“Φανταστικά επιτυχημένη” χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η θετική πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έχει την υποστήριξη και των δύο κομμάτων, όχι μόνο των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικάνων, πράγμα σημαντικό σε μία εκλογική χρονιά όπως είναι το 2020 για τις ΗΠΑ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο ενημέρωσης που παραχώρησε στην οικία του στην Αθήνα, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπνέει εμπιστοσύνη στην Ουάσινγκτον και ότι η υποδοχή που του επιφύλαξαν ήταν «αξιοσημείωτα θερμή». Ο κ. Πάιατ μάλιστα χαρακτήρισε «master class στον τρόπο που ένας ηγέτης προωθεί τα συμφέροντα της χώρας του» την τοποθέτηση που έκανε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Atlantic Council.
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα στη χάραξη θαλασσίων ζωνών όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στην Κρήτη. Παράλληλα, αποδοκίμασε κάθε μονομερή κίνηση, υποστηρίζοντας ότι οι οριοθετήσεις των θαλασσίων ζωνών μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις των άμεσα εμπλεκόμενων χωρών στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Όταν ρωτήθηκε για το εάν υπάρχει κάποια νέα διπλωματική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από τις ΗΠΑ, ο κ. Πάιατ διευκρίνισε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει κάτι νεότερο, ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εμπλέκονται όπως εμπλέκονταν πάντοτε, με την υποσημείωση όμως ότι οι σχέσεις Αθήνας – Ουάσινγκτον είναι σήμερα καλύτερες από ποτέ άλλοτε.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ, μάλιστα, χαρακτήρισε «χαζό και υπερβολικό» τον τρόπο με τον οποίο μερίδα των ελληνικών μίντια προσέγγισε το σενάριο μιας νέας αμερικανικής διπλωματικής πρωτοβουλίας. «Φυσικά και θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε», τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η Ουάσινγκτον είχε παρέμβει και σε πρόσφατες ελληνοτουρκικές κρίσεις όπως ήταν η υπόθεση των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Εβρο και ο διεμβολισμός ελληνικού πλοίο από τουρκικό στο Αιγαίο.
Συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι «η σοβαρότητα της αμερικανικής εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ενισχυθεί», καθώς πρόκειται για μία περιοχή, στην οποία έχει επιστρέφει ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων. «Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας είναι προκλητικές και δεν βοηθούν», σημείωσε ο κ. Πάιατ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την αποδέσμευση της Τουρκίας από τη Δύση. Η Τουρκία, άλλωστε, «δεν θα ήθελε να μείνει μόνη με τη Ρωσία και το Ιράν», όπως υποστήριξε ο κ. Πάιατ.
Κατά τα λοιπά, ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι πρόκειται να έχει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες με την πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, με θέμα την αμερικανική συμμετοχή στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση το 2021.
Τι είπε για τα F-35
Αναφερόμενος στο θέμα των F-35 που θα μπορούσε να αποκτήσει η Ελλάδα (κάτι που έκανε σαφές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ) ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι η συζήτηση έχει όντως ξεκινήσει, αλλά ότι πρόκειται να κρατήσει χρόνια και ο διάλογος θα είναι μακροχρόνιος. Διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανησυχούν για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Υποστήριξε μάλιστα ότι εξαιτίας αυτής της ανησυχίας ο ίδιος δίνει αγώνα προκειμένου να ενισχυθούν οι αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας.
Αναφερόμενος στη Ρωσία, υποστήριξε ότι οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας είναι «κάτι το φυσικό» και ότι το περιεχόμενο αυτών των σχέσεων δεν τον ανησυχεί.
Όταν ρωτήθηκε για το εάν υπάρχει συνέχεια στην ελληνική εξωτερική πολιτική από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ίδιος υποστήριξε ότι όντως υπάρχει και ότι η νυν κυβέρνηση έρχεται να επιταχύνει την υλοποίηση πρωτοβουλιών που είχαν ληφθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν. Ο ίδιος, μάλιστα, διευκρίνισε ότι πολύ ευχαρίστως θα ενημέρωνε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τον αντίκτυπο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.