Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από “αέρα, ξηρά και θάλασσα”, προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση των ανατολικών δυνάμεων για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος από την Τρίπολη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ειδικότερα, αξιωματούχος από την Τρίπολη που επικαλείται το Reuters είπε ότι αίτημα βοήθειας αφορά σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη έπειτα από αίτημα της Τρίπολης μέσα στον επόμενο μήνα.
Το τουρκικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου», στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.
«Στη βάση του μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας, ελπίζω ότι, αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή ότι θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας ενώπιόν της, για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύης. Ετσι θα μπορέσουμε έτσι να ανταποκριθούμε θετικά στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και να τη στηρίξουμε στρατιωτικά» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Αντίθετες ΗΠΑ – Ρωσία
Η Μόσχα, δεν φαίνεται να επικροτεί την στρατιωτική εμπλοκή της Άγκυρας. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει την οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Αυτή την θέση υποστήριξε και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Λιβύη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η Ρωσία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στον συσχετισμό δυνάμεων εκεί και ως εκ τούτου μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις. Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης τοποθετεί την Άγκυρα και την κυβέρνηση Σαράτζ απέναντι στο Κρεμλίνο, το οποίο υποστηρίζει τον Χαφτάρ.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγινε γνωστό πως από τον Λευκό Οίκο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην οποία συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαμάχη της Λιβύης να προχωρήσουν σε «επείγοντα βήματα» προκειμένου να υπάρξει επίλυση στις συγκρούσεις.
«Αδειάζει» Ερντογάν η Τυνησία
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται πως δεν βρήκε «ευήκοα ώτα» στην Τυνησία, αναφορικά με το αίτημά του προς τον Τυνήσιο ομόλογό του για την παροχή στα τουρκικά πολεμικά πλοία ενός λιμανιού στη χώρα, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το sigmalive.gr, η Προεδρία της Τυνησίας προέβη σε ανακοίνωση με την οποία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο θέμα της λιβυκής κρίσης.
«Η στάση του κράτους της Τυνησίας, είναι ουδέτερη στη Λιβυκή κρίση. Η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό», υπογράμμιζε η σχετική ανακοίνωση της τυνησιακής Προεδρίας.
Εξάλλου, η Τύνιδα κατήγγειλε με σφοδρότητα τις δηλώσεις σχετικά με την ένταξη της Τυνησίας σε μια τουρκική συμμαχία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ant1news.gr