Σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη φάση κλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων εισέρχονται Αθήνα και Άγκυρα μετά τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με νέα ανεξέλεγκτη παράμετρο το MOU που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη.
Μπορεί το μνημόνιο συνεργασία να μην έχει νομική υπόσταση και να είναι “θεσμικά σαθρό”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο η ελληνική διπλωματία αξιολογεί ως σοβαρή την κατάσταση αλλά και αποκαλυπτική των τουρκικών προθέσεων.
Ο Ερντογάν βάζει ολοένα και εντονότερα στο τραπέζι το θέμα της “συνεκμετάλλευσης” των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ και την συνδυάζει με την όποια επίλυση του Κυπριακού ως προαπαιτούμενο (μακράν του “κεκτημένου” του Κραν Μοντανά που είχαν επιτύχει Ελλάδα και Κύπρος χάρη στις διπλωματικές κινήσεις, τότε, του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του Κύπριου ομολόγου του Νίκου Χριστοδουλίδη), κλιμακώνει, όμως, έτι περαιτέρω καθώς με το MOU με την Λιβύη επεκτείνει τις παράλογες αξιώσεις του και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Η Αθήνα βρίσκεται ενώπιον μιας νέας κατάστασης και η κυβέρνηση διαπιστώνει πως το κλίμα της “καλύτερης του αναμενομένου” συνάντησης -όπως είχε διαμηνύσει επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου και άτυπη ενημέρωση- Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.
Υπουργείο Εξωτερικών και Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν με διπλωματικά επώδυνο τρόπο πως η αντιπολιτευτική γραμμή έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης με την σκληρή κριτική για τις συναντήσεις Τσίπρα- Ερντογάν και την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα καταρρέει και αρκετοί είναι εκείνοι που παρατηρούν πως από τις εκλογές και μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει μια δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα διπλωματικό κενό και οι δύο συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ (4/12. 7/1) θα καταστήσουν σαφές τι έχει να περιμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ.
Πληροφορίες θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο να στηρίζει παρασκηνιακά στην εκρηκτική κατάσταση στη Λιβύη το καθεστώς με το οποίο έχει συνάψει το MOU ο Ερντογάν, κάτι που εκλαμβάνεται ως μία άτυπη στήριξη και των επιδιώξεων του Τούρκου προέδρου. Και αρκετοί ανακαλούν στη μνήμη τους όσα είπε πρόσφατα στο Delphi Forum στην Ουάσιγκτον ο πολύπειρος διπλωμάτης Νίκολας Μπερνς: ότι σε μια κρίση Ελλάδας- Τουρκίας, ακόμα και σε ένα πολεμικό επεισόδιο, ο Τραμπ δεν θα στηρίξει την Ελλάδα!
Προσώρας, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει μια καταδικαστική δήλωση για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας από τη νέα Κομισιόν που αναλαμβάνει αύριο Δευτέρα και επ΄ αυτού έγιναν συνεννοήσεις με τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος φέρεται να έχει επικοινωνίες και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και με το ΥΠΕΞ, αλλά να συμβουλεύτηκε ως προς τα θέματα Διεθνούς Δικαίου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η κατάσταση, ωστόσο, μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου καθώς η Άγκυρα δεν υπολογίζει τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις, ιδιαίτερα όσο βλέπει την ανοχή του Αμερικανού προέδρου, ενώ θα συνεχίσει να εκβιάζει με το προσφυγικό. Το τελευταίο αποτελεί το μείζον πρόβλημα της κυβέρνησης και θεωρείται ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα δυσχερέστερη τους επόμενους μήνες και θα κορυφωθεί από την άνοιξη του 2020.
Τι επιδιώκει ο Ερντογαν
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε πως η Τουρκία «ούτε με απειλές, ούτε με εκκλήσεις» δεν πρόκειται να αποσύρει από την ανατολική Μεσόγειο τα γεωτρύπανά της, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο 13ο συνέδριο της ΝΔ, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Ταγιάνι και ο γ.γ. του ΕΛΚ κ. Λόπεζ έστελναν μηνύματα καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας.
Μιλώντας στα εγκαίνια του ανοίγματος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ προς την Ελλάδα και την Ευρώπη στα Ίψαλα της Τουρκίας, διαμήνυσε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν.
Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι κάποιοι άρχισαν να απειλούν την κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά πολύ σύντομα θα τεθεί σε ισχύ.
Παράλληλα, δήλωσε επίσης ότι κανείς δεν θα την εξαναγκάσει να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της.Οι παραπάνω προκλητικές δηλώσεις δεν άφησαν «αμέτοχη» την ελληνική αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην εκδήλωση.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου και η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησαν, γεγονός που «χαιρέτησε» με δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Ενημερώνει σε διεθνές επίπεδο ο Μητσοτάκης ενόψει και της συνάντησης με Τραμπ
Στις 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σε γεύμα εργασίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ηγετών συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών που δαπανούν σημαντικά ποσά για τις αμυντικές τους δαπάνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στο γεύμα θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας αλλά πιθανότατα όχι ο Ταγίπ Ερντογάν.
Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαιώνουν απόλυτα πως η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στο Λευκό Οίκο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου, επισημαίνουν, όμως, ότι αυτή είναι μία από τις ημερομηνίες που έχει προταθεί.
Η συνάντηση θα γίνει σε μία πολύ ιδιαίτερη χρονική συγκυρία αφού οι τουρκικές προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα πληθαίνουν με αποκορύφωμα τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη που αγνοεί δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή.
Εξάλλου, σε επικοινωνία που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν ο πρωθυπουργός έθεσε υπόψη του Γάλλου προέδρου τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, και ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Κατά τα άλλα, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Γαλλίας για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το προσφυγικό.
Τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα κάλεσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για να του εκφράσει την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε περιθώριο έως την ερχόμενη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου να κάνει γνωστό στην ελληνική πλευρά το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κων/πολη.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο Λίβυος πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα απελαθεί.
Καταδικάζει το ΕΛΚ
Ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο Λόπεζ βρέθηκε στο 13ο συνέδριο της ΝΔ και αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας.
Ο κ. Λόπεζ καταδίκασε απερίφραστα τις εμπρηστικές ενέργειες της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
«Θεωρούμε ακόμα ως αυθαίρετες, παράνομες και μη αποδεκτές τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου Μνημονίου Συνεργασίας με την Λιβύη αλλά και την ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ με συντεταγμένες μονομερώς ορισμένες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις θαλάσσιες αυτές ζώνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία
Ανακοίνωση – απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «κατεξοχήν παραβάτη του διεθνούς δικαίου».
Παράλληλα, τονίζει ότι με αυτή τη συμπεριφορά της, «υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Καταδικάζουμε τις σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.
Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.
Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής.
Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της.
Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.
Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών.
Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της».
Έκδηλη η ανησυχία και στα πρωτοσέλιδα των συμπολιτευόμενων εφημερίδων
Με πληροφορίες από το newpost.gr