Ο Λίβυος επιτετραμένος προσήλθε στο υπουργείο το εξωτερικών το πρωί, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και, κατόπιν, του δόθηκε προθεσμία για να εγκαταλείψει τη χώρα, με αφορμή το μνημόνιο με τη Τουρκία για την ΑΟΖ.
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Λίβυου πρέσβη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας του εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις με πρωταγωνίστριες τη Λιβύη και την Τουρκία.
«Αργά ή γρήγορα, η γείτων θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι ενέργειές της δεν έχουν νομική βάση και άρα κανένα αποτέλεσμα» σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζοντας την κύρωση της συμφωνίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση.
Χθες εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσκεψη του προέδρου της Βουλής της Λιβύης
Ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Agile Saleh Issa Gwoider αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα. Οι δυο άνδρες θα συναντηθούν μετά την αποδοχή της πρόσκλησης του Προέδρου του λιβυκού κοινοβουλίου.
Ερωτηθείς ο κ. Τασούλας αν ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης θα επισκεφθεί και το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι αυτό θα δεν είναι ακόμα γνωστό.
Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα μετά την άρνηση της Λιβύης να παραδώσει στην Αθήνα το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Τουρκία και έχει βάλει φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.