«Η αλήθεια είναι ότι οποιοσδήποτε ασχολείται στοιχειωδώς με εθνικά ζητήματα θα δει ότι πρώτον δεν υπάρχει έκπληξη. Το ποια είναι η Τουρκία και τι θέλει το ξέρουμε μερικές εκατοντάδες χρόνια. Δεύτερον, γιατί διατυπώνεται τώρα είναι επίσης κατανοητό και καθίσταται και επίκαιρο, γιατί διατυπώνει μια σειρά από πράγματα. Αν μπορούσε κάποιος να γυρίσει το ρολόι λίγο πίσω και να δει ποια στιγμή πυροδοτήθηκε αυτή η έσχατη εξέλιξη (…)», ανέφερε αρχικά η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:
«Η Τουρκία έχει μαξιμαλιστικές θέσεις, γιατί για αυτήν είναι επιβιωτικό, γεωστρατηγικό παιχνίδι, δεν είναι μόνο προσωπικό του Ερντογάν. Δεν σημαίνει ότι επειδή εκείνος ξήλωσε τα βαθύ κράτος του στρατού του Κεμαλικού κράτους δεν έχει φτιάξει καινούριο βαθύ κράτος. Έχει πανίσχυρες συμμαχίες, οι οποίες παραμένουν αλώβητες. Μην ακούτε και βλέπετε τα tweets του ενός και του αλλουνού. Ούτε με τις ΗΠΑ είναι η σχέση της κατεστραμμένη, ούτε με τη Ρωσία είναι κατεστραμμένη, ούτε ας πούμε με το Πακιστάν. Δεν αντιδράσαμε κατά την άποψη μου στην Τουρκία κατά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, γι αυτό και είναι ακατανόητη, μικρόψυχη, παρεμβατική και σε ένα βαθμό υστεροφημική, απωθημένη η παρουσία του Σημίτη ξαφνικά, να μιλάει γι αυτά που μιλάει».
Για το αν όλα αυτά γίνονται για να πάρει κομμάτι η Τουρκία: «Το πράγμα οδεύει και με μεθόδευση των ισχυρών συμμάχων της Τουρκίας και κυρίως με το ΝΑΤΟ. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η Κίνα, η οποία παίζει με τον δρόμο του μεταξιού και αυτός δεν αγνοεί την Τουρκία. Πάμε για συνδιαχείριση έμπλεη. Αυτή είναι η πρόθεση των αλλότριων δυνάμεων. Το σκηνικό αλλάζει και γι αυτόν τον λόγο η Τουρκία προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις, βάζοντας στο τραπέζι τα πάντα και ότι μαζέψει. Είναι γιατί το Brexit αλλάζει τη δομή στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη βόρεια ακτή της Αφρικής, τη Μέση Ανατολή. Γυρνάμε πίσω 100 χρόνια το γεωστρατηγικό ρολόι».
Για το αν μπλοφάρει ο Ερντογάν: «Δεν μπλοφάρει. Να θυμηθούμε τον πρώτο και τον δεύτερο Αττίλα. Μόλις τον θυμηθούμε θα καταλάβουμε ότι δεν μπλοφάρει. Ο πρώτος είχε αποκρουστεί σχεδόν αποτελεσματικά και εκεί που πηγαίναμε με την επίδραση των Αμερικανών, ήρθε ο δεύτερος Αττίλας και αποκτήσαμε την πράσινη γραμμή, που κόβει τη Λευκωσία και την Κύπρο στη μέση. Δεύτερον, οι βρετανικές βάσεις δεν ετέθησαν ποτέ επί τάπητος όταν γινόταν η συζήτηση στην ΕΕ για το πώς θα μπει η Κύπρος μέσα. Η Κύπρος, το Καστελόριζο και η Κρήτη είναι το τρίγωνο με το οποίο ασχολούμαστε, αλλά θα έπρεπε να είναι κάποιος προσεκτικός και με τα στενά και με τη συμφωνία για τα Δαρδανέλια η οποία έχει λήξει ούτε κι εγώ ξέρω από πότε. Για τον τρόπο