Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας και η ανακοίνωση της απόφασης του είναι θέμα ημερών. Παρότι η τελική επιλογή του πρωθυπουργού παραμένει επτασφράγιστο μυστικό και δεν την γνωρίζουν παρά ελάχιστοι στενοί συνεργάτες του, που δεν ξεπερνούν τους δύο ή τρεις, σύμφωνα με το iefimerida.gr όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.
Θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει το Σύνταγμα και επιτρέπουν την έναρξη των σχετικών διαδικασιών στις 13 Φεβρουαρίου. Η ονοματολογία που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες δεν αποτελεί επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου και θεωρείται ότι βλάπτει την διαδικασία και το αξίωμα, αλλά, και δεν κρίνεται σωστό για τον νυν Πρόεδρο. Αν και αρχικά είχε διαφανεί ότι θα προηγηθεί η ψήφιση του εκλογικού νόμου την επόμενη Τετάρτη, τελικά οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ως ορόσημο πλέον μπαίνει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου που έγινε την Δευτέρα.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «το οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι την συνταγματική προθεσμία είναι ανοιχτό», συμπληρώνοντας ότι «έχει την πρωτοβουλία ο Πρωθυπουργός και θα ανακοινώσει το όνομα στο χρονικό διάστημα των επόμενων ημερών, όποτε κρίνει ο ίδιος σκόπιμο».
Ο Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τον Παυλόπουλο πριν τις ανακοινώσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να κινηθεί θεσμικά. Πριν προβεί στην ανακοίνωση του υποψηφίου Προέδρου που θα προτείνει στην Βουλή, θα επισκεφθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο, θα τον ενημερώσει για την απόφαση του και τι τον οδήγησε στην μη ανανέωση της δικής του θητείας. Σε καμία περίπτωση, σημειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως είναι φανερό, ο κύβος ερρίφθη και ο κ. Παυλόπουλος δεν θα βρίσκεται για την επόμενη πενταετία στην Ηρώδου Αττικού.
Ο κ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απέφυγε να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα και επιχείρησε ευγενικά να κλείσει την συζήτηση προτρέποντας «να μην συνεχίζουμε το θέμα της ονοματολογίας. Η συνταγματική προθεσμία είναι κοντά. Να σεβαστούμε την ανακοίνωση του ονόματος που θα κάνει ο Πρωθυπουργός και δεν έχω να σχολιάσω κάτι παραπάνω».
Τα ονόματα που «κάηκαν» και οι εκτιμήσεις για το «προφίλ» του νέου ΠτΔ
Ωστόσο, όσο περνούν οι ημέρες, η λίστα με το όνομα που εικάζεται ότι θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης διαρκώς εμπλουτίζεται και μεγαλώνει. Τα πρώτα ονόματα που γράφτηκαν και ακούστηκαν, όπως του Αντώνη Σαμαρά, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Παναγιώτη Πικραμένου (παρότι αποτελούσε το μεγάλο φαβορί για μήνες), της Μαρίας Ευθυμίου και άλλων εκτιμάται ότι έχουν καεί.
Η πιο βάσιμη εκτίμηση για την πολιτική προέλευση του προσώπου είναι ότι θα προέρχεται από την Κεντροαριστερά ή τον κεντρώο χώρο, χωρίς να έχει κομματική διαδρομή στη Νέα Δημοκρατία. Ο Πρωθυπουργός έχει εκδηλώσει την επιθυμία να τύχει ευρύτερης συναίνεσης στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Βουλή και ο πιο πρόσφορος τρόπος για να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 180 ψήφοι είναι η στήριξη του ΚΙΝΑΛ.
«Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν» είχε δηλώσει στο Βήμα, αποκαλύπτοντας την πρόθεση του «το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του κοινοβουλίου». Επίσης θεωρείται δεδομένο ότι πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο που θα έχει γνώση των γεωπολιτικών συνθηκών, δεδομένης της κατάστασης με την Τουρκία.
Οι όροι του ΚΙΝΑΛ για την επιλογή ΠτΔ
Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του έχει θέσει συγκεκριμένους όρους: «να προέρχεται από την Κεντροαριστερά και να ήταν «παρών» πολιτικά στην Ελλάδα τα χρόνια τις κρίσης», όπως το έθεσε η κα. Γεννηματά. Με αυτή την αναφορά εκτιμάται ότι έκαψε τα ονόματα του Τάσου Γιαννίτση και της Μαρίας Δαμανάκη. Υπάρχουν και αυτοί, προερχόμενοι κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, που αναφέρουν και το όνομα της ίδιας της κας Γεννηματά, προχωρώντας στο σχόλιο, ότι η ίδια πιθανόν να ενδιαφέρεται για έναν τέτοιο ρόλο, χωρίς κάτι τέτοιο να προκύπτει από συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης.
Η σεναριολογία θα λάβει τέλος μόνον όταν βγει ο «λευκός καπνός» από το Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι τότε όλοι θα παίρνουν θέση στο πολιτικό παιχνίδι, αλλά, αμέσως μετά, θα κριθεί τόσο η επιλογή όσο και η στάση των κομμάτων κατά τις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στη Βουλή.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr