Στη γερμανική πρωτεύουσα όπου ξεκινά σε λίγη ώρα (15:10 ώρα Ελλάδος) η κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στρέφονται τα μάτια καθώς εντείνεται το διπλωματικό πόκερ με μπαράζ επαφών των εμπλεκομένων, που παίρνουν θέσεις στη σκακιέρα.
Οι παίκτες προσέρχονται στο τραπέζι με συγκεκριμένες επιδιώξεις, αντικρουόμενες εν πολλοίς, λόγος για τον οποίο πολλοί αναλυτές κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών .
Spiegel: Στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, πρώτα θα συμφωνήσουν οι “μεγάλες δυνάμεις” και μετά θα το ανακοινώσουν στους Σάρατζ και Χαφτάρ!
Όλα έτοιμα στο Βερολίνο
Την ώρα που οι διεθνείς δυνάμεις συγκεντρώνονται στο Βερολίνο για να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, μια οργάνωση, η οποία είχε προηγουμένως κλείσει το μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα της Λιβύης, απειλεί να το κάνει και πάλι κίνηση που θα μπορούσε να σταματήσει σχεδόν όλη την πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας.
Η οργάνωση «Οργή του Φεζάν», που έχει πάρει το όνομά της από την ερημική περιοχή του Φεζάν στη νοτιοδυτική Λιβύη, ετοιμάζεται να κλείσει τα πετρελαϊκά κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ για να πιέσει για την ικανοποίηση οικονομικών απαιτήσεών της, καθώς και απαιτήσεων στον τομέα της ασφάλειας, δήλωσε ο ηγέτης της, ο Μπασίρ αλ-Σέιχ. «Ετοιμαζόμαστε τώρα και συγκεντρωνόμαστε κοντά στο Σαράρα και το Ελ Φιλ. Μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε κλείσει», δήλωσε ο Μπασίρ αλ-Σέιχ.
Η δήλωση έγινε μόλις δύο ημέρες αφού έκλεισαν λιμάνια και κοιτάσματα στην ανατολική Λιβύη.
Η λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου ανακοίνωσε πως το κλείσιμο διατάχθηκε από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και θα οδηγήσει στην απώλεια 800.000 βαρελιών ημερησίων, περισσότερο από το μισό της συνολικής πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας. Το Ελ Σαράρα παράγει περίπου 300.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και το Ελ Φιλ παράγει περίπου 70.000 βαρέλια ημερησίως. Και τα δύο κοιτάσματα ελέγχονται από οργανώσεις που είναι σύμμαχοι του ΛΕΣ. Το Ρόιτερ σημειώνει πως η κίνηση για το κλείσιμο πετρελαϊκών κοιτασμάτων και λιμανιών αποτελεί τακτική άσκησης πίεσης πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου, αν και ο ΛΕΣ υποστηρίζει πως είναι το αποτέλεσμα λαϊκής πίεσης.
Διάσκεψη για τη Λιβύη: Οι “παίκτες” και το παρασκήνιο- Τι προσδοκά η “απούσα” Ελλάδα
Ο Πομπέο συναντήθηκε με τον ΥΠ Εξ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπτνάλα Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν- Ο Ντι Μάιο προτείνει διεθνείς κυρώσεις για όσους ρίχνουν λάδι στον εμφύλιο της Λιβύης
Χαφτάρ – Σάρατζ θα εμπλακούν μόνον όταν «τα βρουν» οι υπόλοιποι
Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον οι δύο αντίπαλοι στο εσωτερικό της Λιβύης, ο πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ θα συναντηθούν κατά πρόσωπο στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, οι δύο άνδρες θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν, ώστε να μη δυναμιτιστεί η όλη προσπάθεια. Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών Χαφτάρ και αλ Σάρατζ θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.
Productive discussion today with #UAE's Foreign Minister @ABZayed in Berlin. I emphasized the need for a lasting ceasefire, a return to a @UN-facilitated, Libyan-led political process, and the end of all foreign intervention in #Libya. pic.twitter.com/9RxDEYfnrV
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) January 19, 2020
Όρους βάζει ο Ερντογάν σε Μέρκελ- ΟΗΕ: “Θα παραμείνουμε στη Λιβύη μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο”!
#BREAKING Turkish, Russian presidents start bilateral meeting ahead of Berlin conference on Libya
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) January 19, 2020
Μπαράζ επαφών των ηγετών
Λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης του Βερολίνου οι επαφές των εμπλεκομένων είναι σε εξέλιξη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν να έχουν αυτή την ώρα ένα τετ-α-τετ με άγνωστο προς το παρόν περιεχόμενο πριν την έναρξη της Διάσκεψης,
αλλά και συναντήσεις του Τούρκου Υπ ΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ιταλό ομόλογό του Ντι Μάιο και τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, ενώ η οικοδέσποινα Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη υποδεχθεί τον πρόεδρο του Κονγκό και επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη, Ντένις Σάσου Νγκουέσο και έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Τι προβλέπει το προσχέδιο των 55 σημείων του τελικού ανακοινωθέντος
Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου αναμένεται να συζητήσουν πληθώρα θεμάτων με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, που είδε το Reuters, να καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, να αναγνωρίζει την κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη ως τη μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο, να χαιρετίζει τη ρωσο-τουρκική προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός και να καλεί μεταξύ άλλων σε σε αφοπλισμό ή ένταξη των λιβυκών πολιτοφυλακών στις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας.
Παράλληλα απαιτείται η απομάκρυνση των βαρέων όπλων, αεροσκαφών και πυροβολικού από τη Λιβύη, ενώ αξιώνεται ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης η ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ενώ υπογραμμίζεται ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνον στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση και για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στον εμφύλιο της Λιβύης.
Γερμανός ΥΠ ΕΞ: Το φυσικό αέριο δεν παίζει κανένα ρόλο στη σημερινή Διάσκεψη
Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου ο Γερμανός ΥΠ ΕΞ Χάικο Μάας ξεκαθάρισε ότι «το κοίτασμα φυσικού αερίου δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο στη Διάσκεψή μας», η οποία αποτελεί μια πολιτική διαδικασία για την Λιβύη, αναφερόμενος στα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Λιβύη. Κάλεσε δε όλους «να βγάλουν από το μυαλό τους τα συμφέροντά τους για το κοίτασμα φυσικού αερίου όσο μαίνεται ο εμφύλιος».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο κ. Μάας απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν η Γερμανία υποχώρησε στην πίεση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και δεν προσκάλεσε την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσδεδεμένη στη διαδικασία. Και είμαι πολύ σίγουρος ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται για την ειρήνη στη Λιβύη και ως εκ τούτου υποστηρίζουν τη Διάσκεψη», προσθέτει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Μάας: «Πρώτο βήμα για την ειρήνη στη Λιβύη η Διάσκεψη του Βερολίνου»
Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές της σημερινής Διάσκεψης, ο Χάικο Μάας εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «κατορθώσαμε να συγκεντρωθούν όλοι σε ένα τραπέζι» και επισημαίνει ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να καταλήξουμε σε δεσμευτικές συμφωνίες. «Η Διάσκεψη μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για ειρήνη στη Λιβύη», αναφέρει χαρακτηριστικά και προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Λιβύη να εξελιχθεί σε «νέα Συρία», αλλά και για την ανάγκη να υπάρχουν στην χώρα λειτουργικές κρατικές δομές, προκειμένου να σταματήσει και η δράση διακινητών μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη.
Πηγή: iefimerida.gr