Το μεσημέρι (Τρίτη) καταθέτει στην προκαταρκτική Επιτροπή για τη Novartis, η πρώην εισαγγελέας κατά τη διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι το μόνο πρόσωπο που έχει κατονομάσει σε κατάθεσή της τον κ. Παπαγγελόπουλο ως τον «Ρασπούτιν» της Δικαιοσύνης.
Μεταξύ άλλων η κ. Ράϊκου φέρεται να έχει καταθέσει πως δεχόταν πιέσεις από τον υπουργό για να προχωρήσει τον έλεγχο των πολιτικών προσώπων ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν υπήρχαν στοιχεία. Η δε φράση που αποδίδεται από την ίδια στον κ. Παπαγγελόπουλο «με αυτή τη σχολή που είσαι να δούμε αν θα σου βγει σε καλό», είναι ενδεικτική των καταθέσεών της.
Λόγω της σημασίας της κατάθεσης, η κ. Ράικου θα βρεθεί πιθανότατα αρκετές φορές ενώπιoν της μελών της επιτροπής, καθώς το εύρος των ζητημάτων που αναμένεται να ανοίξουν δεν μπορούν να καλυφθούν μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Έτσι, το πιθανότερο είναι σήμερα να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση, αφιερωμένη αποκλειστικά στην εισήγηση της δικαστικού ( κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τον Ιωάννη Αγγελή). Αν όντως η διαδικασία μείνει ως εκεί η κ. Ράικου θα έχει την ευκαιρία να περιγράψει με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην υπουργός παρενέβη στο έργο της αλλά και να επιβεβαιώσει πως πέραν των «ρασπουτικών μεθόδων», ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι ο ίδιος ο «Ρασπούτιν».
Στην επόμενη συνεδρίαση ωστόσο, κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων από τους εισηγητές των κομμάτων, η συζήτηση αναμένεται να διευρυνθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία θα έβλεπε θετικά το ενδεχόμενο η κ. Ράϊκου να αναφερθεί ονομαστικά και σε άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς που ενδεχομένως να έχουν υποστεί αντίστοιχες πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο ακόμα και αν αυτές δεν αφορούν την διαχείριση της υπόθεσης της Novartis. Άλλωστε, η προκαταρτική έχει ήδη εγκολπώσει καταθέσεις της υπόθεσης του Noor1 (παρότι δεν έχει πάρει τον σχετικό φάκελο στα χέρια της).
Αντίθετα, στην αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζουν σε ζητήματα που θεωρούν πως μπορούν να πιέσουν την δικαστικό. Ένα από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η μεγάλη απόκλιση που υπάρχει στον τόνο και το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησής της το 2017 και η κατάθεσή της στη Δικαιοσύνη, ενάμιση χρόνο σχεδόν αργότερα.