Ένα βήμα πιο κοντά στο δίδυμο των καθηγητών Λίνου Σισιλιάνου και Βασίλη Σκουρή φαίνεται πως βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την προεδρική εκλογή, αν και την τελική απόφαση θα λάβει μόνος του ο πρωθυπουργός και ίσως τελικά επισπεύσει την ανακοίνωση του ονόματος. Κι αυτό διότι σύμφωνα με πληροφορίες εντείνεται η σύγχυση στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ, καθώς ολοένα και περισσότεροι βουλευτές δεν κρύβουν την απορία και δυσφορία τους για την πιθανότητα μη επιλογής του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τις σχετικές επαφές έκανε ο αποκαλούμενος εσχάτως και “σκάουτερ” του Μαξίμου, ο καθηγητής και υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Η προεδρική εκλογή μετατρέπεται σε σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα στη Ν.Δ εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαρροών αλλά και της αδυναμίας να εξηγηθεί γιατί δεν συναινεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. Δέκτης πολύ έντονων πιέσεων είναι τις τελευταίες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Βουλής και παλαιός κοινοβουλευτικός Νικήτας Κακλαμάνης, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει λάβει ευθέως θέση υπέρ του κ. Παυλόπουλου.
Εντύπωση προκάλεσε, άλλωστε και η τοποθέτηση του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της επανεκλογής Παυλόπουλου. Οι πληροφορίες θέλουν μάλιστα να υπήρξε επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ενδεικτικό του κλίματος στην Κ.Ο της Ν.Δ ήταν άλλωστε και η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη (εκπομπή “10” ΕΡΤ) όταν ρωτήθηκε σχετικά. “Υπάρχει έστω και ένας βουλευτής στη Ν.Δ που δεν θέλει τον Προκόπη Παυλόπουλο;”, ήταν η ερώτηση που του απευθύνθηκε. Και η απάντηση ήταν σαφής: “Ουδείς”. Ο Μάκης Βορίδης εξήγησε, μάλιστα, πως ο ίδιος δεν πρότεινε ποτέ τον Αντώνη Σαμαρά αλλά απάντησε καταφατικά σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα μπορούσε ο πρώην πρωθυπουργός να είναι υποψήφιος για την Προεδρία.
Το ρεύμα υπέρ της επανεκλογής του σημερινού Προέδρου επιβεβαιώνεται και από δημοσκοπήσεις που έχουν περιέλθει σε γνώση του Μαξίμου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος προηγείται μακράν με ποσοστά κοντά ή και πάνω από το 50% (με μεγάλη διείσδυση και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ σε μια από αυτές που “μετρήθηκε” και η πιθανή υποψηφιότητα του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο δεύτερος δεν ξεπέρασε το 15%.
Για τον κ. Βενιζέλος, πάντως, πολλοί βουλευτές της Ν.Δ από το καραμανλικό μπλόκ, έχουν διαμηνύσει πως δεν θα τον ψήφιζαν, ενώ σαφής είναι και η αντίθεση του Κώστα Καραμανλή. Ο τελευταίος έχει αποσαφηνίσει την στήριξη του στον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά απέχει από την ονοματολογία. Είναι, όμως, σαφές πως εφόσον η επιλογή του πρωθυπουργού τον “προσβάλλει” πολιτικά θα εκφράσει στο παρασκήνιο την αντίθεσή του.
Οι πληροφορίες, πάντως, λένε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι καθόλου βέβαιος, πλέον, πως ο νέος Πρόεδρος πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο. Κι αυτό όχι γιατί δεν το επιθυμεί αλλά διότι δεν βρίσκεται εύκολα πολιτικό πρόσωπο που να μην δημιουργεί αντιστάσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. Έτσι, τις τελευταίες ώρες, “ζεσταίνεται” το σενάριο για τους Λίνο Σισιλιάνο και Βασίλη Σκουρή, με πολύ πιθανότερο τον πρώτο. Οι πληροφορίες που μετέφερε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος, ότι ο κ. Σισιλιάνος ενημέρωσε δικούς του ανθρώπους και συνεργάτες στο Στρασβούργο (είναι επικεφαλής του Ευρωπαίκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) πως του έγινε κρούση, είναι, απ΄ ότι φαίνεται, ακριβείς. Πρόκεται για πρόσωπο που προτάθηκε για την θέση που κατέχει σήμερα από τον καθηγητή Χρήστο Ροζάκη, υφυπουργού και στενού συνεργάτη του Κώστα Σημίτη.
Η “σημιτική” συνιστώσα που επηρεάζει, άλλωστε, τον πρωθυπουργό φαίνεται πως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προεδρική εκλογή. Όπως και στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής ως προς την Τουρκία. Αυτός είναι, πιθανώς, θεωρούν αρκετοί, και ένας από τους λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε την παραμονή του Προκόπη Παυλόπουλου στο προεδρικό μέγαρο.
Η σφοδρή πιθανότητα να ανοίξει σταδιακά μέσα στην επόμενη διετία το θέμα της σύγκλισης με την Τουρκία, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για συνυποσχετικό και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είναι μια παράμετρος που δεν πρέπει να υποτιμάται. Είναι σαφές πως ο Προκόπης Παυλόπουλος θα ήταν σαφώς δυσκολότερο να πειστεί σε μία πιο “ευέλικτη” ελληνική προσέγγιση που θα υπερέβαινε την πάγια θέση πως μοναδικό θέμα για προσφυγή στη Χάγη είναι η υφαλοκρηπίδα και τίποτε περισσότερο.
Βεβαίως, εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει τελικά τον Λίνο Σισιλιάνο δεν είναι βέβαιο πως μπορεί να στηρίζεται στις ψήφους του ΚΙΝ.ΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά είπε πως θέλει πρόσωπο από την κεντροαριστερά που “ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης”, προφίλ που δεν ταιριάζει με τον εκπρόσωπό μας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και να εκλέξει Πρόεδρο ακόμα και μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ, επιμένοντας πως επιθυμεί να δώσει το δικό του στίγμα σε αυτό που αποκαλεί “αλλαγή εποχής”.