Όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο “Βήμα της Κυριακής” για την προεδρική εκλογή και όσα επανέλαβε σε δημοσιογράφους οδηγούν, πλέον, στην αποσαφήνιση του πλαισίου με βάση το οποίο θα ληφθεί η τελική απόφαση του για την κυβερνητική πρόταση.
Όπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενο σημείωμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου μέχρις ότου ο πρωθυπουργός αποκαλύψει τις προθέσεις του. Εάν ο κ. Μητσοτάκης προτείνει οιοδήποτε άλλο πρόσωπο απ΄ αυτό του σημερινού Προέδρου, ο κ. Τσίπρας είναι αναγκασμένος να επανατοποθετηθεί και να ανακοινώσει άλλη υποψηφιότητα. Κι αυτό διότι πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα δεχθεί να είναι υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να διχάσει εμμέσως την παράταξη από την οποία προέρχεται.
Σε μια τέτοια περίπτωση, τα πράγματα δεν είναι ούτε απλά, ούτε εύκολα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν θα συναινέσει στην κυβερνητική πρόταση, ιδιαίτερα εάν αυτή προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Εάν πρόκειται για πρόσωπο πολιτικά “τοξικό”, τα πράγματα είναι πολύ ευκολότερα. Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δημιούργησε…”σχολή”, όταν δεν ψήφισε τον προερχόμενο από τη Ν.Δ σημερινό Πρόεδρο (2015).
Μπορεί να διακρίνει, ως εκ τούτου, κάποιος τέσσερις (τουλάχιστον) λόγους για τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επιλέξει, τελικά, τον κ. Παυλόπουλο.
Πρώτος λόγος: Στην περίπτωση να αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο, κερδίζει μεν την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία (158 Ν.Δ+86 ΣΥΡΙΖΑ), ωστόσο χαρίζει μια εύκολη πολιτική και επικοινωνιακή νίκη στον Αλέξη Τσίπρα αφού θα φανεί πως υποκύπτει στην δική του πρόταση.
Δεύτερος λόγος: Με μια υποψηφιότητα Παυλόπουλου ο πρωθυπουργός καλύπτει πλήρως τα νώτα του, εσωκομματικά, από τους “καραμανλικούς”, ανοίγει, όμως, μέτωπο με τους “σαμαρικούς” και κορυφαία στελέχη της νέας ηγετικής ομάδας (Γεωργιάδης, Βορίδης κ.ά), αλλά και πρόσωπα στο στενό επιτελείο του που δεν θέλουν να βλέπουν ούτε τη φωτογραφία του σημερινού Προέδρου. Υπό τις παρούσες συνθήκες και με τον Κώστα Καραμανλή πολιτικά παροπλισμένο είναι σαφές πως θα προκρίνει την επιθυμία των δεύτερων. Η οποία συμπίπτει, άλλωστε, με την δική του, καθώς είναι γνωστό πως δεν τρέφει θετικά συναισθήματα για τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Τρίτος λόγος: Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά πως “δεν πρόκειται να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας προερχόμενο από τη Ν.Δ” καθιστά σαφές πως μια επιλογή Παυλόπουλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οδηγεί στην απώλεια ενός κρίσιμου κοινοβουλευτικού συμμάχου. Ο πρωθυπουργός χρειάζεται το ΚΙΝ.ΑΛ για να περάσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου που γι αυτόν αποτελεί το μείζον σε αντίθεση με την προεδρική εκλογή που είναι το έλασσον.
Τέταρτος λόγος: Με μια προεδρική υποψηφιότητα από την κεντροαριστερά (που όμως δεν μπορεί να είναι κανείς εκ των Σημίτη, Βενιζέλου, Δαμανάκη), ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσελκύει τις ψήφους του ΚΙΝ.ΑΛ και φέρνει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα που θα αναγκαστεί να εξηγήσει γιατί την απορρίπτει.
Κατόπιν τούτων, πολλοί προεξοφλούν πως αυτή θα είναι η τελευταία πρωτοχρονιά του Προκόπη Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο.