Στα Ηλύσια Πεδία έφτασε στις 14:30 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έγινε δεκτός από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Αυτή την ώρα, οι δύο πλευρές, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος Πρόεδρος, έχουν διευρυμένες συνομιλίες δύο πλευρών στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος Πρόεδρος.
Ωστόσο, οι εξελίξεις στην Αθήνα, με την αδικαιολόγητη απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία της Βουλής, μετατρέπει το σημαντικό ταξίδι του πρωθυπουργού σε πολιτικό θρίλερ. Κι αυτό διότι εάν ο πρώην πρωθυπουργός δεν δώσει επαρκείς εξηγήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει από το Παρίσι εάν θα προχωρήσει στη διαγραφή του ή όχι. Το πρωί είχε δημοσιοποιηθεί η εντολή του Μεγάρου Μαξίμου για κομματική πειθαρχία και διαγραφή όποιου βουλευτή δεν ψήφιζε την τροπολογία.
Στις 15:30 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Στις 16:30 ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ με με επιχειρηματίες, ενώ στις 20:00 θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Τι συζητούν Μητσοτάκης – Μακρόν
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Σάρατζ, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι από τη συνάντηση να δοθεί ένα μήνυμα για το ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό.
«Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», με τη χώρα του να είναι από τις πρώτες που είχαν καταδικάσει επίσημα το «άκυρο» μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Σάρατζ.
Υπέρ των ελληνικών θέσεων υπενθυμίζεται ότι είχε ταχθεί και ο ίδιος ο κ. Μακρόν, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Παράλληλα, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι στη συνάντηση της Τετάρτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο
Υπογραμμίζεται επίσης, πως η Αθήνα αναμένει τη στήριξη της Γαλλίας για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (Anfas και Smp’s) το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς και επίσης για την καθιέρωση του «Smoothing Mechanism» (του μηχανισμού με τον οποίον θα μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο).