Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παραχωρεί συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη “Καλημέρα Ελλάδα”.
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/728958447627715/
«Αυτά τα 4,5 χρόνια που περάσανε στην κυβέρνηση αλλά εγώ θα έλεγα και από το 2012 που έγινε η μεγάλη έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκε από το 4% στο 30, μετά στο 36 και τώρα στο 32%, δηλαδή αυτά τα χρόνια που ήταν βεβαίως και τα χρόνια της κρίσης αλλά και τα χρόνια που ανέδειξαν μία εναλλακτική προοπτική και την Αριστερά να καταλαμβάνει το ευρύτερο χώρο από το κέντρο – το δημοκρατικό κέντρο – έως τα αριστερά της Αριστεράς όπως λέω. Ήταν χρόνια και είναι χρόνια που χρήζουν αποτίμησης απ’ όλους μας. Νομίζω ότι η αποτίμηση εκ πρώτης όψεως έχει και θετικά έχει και αρνητικά, όπως κάθε αποτίμηση. Το κρίσιμο είναι ότι οι βασικοί στόχοι επετεύχθησαν, με λάθη, με παραλείψεις»
«Η χώρα όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση ήταν σε κρίση ανθρωπιστική, ήταν στη μέση μίας πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης, δεν είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις»
«Καταφέραμε να βγούμε από αυτό τον εφιάλτη και να ξαναβάλουμε τη χώρα σε ράγες. Να κάνουμε το χρέος μας βιώσιμο και να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους. Δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε να καταφέρουμε γιατί και σήμερα τρία στα τέσσερα νοικοκυριά περνάει δύσκολα»
«Το μέρισμα είναι κοροϊδία και απάτη. Πέρυσι τέτοια εποχή δίναμε μέρισμα σε πάνω από 3 εκατ. πολίτες»
«Εμείς ψηφίσαμε τη 13η σύνταξη ως μόνιμο μέτρο»
«Τρία χρόνια ολόκληρα με κατηγορούσαν ότι δίναμε ψίχουλα, αλλά αυτά τα “ψίχουλα” έδιναν τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας να περάσουν καλύτερα τις γιορτές τους. Σήμερα αυτοί θα το στερηθούν το μέρισμα. Ό,τι και να λένε τα κανάλια(….) Χορταίνει κανείς με υποσχέσεις; Χορταίνει κανείς με εξαγγελίες;»
«Η δική μου θητεία ήταν μία θητεία που σε 4,5 χρόνια είχε όλα μαζί (τα πράγματα) που μπορεί να ζήσει κανείς σε 20 χρόνια διακυβέρνησης, όχι σε 4,5. Κάθε πρωθυπουργός έχει μία κρίση. Εγώ τις είχα όλες μαζί. Είχα πέραν της πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης και την κρίση στα εθνικά θέματα και την προσφυγική»
«Καταφέραμε τη γεωπολιτική αναβάθμιση του ρόλου της χώρας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Και το βλέπουμε αυτό. Όταν αποφάσιζα τη Συμφωνία των Πρεσπών και κάποιοι αναρωτιόντουσαν “μα είναι τρελός αυτός; Γιατί το κάνει; Θα χάσει τις εκλογές”, το αποφάσιζα με πλήρη επίγνωση ότι είναι επείγον να αναβαθμίσουμε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. Νομίζω ναι, ήταν ένας από τους λόγους (σ.σ. που χάσαμε τις εκλογές). Κυρίως η τοξική προπαγάνδα που δημιουργήθηκε γύρω από αυτό. Ο λαϊκισμός που είδαμε κάποιους που ήταν υπέρμαχοι της λύσης εδώ και 30 χρόνια να επικροτούν όσους διαφωνούσαν έντονα με αυτή»
«Ήταν επείγουσα ανάγκη να αναβαθμίσουμε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, επείγουσα ανάγκη να επιλύσουμε προβλήματα και διαφορές για να μην έχουμε και στα Βόρεια σύνορά μας την παρουσία της Τουρκίας. Επείγουσα ανάγκη ήταν και η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας με αυτές τις τριμερείς συνεργασίες, Ελλαδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, Ελλάδα-Κύπρος-Ιορδανία. Και στα Βαλκάνια η πολιτική μας, και με την Αίγυπτο η προσπάθεια να προχωρήσουμε σε μία στρατηγική συνεργασία και η επιλογη για τη σύνοδο των χωρών του νότου, όλοι τώρα πιστεύουν ότι αυτά δεν ήταν σπορά της τύχης αλλά ήταν ένα σχέδιο»
«Εγώ στην εξωτερική πολιτική, το έχω δηλώσει και στη Βουλή, δεν θα κάνω αυτά που μου έκανε ο σημερινός πρωθυπουργός όντας αρχηγός της αντιπολίτευσης. Δεν θα βγω να λαϊκίσω προς όφελος κάποιων ψήφων διακινδυνεύοντας το όφελος της χώρας. Εκεί που χρειάζεται συναίνεση θα την δώσω. Θα είμαι όμως εκει για να ασκήσω κριτική στα κακώς κείμενα»
«Επανήλθαμε στην “κανονικότητα”, αλλά δεν… τρώγεται»
«Κι εμείς αδειάσαμε καταλήψεις, αλλά όχι με τέτοιο τρόπο»