Πριν από 11 χρόνια στα Εξάρχεια, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας έκοψε με τη σφαίρα του το νήμα της ζωής του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, προκαλώντας την ιστορική πλέον εξέγερση της νεολαίας του Δεκέμβρη του 2008. Στα τέλη Ιουλίου, αποφυλακίστηκε με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, που είχε προξενήσει την οργή της κοινής γνώμης και βρίσκεται υπό επανεξέταση από τον Αρειο Πάγο.
Με τα κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας να αυξάνονται, τα πανεπιστήμια να βρίσκονται σε αναβρασμό μετά την κατάργηση του ασύλου και με το τελεσίγραφο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την εκκένωση των καταλήψεων που χθες εξέπνευσε, η φετινή επέτειος αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα.
Τα καλέσματα στα πρωινά και απογευματινά συλλαλητήρια ζητούν αυξημένη συμμετοχή ως άλλο ένα μήνυμα ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή.
Προηγήθηκαν η μαζικότερη των τελευταίων ετών πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, όπως και η συναυλία ενάντια στην καταστολή στα Προπύλαια, το προηγούμενο Σάββατο, όπου βρέθηκαν χιλιάδες νέοι.
Ηταν μια συναυλία που συγκέντρωσε ένα ετερόκλητο πλήθος από διάφορους πολιτικούς χώρους, που δείχνει να συγκροτεί μέτωπο ενάντια σε αυταρχικές πρακτικές.
Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχοντας πρώτα ρίξει λάδι στη φωτιά με το τελεσίγραφο εκκένωσης των καταλήψεων, απάντησε την περασμένη εβδομάδα με τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας υπό τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο.
Ωστόσο, μετά την εισαγωγή του δόγματος «νόμος και τάξη» από τη Ν.Δ. στην καθημερινότητα, αυτά τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται, με ενδεικτικά παραδείγματα την καταστολή εναντίον των φοιτητών στις εβδομαδιαίες πορείες τους, στην ΑΣΟΕΕ και στην τελευταία σύνοδο των πρυτάνεων, τις αστυνομικές εφόδους στην ταινία «Joker» και σε κέντρο διασκέδασης στο Γκάζι, όπως και τα περιστατικά παρακολουθήσεων, αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που καθημερινά πια καταγράφει η «Εφ.Συν.».
Μιλώντας στο «Βήμα», στις αρχές Νοεμβρίου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε δηλώσει ατυχώς ότι «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο», προξενώντας απορίες για το τι ακριβώς εννοούσε ή εάν εξέφραζε εμμέσως αδυναμία ελέγχου τμήματος της αστυνομίας και των ΜΑΤ.
Τα αστυνομικά μέτρα αναμένεται να είναι σήμερα αυξημένα, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επισκέπτεται τις προηγούμενες μέρες τη ΓΑΔΑ, προκειμένου να λάβει ο ίδιος γνώση των σχεδιασμών και να συστήσει στους αστυνομικούς αυτοσυγκράτηση, μετά τα όσα έχουν προηγηθεί.
Οι μαθητικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις έχουν προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι. Οι συγκεντρώσεις των μαθητών στην Αθήνα θα ξεκινήσουν από τα Προπύλαια, με προορισμό τη Βουλή.
«11 Δεκέμβρηδες μετά, οι μαθητ(ρι)ές επιμένουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη τη γραμμή των αγώνων. Αγωνιζόμαστε ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της ακροδεξιάς κυβέρνησης Ν.Δ., απαιτούμε να μπει ένα τέλος στην αστυνομοκρατία της Αθήνας (και όχι μόνο) που εδώ και μήνες εκκενώνει καταλήψεις, συλλαμβάνει, βασανίζει και επιτίθεται σε αγωνιστ(ρι)ές, καταστέλλει διαδηλώσεις, δεν διστάζει να εισβάλει σε σινεμά και μαγαζιά, προσβάλλει και εξευτελίζει μέχρι και περαστικούς που ζουν σε “ανήσυχες γειτονιές”. Να πιάσουμε το νήμα απ’ τον Δεκέμβρη του ’08. Να αντλήσουμε έμπνευση, δύναμη και ελπίδα για τους νέους αγώνες τού σήμερα», αναφέρεται στο κάλεσμα της συλλογικότητας «Ανυπόταχτος μαθητής».
Για τις 6 το απόγευμα απευθύνουν καλέσματα για πορείες στην Αθήνα (Προπύλαια) και σε πολλές πόλεις οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Στο κείμενο που συνυπογράφουν οι ΑΚ, Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΔΕΑ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, Ενωση Δικαίων, ΚΚΕ (μ-λ), Κόκκινο Νήμα, ΛΑΕ, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νΚΑ, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά, Συντονισμός Διαλόγου και Δράσης Κομμουνιστικών Δυνάμεων, γίνεται λόγος για ένα μόνιμο κλίμα αστυνομοκρατίας στο κέντρο της Αθήνας, το χτύπημα κοινωνικών χώρων, την άγρια καταστολή που ακολούθησε μετά την πορεία του Πολυτεχνείου και ένα ιδιότυπο καθεστώς αστυνομικής κατοχής στα Εξάρχεια, που αποτελούν μια συντονισμένη προσπάθεια τρομοκράτησης του κόσμου και των κινημάτων.
Η συμμετοχή στην πορεία χαρακτηρίζεται ως μια επιβεβλημένη μαζική και μαχητική απάντηση, που θα δείξει ότι «το κίνημα δεν υπακούει σε τελεσίγραφα».
Χθες, η Κοσμητεία της Νομικής Αθήνας προχώρησε σε λοκ άουτ της Σχολής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του φοιτητικού συλλόγου. Σε ψήφισμά του μιλά για μια κατάπτυστη απόφαση της διοίκησης που εξυπηρετεί το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης Ν.Δ., με στόχο να απονεκρώσει το φοιτητικό κίνημα σε μια περίοδο που βρίσκεται σε αναβρασμό ύστερα από τις προτάσεις της Νίκης Κεραμέως για την ανώτατη εκπαίδευση.
Χθες, φοιτητικοί σύλλογοι και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) πραγματοποίησαν, όπως κάθε Πέμπτη, συλλαλητήριο από τα Προπύλαια προς τη Βουλή για την υπεράσπιση του ασύλου και ενάντια στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.
Την ίδια ώρα, η «Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα» και η «Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Αροδαμός» βρέθηκαν στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, όπου ανάρτησαν πανό για την υπεράσπιση του ασύλου και των καταλήψεων, προχωρώντας στη συνέχεια σε μικροφωνική παρέμβαση.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr