Όνειρο ή εφιάλτης; Είναι γνωστό ότι οι χορευτές και οι χορεύτριες του κλασικού μπαλέτου πρέπει να περάσουν από μια επίπονη εκπαίδευση προκειμένου να γίνουν επαγγελματίες. Η Κρατική Σχολή Μπαλέτου του Βερολίνου (SBB) φαίνεται όμως ότι το έχει παρακάνει.
Ο κατάλογος των κατηγοριών που της επιρρίπτουν εργαζόμενοι, σπουδαστές και σπουδάστριες είναι μακρύς. Σύμφωνα με έρευνα του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RBB του Βερολίνου υπάρχουν υπόνοιες για σωματικές κακουχίες, εξαντλητικές πρακτικές αλλά και εκφοβισμό πίσω από τις πόρτες της Kρατικής Σχολής Μπαλέτου της γερμανικής πρωτεύουσας.
Μέθοδοι εκφοβισμού των νέων χορευτών
Συχνές είναι επίσης οι αιτιάσεις για υπερβολικές απαιτήσεις σχετικά με το σωματικό βάρος των νέων χορευτών και χορευτριών. Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες της σχολής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του RBB, φέρονται να προτρέπουν παιδιά και εφήβους να τρώνε όσο λιγότερο γίνεται μέσα στη μέρα ώστε να έχουν τα κατάλληλα για το μπαλέτο σώματα. Μάλιστα γίνεται λόγος και για περιστατικά ακραίου υποσιτισμού, με κατανάλωση μόνο 100 θερμίδων τη μέρα.
Οι γονείς των παιδιών συχνά δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση, αφού η Κρατική Σχολή Μπαλέτου λειτουργεί ως οικοτροφείο. Μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές χορού, οι χορευτές και οι χορεύτριες στελεχώνουν κάποια από τα σημαντικότερα μπαλέτα του κόσμου: από τη Μόσχα και το Λονδίνο ως τη Νέα Υόρκη. Έτσι επειδή η εκπαίδευσή τους είναι σκληρή, απαιτεί παράλληλα και μόνιμη στέγαση εκεί. Από την ίδια σχολή μπορούν να πάρουν και απολυτήριο λυκείου και αν επιθυμούν να συνεχίσουν σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Η Κρατική Σχολή Μπαλέτου του Βερολίνου, όπως και οι περισσότερες αντίστοιχες σχολές παγκοσμίως, λειτουργούν ως κλειστά συστήματα, όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το μπαλέτο.
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από τις αρμόδιες αρχές, υπάρχει ανησυχία ότι η Κρατική Σχολή Μπαλέτου δεν πληροί όλα όσα προβλέπονται για την προστασία των ανηλίκων. Για παράδειγμα έντονη ανησυχία προκαλούν τα απάνθρωπα ωράρια χορού, συνήθως από τις 8 παρά δέκα το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. Σύμφωνα με το RBB οι χορευτές και οι χορεύτριες αναγκάζονται να πηγαίνουν στα μαθήματα ακόμη κι αν είναι άρρωστοι ή υποφέρουν από τραυματισμούς.
Καταγγελίες για «κουλτούρα φόβου»
Τον περασμένο Δεκέμβριο 60 εργαζόμενοι στην Κρατική Σχολή Μπαλέτου του Βερολίνου απέστειλαν αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές για καλύτερες συνθήκες φροντίδας των παιδιών και εφήβων που φοιτούν εκεί. Κάνουν λόγο για υψηλό φόρτο εργασίας σε παιδιά και εφήβους και ελλιπή προστασία της υγείας τους. Επίσης, σύμφωνα με όσα λένε οι εργαζόμενοι, στη σχολή επικρατεί «κουλτούρα φόβου».
Αλλά το Βερολίνο δεν αποτελεί εξαίρεση. Παρόμοιες αιτιάσεις είχαν διατυπωθεί και για την αντίστοιχη Σχολή Μπαλέτου της Βιέννης, με την καλλιτεχνική διευθύντρια της κορυφαίας αυστριακής σχολής να έχει παραιτηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Και εκεί είχαν ακουστεί κατηγορίες για σοβαρές διατροφικές διαταραχές σε νεαρές χορεύτριες και χορευτές, νευρική ανορεξία ή βουλιμία. Ειδική επιτροπή που συστάθηκε για τον έλεγχο της βιεννέζικης Σχολής Μπαλέτου έκρινε ότι οι συνθήκες μέριμνας των χορευτών δεν ήταν επαρκείς κι έτσι έκρινε ότι έπρεπε να προσληφθεί ειδικός υπάλληλος για την επιτήρηση της προστασίας των παιδιών. Μια αντίστοιχη επιτροπή ενδέχεται να συσταθεί και στο Βερολίνο, ώστε να διερευνήσει τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στις αίθουσες χορού της διάσημης κρατικής σχολής.
Πηγή: DW