Ανακοινώνεται σε λίγες ώρες το κυβερνητικό επιχειρησιακό πλάνο για το προσφυγικό, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα και τον Υφυπουργό Εθνική Άμυνα και ειδικό συντονιστής επί του ζητήματος, Αλκιβιάδη Στεφανή. Θα εκτυλιχθεί σε δύο κύριες φάσεις: Τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, που δημιουργούνται στα νησιά πρώτης γραμμής και στην ενδοχώρα, αλλά και η αυστηροποίηση στη φύλαξη των συνόρων μας, θαλάσσιων και χερσαίων, σε συνδυασμό με το υπό εξέλιξη σχέδιο μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από το Ανατολικό Αιγαίο στην ενδοχώρα.
Ο συμβολισμός των σημερινών ανακοινώσεων είναι να εμπεδωθεί η αίσθηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει πλέον ένα συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσφυγικών ροών και πως η χώρα δεν είναι πλέον…ελκυστικός προορισμός για τα πάσης φύσεως κυκλώματα των διακινητών.
Σύμφωνα με το ethnos.gr επίκειται ανακοίνωση της λειτουργίας κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κώ και τη Λέρο με το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, να έχει προνοήσει για την δημιουργία ανάλογων δομών και στην ενδοχώρα, όπως αυτές, που μεταξύ άλλων αναμένεται να χωροθετηθούν σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Στερέα Ελλάδα. Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί πως ο αριθμός των κλειστών δομών, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τις 10 ανά την επικράτεια, καθώς στην κυβέρνηση εξετάζουν περισσότερα του ενός σενάρια, εν όσω φαίνεται να μην ανακόπτονται – τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό – οι ροές από τα τουρκικά παράλια.
Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές περιγράφουν ως εφικτό το στόχο της μετεγκατάστασης 20.000 αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα έως τις πρώτες εβδομάδες του 2020. Πάντως, στην κυβέρνηση έχει καταστεί κοινός τόπος πως οι προαναφερθείσες πρωτοβουλίες θα καταλήξουν ατελείς, εφόσον δεν συνδυαστούν με μία πολιτική αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων μέσω και της ενίσχυσης των μέσων, που χρησιμοποιούν Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό, αλλά και της πραγματοποίησης περισσοτέρων προσλήψεων για τα κλειστά κέντρα και για την θωράκιση των συνόρων.
Επιπλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η εφαρμογή από 1/1/2020 του νέου νόμου για την χορήγηση ασύλου, που περιλαμβάνει σφιχτότερα χρονοδιαγράμματα και αυστηρότερα κριτήρια θα αποσυμφορήσει την κατάσταση εντός της χώρας μέσω της ουσιαστικής επανεκκίνησης της διαδικασίας των επιστροφών στην Τουρκία και σε ασφαλείς χώρες.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός, όπως μεταδίδουν στενοί του συνεργάτες, θα επιδιώξει να εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα περιθώρια, προκειμένου να επιτύχει μία ουσιώδη αλλαγή πλεύσης στην ευρωπαική πολιτική, που σημαίνει περισσότερη αλληλεγγύη, αλλά και αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνο. Στο παρασκήνιο ανάλογες κινήσεις, προκειμένου να προσαρμόσει την πολιτική της στις υποχρέωσεις της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας γίνονται και προς την πλευρά της Τουρκίας. Ωστόσο, πρόσωπα, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τον πυρήνα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, επιμένουν πως η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Γερμανία, το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα αποτελέσει το έναυσμα για πολιτικές, που θα ανακουφίσουν τις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως είναι η Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr