Αντιμέτωπη με μία πολύ σοβαρή κρίση βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά την απόφαση να φέρει τροπολογία με την οποία αλλάζει τη νομοθεσία, επιβάλλοντας μεν αυστηρότατες ποινές σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη, αλλά όχι τον υποβιβασμό τους.
Την ίδια στιγμή αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απουσιάζει από την αίθουσα της Ολομέλειας όπου συζητήθηκε η τροπολογία, ενώ για αυτή μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Αυγενάκης έχει βρεθεί στο στόχαστρο τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των ομάδων που πλήττονται από τις αποφάσεις.
Τσακαλώτος: Παρεμβαίνετε στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου
Σε υψηλούς τόνους ήρθε η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να διορθώσει το ένα λάθος με ένα δεύτερο λάθος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε λάβρος κατά του Λευτέρη Αυγενάκη σημειώνοντας «ενα φάντασμα πλανάται –αν όχι πάνω από την Ευρώπη- τουλάχιστον πάνω από την Ελλάδα. Που είναι ο κ. Αυγενάκης; Είναι στη Βουλή; Είναι σε ένα μπαρ και πίνει ουίσκι; Έχει φύγει από τη χώρα; Μπορούμε να τον έχουμε εδώ»;
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι έβαλε δύο δικούς του ανθρώπους στην επιτροπή και στη συνέχεια «είπε ότι δεν του πολυαρέσει το πόρισμα».
Άσκησε, ακόμη, κριτική στη Λίνα Μενδώνη, η οποία νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «υπάρχει πρόβλημα διχασμού του ελληνικού λαού».
«Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι για να διορθώσετε αυτά τα δυο λάθη φέρνετε μια τροπολογία που ουσιαστικά παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, με αναδρομική ισχύ και μάλιστα ενόσω βρίσκεται υπό εκδίκαση η υπόθεση;» διερωτήθηκε ο Ε. Τσακαλώτος για να συμπληρώσει «αφού μιλάμε για το ποδόσφαιρο πρέπει να ξέρετε ότι τον διαιτητή που διορθώνει ένα λάθος με ένα άλλο λάθος τον βρίζουνε οι πάντες».
«Έχετε μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό το διχασμό μιας και συνέβη με τις δικές σας πρακτικές και παρεμβάσεις. Θα μπορούσατε, αν δε σας άρεσε η Επιτροπή, να εφαρμόσετε το Νόμο Βασιλειάδη και να είχατε ορίσει μια άλλη Επιτροπή που να είχε την κάλυψη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Δε σας αρέσει η Βουλή, δε σας αρέσει η λογοδοσία και γι’ αυτό φτάσατε εδώ» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.
«Αλλάζουμε τον νόμο λόγω διχασμού»
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία υποστήριξε πως «όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από κυβέρνηση είναι στάση ευθύνης».
Όπως είπε η κα Μενδώνη με την τροπολογία επιχειρείται ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων, σε περιπτώσεις παραβάσεων του αθλητικού νόμου, ιδίως των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Η ρύθμιση, παρατήρησε, “σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες θα εφαρμόσουν με τα όργανά τους τη νέα ρύθμιση. Αυτό που αλλάζει είναι η δυνατότητα επιμέτρησης της ποινής εντός του πλαισίου που καθορίζει ο νομοθέτης”.
Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι «στην παρούσα φάση, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει διάφορα κρίσιμα θέματα, που δεν αφήνουν περιθώρια για κανενός είδους ένταση ούτε για νέο διχασμό ανάμεσα στους πολίτες της».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ψαρεύει στα θολά νερά ας απαντήσει καθαρά»
Τις αντιδράσεις από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασαν αργά το βράδυ της Τρίτης κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας:
Oι μεν δεν θέλουν καμιά τιμωρία ακόμη και αν έχει διαπραχθεί παρανομία. Οι άλλοι θέλουν την καταστροφή των πρώτων με ποινές δυσανάλογες με τα παραπτώματά τους.
Κι ο ΣΥΡΙΖΑ, παλιά του τέχνη κόσκινο, μιζάρει στον λαϊκισμό πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να ψαρέψει στα θολά νερά τη στιγμή που ακόμη και οι ψηφοφόροι του του γυρίζουν την πλάτη. Ας μας πει όμως καθαρά. Πρέπει να τιμωρείται όποιος παρανομεί ή να μένει στο απυρόβλητο; Η τιμωρία αυτή είναι ο υποβιβασμός; Ας αφησει τα παραμύθια κι ας απαντήσει καθαρά.
Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων. Εκφράζει το κοινό συμφέρον. Η επιλογή της είναι πολιτική και κοινωνική κι όχι οπαδική. Και δεν πρόκειται να κάνει πλάτες στην παρανομία, ούτε να επιτρέψει ανούσιους διχασμούς, τη στιγμή που η πατρίδα μας αφήνει πίσω της την κρίση και καλείται να αντιμετωπίσει εθνικούς κινδύνους. Είναι ώρες ευθύνης για όλους. Κυρίως για τους πολίτες που δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνονται εργαλεία στις επιδιώξεις κανενός.