Τη διατήρηση του χαρατσιού, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το 2013, φέρεται να εισηγείται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να καμφούν οι ενστάσεις της τρόικας…
Ο υπουργός πρότεινε να συνεχιστεί η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του 2013, σε μια ηπιότερη μορφή, και να ενταχθει στον σχεδιαζόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων από τις αρχές του 2014.
Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. Στουρνάρας σχολίασε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο «τροποποίησης» του τέλους ακινήτων.
Ερωτηθείς να αποσαφηνίσει τι θα σημαίνει η τροποποίηση του τέλους, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι εξετάζεται να γίνει πιο ήπιο.
Μάλιστα για την εισήγηση αυτή σύμφωνα με πληροοφίες έχουν ήδη ενημερωθεί και οι κυβερνητικοί εταίροι, Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης.
Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα βασικά ζητήματα διαφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα, που αποχώρησε και αναμένεται να επιστρέψει στις αρχές Απριλίου, ήταν το θέμα της επιβολής του ειδικού τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και φέτος.
Η τρόικα φρονώντας ότι δεν υπάρχει αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο, αφού κρίνει ότι ο σχεδιασμός του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα αντικασταστήσει – ενσωματώσει το χαράτσι δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, ζητά η είσπραξή του τέλους μέσω της ΔΕΗ να διατηρηθεί και το 2013.
Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμούσε ότι το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την επιστροφή της τρόικας στις αρχές Απριλίου της δίνει την ευκαριία να πείσει την τρόικα πως θα είναι έτοιμο στην ώρα του και αποτελεσματικό το υπό σχεδιασμό σύστημα για την ενιαία φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, έτσι ώστε να μη χρειάζεται επέκταση του έκτακτου φόρου μέσω της ΔΕΗ.
Στην επέκταση της επιβολής του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και φέτος κατηγορηματικά αντίθετοι δήλωναν και ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.
Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Σχετικά με τη δόση Μαρτίου, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες επαναλάμβαναν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δόση, τονίζοντας ότι οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Τρόικα για την έγκρισή της, θα ικανοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα αξιολογηθεί στο άτυπο Eurogroup του Απριλίου.
Όπως υπενθύμιζαν, για την έγκριση της δόσης έχουν τεθεί δύο προϋποθέσεις: το θέμα των φαρμάκων, το οποίο έχει ήδη εκπληρωθεί και το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο παραμένει υπό διευθέτηση.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ελληνικού δημοσίου, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι τρία ζητήματα παραμένουν υπό εξέταση: τα οργανογράμματα των υπουργείων, η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις. Οι ίδιες πηγές δικαιολόγησαν την καθυστέρηση, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «επανάσταση στο ελληνικό δημόσιο».
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, στο σύνολό τους, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, όλα βαίνουν ομαλά και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Οι ίδιες πηγές παρέπεμψαν στις σχετικές ανακοινώσεις της Τρόικας και του εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση «θα προλάβει τις μεταρρυθμίσεις».
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο εργασίας, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ