Την καταγραφή των ονομάτων των ατόμων και των οντοτήτων που θα περιληφθούν στη λίστα των σχετικών αποφασισμένων κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφάσισαν να ζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Εξωτερικών, από την ομάδα εργασίας του συμβουλίου, relex, όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
«Υπό το πρίσμα των νέων τουρκικών παράνομων γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο καλεί την αρμόδια ομάδα εργασίας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της όσον αφορά τους καταλόγους των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις προαναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Ερωτηθείς σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ομάδα εργασίας πρέπει να επισπεύσει την εργασία της και να καταλήξει σε απόφαση.
Η νέα τουρκική γεώτρηση και η απάντηση της Αθήνας
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται έπειτα από τις νέες προκλητικές δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι το σκάφος «Yavuz» μεταφέρθηκε σε θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου, στην κυπριακή ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσοϊ, τόνισε: «Το γεωτρύπανο Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή».
Απαντώντας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε στείλει μήνυμα ότι οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
«Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της. Κοινός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους», σχολιάζει το Υπουργείο Εξωτερικών και συμπληρώνει «Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα».
«Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα», καταλήγει.