Πριν μερικούς μήνες, με μια ομιλία του στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε μια πολιτική “επανεμφάνιση” μετά από μακρά απουσία. Ακολούθησε άλλη μια ομιλία στο Λονδίνο αλλά όλοι συμφωνούν πως εκείνη της Θεσσαλονίκης ήταν “οδηγός” και για τους προβληματισμούς του πρώην πρωθυπουργού αλλά και για τις προθέσεις του.
Σε εκείνη την ομιλία ο Κώστας Καραμανλής είπε κάτι που αξιολογήθηκε ως σημαντικό αλλά και μάλλον υποτιμήθηκε από την ίδια του την παράταξη και ειδικότερα από το πρωθυπουργικό επιτελείο.
“Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία”. Το μήνυμα ήταν σαφές και στο τέλος της ομιλίας συνοδεύτηκε και από ένα νεύμα υπέρ της επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν παρών και βραβεύτηκε στην εκδήλωση.
“Η βράβευση σας ανταποκρίνεται στην αναγνώριση της πολύπλευρης προσφοράς σας στον τόπο, ειδικά σε εθνικά κρίσιμες περιστάσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.
Έκτοτε, ο Κώστας Καραμανλής “στριφογυρίζει” έμμεσα στα πολιτικά πράγματα. Κυρίως μέσω του βιβλίου του Νίκου Στέφου για το καλοκαίρι του 2015 όπου αποκαλύπτεται και η παρασκηνιακή συμμετοχή του σε όσα συνέβησαν υπό το κράτος του εκβιασμού των δανειστών στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αποδεχθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο μνημονίου για να αποφύγει η Ελλάδα την έξοδο από την ευρωζώνη.
Η προτροπή του, ωστόσο, για την επανεκλογή Παυλόπουλου φαίνεται πως δεν είχε συνέχεια. Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεχόταν στο πολιτικό του γραφείο βουλευτές της Ν.Δ. Συχνότερος επισκέπτης όλων ο Νικήτας Κακλαμάνης και ένα από τα θέματα που ετίθεντο προς συζήτηση ήταν η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, πως πέραν εκείνης της αναφοράς στην ομιλία της Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Καραμανλής δεν έπραξε κάτι περισσότερο. Αν και με μεγάλη ισχύ στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ και ακόμα μεγαλύτερη επιρροή στην βάση της παράταξης, ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε να ασκήσει αυτή την επιρροή και να στείλει μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος συνομιλούσε συχνά με τον στενό φίλο του Κώστα Καραμανλή αυτό τον καιρό. Ο ίδιος αναφέρει σε συνομιλητές του πως ουδε΄ποτε θα σκεπτόταν να ζητήσει οτιδήποτε. Αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται πως πρότεινε κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι στους επισκέπτες του γραφείου της Παναγή Κυριακού δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για τις επιλογές του πρωθυπουργού.
Δια της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να δώσει το στίγμα της “αλλαγής εποχής”. Το δηλώνουν ευθέως οι συνεργάτες του. Φαίνεται, όμως, πως αυτή η “αλλαγή εποχής” περιλαμβάνει και την έμμεση “αποστρατεία” της παλαιάς πολιτικής φρουράς της Ν.Δ.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης “προήχθη” και μετακινήθηκε στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο και δεν αποτελεί, πλέον, πρόσωπο του οποίου οι δηλώσεις παίζουν ρόλο στα εσωκομματικά. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι εξοργισμένος για την στάση του πρωθυπουργού απέναντί του. Ούτε στην Ερυωπαϊκή Επιτροπή βρέθηκε, ούτε, φυσικά, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ακόμα και η Ντόρα Μπακογιάννη που διαθέτει επιρροή, περιορίζεται σε ρόλο άτυπου δημοσίου συμβούλου, αν και σπάνια οι προτροπές της εισακούγονται. Ακόμα και η Όλγα Κεφαλογιάννη που διαθέτει, ως εκπροσωπούσα μια παλια πολιτική οικογένεια, επιρροή είχε τοποθετηθεί θετικά υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλου αλλά π΄ραν τούτου ουδέν. Βρίσκεται, δε, εκτός κεντρικού πολιτικού παιχνιδιού.
Η μη επανεκλογή Παυλόπουλου φαίνεται πως κλείνει αυτόν τον κύκλο. Ο Κώστας Καραμανλής δεν έκανε την κίνηση που ορισμένοι ανέμεναν, κι αυτό πιθανώς έχει να κάνει με την προσπάθειά του να μην ξοδέψει το προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο, γνωρίζοντας -όπως είπε, άλλωστε, στη Θεσσαλονίκη- πως “έρχονται δύσκολες εποχές”. Εποχές στις οποίες μπορεί να πιστεύει πως υπό προϋποθέσεις δύναται να διαδραματίσει ρόλο. Γι αυτό, ούτε το 2015 αποδέχθηκε την αρχική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ούτε τώρα επιδίωξε να μετακινηθεί εκείνος στο Προεδρικό Μέγαρο.