Αλ. Τσίπρας: Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσβλέπει στην παντοδυναμία του ενός
Όποιος θέλει να χτίσει γέφυρες συνεννόησης, δεν επιλέγει την επόμενη κιόλας μέρα να φέρει στη Βουλή την κατάργηση της απλής αναλογικής”: Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά τη χθεσινή (Τρίτη) ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος, σχολιάζοντας την τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφορικά με τον εκλογικό νόμο.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει την απλή αναλογική, σημειώνοντας πως η επαναφορά ενός εκλογικού νόμου που “κλέβει έδρες από όλα τα κόμματα και πριμοδοτεί μ’ αυτές το πρώτο κόμμα, αποβλέπει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις, δηλαδή στην παντοδυναμία του ενός”. Και πρόσθεσε: “Θεσμοθετώντας έτσι την υποταγή της πολιτικής στην μη πολιτική, του προγραμματικού διαλόγου στην επικοινωνιακή ρητορεία και εν γένει της πολιτικής αντιπαράθεσης στην όξυνση και στην πόλωση”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως οι μονοκομματικές κυβερνήσεις οδήγησαν τη χώρα στην κρίση: “Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους. Και είναι ολέθρια τόσο για την κοινωνική πλειοψηφία, όσο και για τη χώρα. Άλλωστε, μονοκομματικές και παντοδύναμες ήταν οι κυβερνήσεις που δημιούργησαν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση. Το πελατειακό κράτος, το ρουσφέτι στους ημέτερους, τη διαπλοκή με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, την αλόγιστη σπατάλη πόρων και δυνατοτήτων”. Και συμπλήρωσε: “Αυτές οι παλιές συνταγές φτιάχτηκαν ακριβώς για να υπηρετήσουν ένα πολιτικό παιχνίδι στημένο στον στόχο της αυτοδυναμίας, που διευκολύνει ο εκλογικός νόμος ο οποίος χαρίζει στον πρώτο έδρες που δεν του ανήκουν”.
“Αυτές λοιπόν τις παλιές συνταγές”, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, “οι οποίες δεν αφορούν μόνο στον εκλογικό νόμο, προσπαθεί να επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Επιβάλλοντας όμως παλιές συνταγές, οδηγεί και τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια σε παλιά δεινά. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να μην επαναληφθεί η ιστορία ως τραγωδία, αλλά ως φάρσα”.
Ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως ο αρχηγός της ΝΔ δεν έχει εκτιμήσει σωστά όλες τις παραμέτρους γι’ αυτό και η κατάργηση της απλής αναλογικής μπορεί να αποβεί εις βάρος του: “Ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύει ότι έτσι θα ευνοήσει τον ίδιο και το κόμμα του. Με περίσσευμα αλαζονείας, θεωρεί ότι επειδή κέρδισε βασισμένος στη πολιτική απάτη και στη διαστρέβλωση μια φορά τις εκλογές, θα τις κερδίσει ξανά και ξανά. Σκάβοντας όμως τον λάκκο της απλής αναλογικής, παραβλέπει τη μεγάλη πιθανότητα να πέσει μέσα ο ίδιος στον λάκκο που αυτός έσκαψε”.
Αντιδιαστέλλοντας την υπερψήφιση της Κ. Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας με την καταψήφιση του εκλογικού νόμου, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: “Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να του θυμίσουμε ότι, ενώ αύριο (σ.σ. σήμερα) θα ψηφίσουμε μαζί τρία κόμματα, μεθαύριο (σ.σ. αύριο) θα ψηφίσει μόνος του”. Και πρόσθεσε: “Όπως μόνος του θα μείνει και το βράδυ των επόμενων εκλογών που, ας μη το ξεχνάμε, θα γίνουν με την απλή αναλογική. Και θα μείνει μόνος του γιατί το πολιτικό του σχέδιο και οι προγραμματικές του θέσεις δεν μπορούν να χωρέσουν σε κανένα πλαίσιο σύγκλισης ή συνεννόησης για την επόμενη μέρα. Και επειδή αυτό το γνωρίζει, επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορεί να είναι μέρος της πολιτικής λύσης των συσχετισμών που θα διαμορφώσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές, μιλά διαρκώς για διπλές εκλογές”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως οι επόμενες εκλογές μπορούν να δώσουν κυβέρνηση: «Θα του συνιστούσα να μην προτρέχει. Γιατί οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν κυβερνητική λύση. Απλά αυτή δε θα τον περιλαμβάνει, γιατί πρέπει να είναι -και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι- προοδευτική και δημοκρατική λύση».
Δεν λαμβάνει 200 ψήφους για άμεση εφαρμογή
Το σύστημα της απλής αναλογικής που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή, θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές (άρθρο 54 παρ.1Σ). Η άμεση εφαρμογή νέου εκλογικού συστήματος απαιτεί πελιοψηφία 200 τουλάχιστον βουλευτών, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, δηλαδή, πλειοψηφία που δεν θα συγκεντρώσει ο νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με δεδομένες τις θέσεις που έχουν διατυπώσει τα κόμματα στη διαδικασία συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί «πρόσληψης δυσλειτουργιών»
Η αντικατάσταση της απλής αναλογικής, από ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, με το σκεπτικό ότι η απλή αναλογική είναι σύστημα που έχει συνδεθεί ιστορικά είτε με την ακυβερνησία είτε με παραλυτικές ισορροπίες για να μην καταρρεύσουν κυβερνητικά σχήματα.
Ο νέος εκλογικός νόμος ψηφίζεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε «ουδέτερο χρόνο» και συνεπώς αποκλείει τον αιφνιδιασμό του νομοθετικού και εκλογικού σώματος. Στόχο έχει «να προλάβει επώδυνες για τη χώρα δυσλειτουργίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν και που έχουν καταγραφεί ήδη στην πολιτική μας ιστορία, από την εφαρμογή αναλογικών εκλογικών συστημάτων», έχει επισημάνει η κυβέρνηση.
«Η κατάθεση του εκλογικού νόμου, σε αυτό το διάστημα και με αυτό περιεχόμενο, είναι μια πράξη πολιτικής αξιοπιστίας και εντιμότητας, απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους, σε ό,τι αφορά και τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου και το περιεχόμενο», έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και έχει επισημάνει: «Με αυτό το σχέδιο εκλογικού νόμου, ξεκαθαρίζουμε τους όρους του εκλογικού ανταγωνισμού, 3,5 χρόνια πριν από τη λήξη της 4ετίας της παρούσας κυβέρνησης. Είμαστε σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της 4ετίας, σε 3,5 χρόνια δηλαδή, γιατί κανένας απολύτως λόγος δεν υπάρχει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η κατάθεση του εκλογικού νόμου, από τώρα, καθαρίζει το πολιτικό τοπίο και ξεκαθαρίζουν και οι όροι του εκλογικού ανταγωνισμού».