Την πρόταση της αναφορικά με το προσφυγικό αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός της ξεκαθάρισε ότι «ενοχλούμαι από απάνθρωπες λογικές». «Υπάρχει μία διαδικασία στην Ελλάδα για τους εργάτες γης. Καλείς εργάτες γης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα . Αυτή η διαδικασία σου επιτρέπει να δώσει προσωρινές άδειες παραμονής. Έχουν δουλειά και στέγη. Η πρότασή μου είναι να πάμε συγκεκριμένα στη Μόρια και να πούμε “ποιος θέλει να γίνει εργάτης γης ρε παιδιά;”. Είμαι περίεργη να δω ποιοι θα ανταποκριθούν. Ή έχουν μπει σε μια λογική ιδρυματοποίησης; Υπάρχουν υπουργοί που το κουβεντιάσαμε και νομίζουν ότι αυτό το πράγμα μπορεί να περπατήσει, θα το δοκιμάσουμε κι αυτό. Εργάτες γης χρειάζεται η ελληνική ύπαιθρος», τόνισε η βουλευτής της ΝΔ.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, είπε: «Η κοινωνία είναι δικαιολογημένη μέχρι ενός σημείου, να είμαι ξεκάθαρη. Ακραίες εκδηλώσεις, δηλαδή ρίχνω πέτρες, πάω να βουλιάξω, ψήνω χοιρινά μπροστά στη μύτη του αλλουνού δεν είναι αποδεκτές».
Ερωτηθείσα αν τα κλειστά κέντρα είναι η μόνη λύση, απάντησε: «Είναι λίγα και για λίγους. Είναι γι’ αυτούς που θα μείνουν για μικρό χρονικό διάστημα (μέσος όρος έξι μήνες) και μετά πρέπει να επιστρέψουν. Υπάρχει μια πρόταση του Ζεερχόφερ που είναι πραγματικά επαναστατική. Αντιλαμβάνονται και οι υπόλοιποι Ευρωπαίου ότι αυτό δεν μπορεί να πάει άλλο. Αυτό που είπε ο Μητσοτάκης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι χώρος στάθμευσης, είναι κάτι το οποίο αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται κι αυτοί».
Με αφορμή τις αντιδράσεις από την ενδοχώρα, η κ. Μπακογιάννη έστειλε μήνυμα σε «όσους σηκώνουν ψηλούς πατριωτικούς τόνους»: «Τα νησιά μας είναι η άμυνα της χώρας μας. Άρα όταν ένα νησί μας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, έχουμε υποχρέωση όλοι να δείξουμε μια μορφή αλληλεγγύη». Για μια κοινωνία, πολλές φορές η εμπειρία δείχνει ότι δεν έγιναν πράγματα που υποσχέθηκε το κράτος. Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Ό,τι λέει, πρέπει να το κάνει. Όταν λέμε θα πάνε εκεί 200 άτομα, αλλά θα υπάρξει πχ ιατρική υποδομή, πρέπει να το κάνουμε. Αν δεν τα κάνουμε ρίχνουμε νερό στον μύλο των ανθρώπων που αντιδρούν».
Ερωτηθείσα για τις «αρρυθμίες» που υπήρξαν στο εσωτερικό του κόμματός της, είπε πως «ελπίζω πως τελείωσαν« πρόσθεσε ωστόσο ότι ενοχλήθηκε από συμπεριφορές στελεχών της ΝΔ: «Εγώ γενικώς ενοχλούμαι από απάνθρωπες λογικές. Με ενοχλεί πάρα πολύ η έλλειψη ανθρωπιάς. Αν για κάτι είμαστε γνωστή ως χώρα είναι γι’ αυτές τις δύο λέξεις: ανθρωπιά και λεβεντιά».
«Δεν πιστεύω ότι κάποιος Έλληνας νομίζει ότι υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος μέσα σε μια εβδομάδα, να στήσει κανένας κέντρα, να έχει φτιάξει τις υποδομές, να έχει μεταφέρει τον κόσμο! Χρειάζεται κάποιος χρόνος», πρόσθεσε.
Τόνισε πως «η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ αυστηρή προς τον Ερντογάν. Το ερώτημα είναι τι δυνατότητες έχει αυτή η κυβέρνηση για να είναι πάρα πολύ αυστηρή. Ο Ερντογάν έχει ξεγράψει την Ευρώπη ως θεσμό».
Αναφερόμενη στη συνάντηση που θα έχουν Μακρόν, Μέρκελ και Τζόνσον με τον Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 3-4 Δεκεμβρίου, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «Η συζήτηση με τον Ερντογάν πρέπει να είναι πώς αυτές οι ροές θα σταματήσουν. Πρέπει να του δώσουν να καταλάβει ότι τους χρειάζεται».
Χαρακτήρισε «απολύτως επιτυχημένο υπουργό» τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τονίζοντας: «Δεν νομίζω να βρείτε κανένα στέλεχος της ΝΔ να σας πει το αντίθετο».
Ερωτηθείσα αν υπάρχει «αυταρχισμός» στις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ., απάντησε: «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Η κοινωνία αυτή ψήφισε τη ΝΔ, ακόμα και στην Κρήτη, το λέω αυτό γιατί εμείς οι Κρητικοί έχουμε τις δικές μας απόψεις για κάποια θέματα, για να επιστρέψει η τάξη και άρα η ελευθερία. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας μας».
«Είναι ωραία εικόνα να βλέπουμε αστυνομικούς μέσα στα πανεπιστήμια;», ρωτήθηκε και απάντησε: «Όχι. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να είναι αυτό το οποίο βρήκαμε στην ΑΣΟΕΕ;».
«Στα περί αστυνομικού κράτους, ξέρετε πόσο “ξύλινα” είναι αυτά; Εγώ που έχω ζήσει τι θα πει αστυνομικό κράτος, είμαι παλιά κι έχω ζήσει τη δικτατορία, σας διαβεβαιώ ότι σήμερα έχουμε μια επιβολή του νόμου και της τάξης. Τα Εξάρχεια ξανααποδίδονται σταδιακά στους κατοίκους του, δεν έχει τελειώσει η δουλειά. Οι άνθρωποι βγαίνουν με τραπεζάκια και πίνουν τον καφέ τους και καπνίζουν έξω στα Εξάρχεια και ξαναρχίζει όλη η εικόνα να είναι εικόνα μιας κανονικής γειτονιάς. Σας διαβεβαιώ ότι πολλοί λίγοι άνθρωποι διαφωνούν με αυτό».
Για τη δήλωση Βορίδη περί ξύλου και «αναγκαστικότητας», είπε: «Οποιαδήποτε βία, εμένα με βρίσκει απέναντι, αλλά η επιβολή του νόμου είναι μια αναγκαία πολιτική και είναι φορές που χρειάζεται η αστυνομική παρουσία για να επιβληθεί ο νόμος, αλλιώς δεν θα είχαμε ανάγκη από αστυνομία. Θα παρακαλούσαμε τους αναρχικούς και θα λέγαμε “παιδιά, σας παρακαλούμε πάρα πολύ μην βγάλετε το καλάσνικοφ σήμερα, γιατί κρίμα είναι, γιορτάζουμε».
Για τις μαρτυρίες και το υλικό που δείχνουν χρήση υπερβολικής βίας κι ερωτηθείσα αν αυτό είναι καταδικαστάεο από την ίδια, είπε: «Πάντα! Οποιεσδήποτε βάναυσες συμπεριφορές είναι καταδικαστέες. Πλην όμως, εγώ δεν δέχομαι ότι η προσπάθεις η οποία κάνουν οι αστυνομικοί, να επιβάλουν την τάξη, να καναβγάλουν κόσμο έξω από την ΑΣΟΕΕ, “εξ ορισμού” είναι “βάναυση συμπεριφορά”. Δεν το δέχομαι αυτό».
Για την παρουσία Τσίπρα στην πορεία του Πολυτεχνείου, είπε: «Είδα έναν πολύ αμήχανο Τσίπρα. Τον είδα και χθες στην τηλεόραση αμήχανο. Και είναι αμήχανος διότι προσπαθεί να συνδυάσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι τέως πρωθυπουργός, να έχεις καθίσει με τον Τραμπ και τους ηγέτες των άλλων χωρών και μετά να χωρέσεις και το καρπούζι του διαδηλωτή. Αυτό, αν δείτε τη γλώσσα του σώματος του κυρίου Τσίπρα, αισθανόταν άβολα. Κι επίσης είναι άβολα, στην προσπάθειά του να επαναφέρει μια λογική του 3% σε ένα κόμμα που πλέον είναι θεσμικό κόμμα αντιπολίτευσης. Δεν μπορείς αυτά να τα ταυτίσεις εύκολα κι αυτή η εσωτερική σύγχυση φαίνεται και στο πρόσωπό του. Δεν είναι ο παλιός Τσίπρας που σου μίλαγε, άνετος, χαλαρός… Σε κανά χρόνο θα έχει βρει την ταυτότητά του».
Η ίδια, μάλιστα, θυμήθηκε και κάτι από τα παλιά: «Θυμάμαι όταν ψηφιζόντουσαν οι βάσεις μέσα στη Βουλή κι έξω από τη Βουλή ήταν το ΠΑΣΟΚ που φώναζε “έξω οι βάσεις του θανάτου.” Και ψήφιζε ο Ανδρέας Παπανδρέου τις βάσεις. Κάπου έχει κουράσει αυτό το παράλογο της ιστορίας».
Σχολιάζοντας τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα «ποιο αδίκημα διαπράττει αυτός που κατέχει μία βόμβα μολότοφ στην πλάτη», η κ. Μπακογιάννη τη χαρακτήρισε «ατυχέστατη» είπε: «Ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αυτοί είναι μειοψηφία, δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάποιες ακραίες τοποθετήσεις. Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν τρεις νεκροί κι ένα αγέννητο παιδί από μολότοφ στη ΜΑΡΦΙΝ και στη μνήμη και μόνο αυτών των ανθρώπων, ένας βουλευτής που λέει “τι κακό έχει να κρατάς μία μολότοφ”, δεν την πας λουλούδια σε γιορτή, δεν είναι τούρτα η μολότοφ την οποία πας να προσφέρεις…», ενώ όπως συμπλήρωσε το ίδιο πιστεύει και για τα όπλα: «Αν κυκλοφορείς με πιστόλι χωρίς άδεια κυκλοφορίας, είσαι παραβάτης και πρέπει να τιμωρηθείς. Είσαι επικίνδυνος».