O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στην ΕΡΤ, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, υπογράμμισε πως θα πρέπει να να απομακρυνθούν όλες οι ξένες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη.
Ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι θέση της Ελλάδας είναι η «απομάκρυνση όλων των ξένων στοιχείων από την Λιβύη», ενώ τόνισε πως ο Χάφταρ απαιτεί την ακύρωση των δύο μνημονίων με την Τουρκία.
Ειδικότερα, τόνισε πως «εμείς μιλάμε πάντα με την αίσθηση των δικών μας συμφερόντων. Η θέση της ΕΕ για τη Λιβύη είναι αυτή που περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής, ανακωχή, κατάπαυση του πυρός και κατάργηση των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης. Ο κ. Χάφταρ απαιτεί και ο ίδιος την κατάργηση των δύο μνημονίων. Εάν θα το θέσει ως απαραίτητο όρο για τη σύναψη ανακωχής, αυτό δεν το ξέρω. Αλλά απαιτεί την ακύρωση των δύο μνημονίων. Την ίδια θέση έχει όμως η Αίγυπτος, η Σ.Αραβία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, τα ΗΑΕ και η ΕΕ όπως εκφράστηκε στη Σύνοδο Κορυφής».
Απαντώντας σε ερώτηση για την απουσία της Ελλάδας από τη συνδιάσκεψη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε: «Οι διεργασίες για αυτή τη διάσκεψη ξεκίνησαν πέντε χρόνια πίσω. Η Ελλάδα είχε κάνει την επιλογή να μην συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες άλλων. Είχε επιλέξει η τότε κυβέρνηση να δημιουργεί δικές της πρωτοβουλίες. Δεν συμμετείχε και στη διάσκεψη της Συρίας. Ήταν λάθος που δεν επιδιώξαμε νωρίτερα τη συμμετοχή μας στη διάσκεψη. Προσπαθήσαμε να συμμετάσχουμε στη διάσκεψη από τον Ιούλιο. Ήταν λάθος της Γερμανίας που δεν μας επέτρεψε τη συμμετοχή μας. Δεν μπορεί όμως η Γερμανία να αποστεί από το Ευρωπαϊκό της καθήκον. Από την υποχρέωσή της να υπερασπιστεί την Ευρωπαϊκή θέση».
Ως προς το παρασκήνιο της επίσκεψης Χάφταρ στην Ελλάδα, είπε: «Είχαμε από την επίσκεψή μου στη Βεγγάζη συνεννοηθεί με τον κ. Χάφταρ να έρθει στην Αθήνα. Κρίναμε πως ήταν ο κατάλληλος χρόνος να έρθει την Πέμπτη στην Αθήνα και επίσκεψή του παράγει υπεραξία».
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει η Ελλάδα από τη διάσκεψη της Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε: «Δεν κρατάμε τεράστιο καλάθι. Το Βερολίνο είναι μια φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Περιμένουμε κατ’ αρχήν μια ανακωχή και μια αρχική κατανόηση για την απομάκρυνση των ξένων στοιχείων και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη. Η Τουρκία είναι πρώτη – πρώτη σε αυτό τον κατάλογο. Και αυτά τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης είναι η ομπρέλα της ξένης επέμβασης στη Λιβύη, της τουρκικής επέμβασης. Είμαστε σε συνεννόηση με όλους του παίκτες που ασχολούνται με αυτό το θέμα».
Ως προς την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «η Ελλάδα ενεργεί για να εξυπηρετήσει το εθνικό της συμφέρον, να εξυπηρετήσει το Ευρωπαϊκό συμφέρον. Θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κέρδη για όλη την περιοχή, προς όφελος των λαών. Εμείς θα επιδιώξουμε να εντάξουμε την Τουρκία σε αυτό τον τρόπο σκέψη. Δεν πιστεύουμε στην πολιτική των κανονιοφόρων, πιστεύουμε στο διάλογο». Ενώ κληθείς να σχολιάσει για το τι θα πράξει η Αθήνα σε περίπτωση που η Άγκυρα στείλει ερευνητικό σκάφος σε ελληνικά θαλάσσια ύδατα, υπογράμμισε :
«Πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας ότι ο Ερντογάν είναι άνθρωπος που βλέπει το συμφέρον της χώρας του και δεν θα κάνει πράγματα που θα βλάψουν τη χώρα του. Θα προασπίσουμε τα εθνικά δίκαια και το εθνικό συμφέρον όπως έχουμε συνταγματική υποχρέωση. Δεν έχουμε δυνατότητες επιλογής. Άρα, αυτή είναι η θέση μας, είναι ξεκάθαρη, είναι θέση Ευρωπαϊκή».