Έκδηλη είναι η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας ακόμα και εντός του Ιανουαρίου.
Η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Μπέντζαμίν Νετανιάχου, το Νίκο Αναστασιάδη και τον Τζουσέπε Κόντε, το πιθανότερο αμέσως μετά τις γιορτές και μάλιστα στην Αθήνα (τις σχετικές πληροφορίες μετέφερε στο δελτίο ειδήσεων του Open ο Μιχάλης Ιγνατίου), με πρωτοβουλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα.
Το Ισραήλ επισπεύδει την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, μετά και την υπογραφή του EastMed Act από τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ψήφισή του από το Κογκρέσο, γεγονός που επιταχύνει τις εξελίξεις και προκαλεί ανησυχία στην Άγκυρα. Η τετραμερής συμφωνία είναι επί τους ουσίας ένα “αντίμετρο” που αμμέσως ακυρώνει το MOU Τουρκίας- Λιβύης και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ άναψαν το “πράσινο φως” γέρνει ξανά την πλάστιγγα υπέρ των ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή.
Οι αναλυτές του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν πως υπό το φως αυτών των εξελίξεων η Τουρκία θα αντεπιτεθεί κάνοντας πράξη τις απειλές της για ενεργοποίηση της συμφωνίας με τη Λιβύη, παρά το ότι το καθεστώς Σάρατζ τελεί υπό την ασφυκτική πίεση των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ που βρίσκονται στα περίχωρα της Τρίπολης. Ο Νίκος Δένδιας σπεύδει να συναντήσει τον τελευταίο σε μια επίσκεψη που αναμφίβολα έχει μεγάλη σημασία και τελεί, κατά τις πληροφορίες, σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον αλλά και με την κυβέρνηση Κόντε, η οποία φαίνεται πως αργά αλλά σταθερά μεταβάλλει την στάση της έναντι του Σαρατζ.
Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, όπως αναφέρει και η “Καθημερινή”, υπάρχουν τέσσερα σενάρια:
–Πρώτο (ήπιο): Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος για σεισμικές έρευνες σε περιοχή νοτίως της Κρήτης αλλά εντός της Λιβυκής ΑΟΖ,
–Δεύτερο: Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος εντός θαλάσσιας περιοχής ελληνικής δικαιοδοσίας αλλά χωρίς την συνοδεία πολεμικών πλοίων
–Τρίτο: Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, νοτίως της Κρήτης, θα συνοδεύεται από ένα τουλάχιστον πολεμικό πλοίο
–Τέταρτο: Το τουρκικό ερευνητικό θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία και θα έχει “ομπρέλα” μαχητικών αεροσκαφων σε ολόκληρη την περιοχή.
Την αποστολή, σύντομα, ερευνητικού σκάφους επιβεβαιώνει και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”, παρά τις αναφορές του σε πρόθεση της Άγκυρας για προσφυγή στο Διεθνές Διακστήριο της Χάγης.
Η Τουρκία, αισθανόμενη ως τελεί υπό διεθνή πίεση αλλά πως έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, προτίθεται, όπως εκτιμούν στο ελληνικό ΥΠΕΞ να κλιμακώσει τις κινήσεις της. Το Πεντάγωνο εκτιμά πως υπό αυτές τις συνθήκες ο κίνδυνος “θερμού επεισοδίου” είναι υψηλός, παρά τις περι του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει πολλά στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ και στη συνάντηση, στις 7 Ιανουαρίου, με τον Ντόναλντ Τραμπ. Βεβαίως, οι ΗΠΑ κινούνται σε ένα περιβάλλον επικίνδυνης αμφισημίας, με το Κογκρέσο και τη Γερουσία να καταδικάζουν τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά τον ίδιο τον πρόεδρο να διατηρεί ανοικτούς και φιλικούς διαύλους επικοινωνίας μαζί του.