Τεράστια αδυναμία παρουσιάζεται στην αντιμετώπιση βαρέων περιστατικών στη Λήμνο, με τους εργαζόμενους να στέλνουν μήνυμα απόγνωσης στους υπεύθυνους καθώς, οι ζωές των ασθενών κρέμονται από μία κλωστή. Όπως ανέφερε στο ethnos.gr η πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο, Κυριακή Στεφανιδάκη, η έλλειψη γιατρών έχει ως αποτέλεσμα να ζητείται συχνά αεροδιακομιδή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.
Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε εφικτό να ανταποκριθεί σε αυτές το ΕΚΑΒ και έτσι αεροδιακομιδές γίνονται με ιδιωτικά μέσα, με έξοδα ιδιώτη που έχει αποφασίσει να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο το νησί του.
Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες, όταν έφτασε στο νοσοκομείο γυναίκα ασθενής, με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα και πολύ χαμηλό σφυγμό.
«Το νοσοκομείο του νησιού διαθέτει εδώ και πολύ καιρό μόνο έναν καρδιολόγο, ο οποίος ύστερα από τουλάχιστον έναν μήνα συνεχών εφημεριών ασθένησε και πήρε αναρρωτική άδεια. Το περιστατικό ανέλαβαν να αντιμετωπίσουν μια γενική γιατρός που υπάρχει στο νοσοκομείο μας και ένας ιδιώτης παθολόγος, ο οποίος έχει σύμβαση με το νοσοκομείο. Ήρθε κι ένας ιδιώτης καρδιολόγος, για να βοηθήσει, ο μοναδικός που υπάρχει στο νησί. Τόσο αυτός όσο και ο παθολόγος προσφέρθηκαν να βοηθήσουν από ανθρωπιά και από φιλότιμο, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι. Έτσι έχουμε μάθει πλέον να ενεργούμε εδώ. Με το φιλότιμο» σημειώνει η κυρία Στεφανιδάκη.
Ωστόσο, το περιστατικό ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο της Λήμνου και έγινε επικοινωνία με το ΕΚΑΒ για αεροδιακομιδή. Από τη μεριά του, το ΕΚΑΒ είπε ότι θα μπορούσε να απαντήσει σε τρεις ώρες για το πότε θα υπήρχε η δυνατότητα να σταλεί C-130.
Έτσι, οργανώθηκε αεροδιακομιδή με ελικόπτερο ιδιωτικής εταιρείας και γι’ αυτήν πλήρωσε κάτοικος του νησιού, ο οποίος έχει υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία για τέτοιες περιπτώσεις. «Δυστυχώς, όλοι στο νησί ζούμε από… τύχη. Ζητάμε το αυτονόητο. Να υπάρχει η δυνατότητα να κρατηθούμε στη ζωή αν πάθουμε κάτι» τονίζει η κυρία Στεφανιδάκη.
Τεράστιες οι ελλείψεις
Στο νοσοκομείο της Λήμνου είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι κλινικές να υπολειτουργούν, αφού σχεδόν σε όλες υπάρχει μόνο ένας γιατρός.
Ειδικότερα, λόγω έλλειψης ουρολόγου έχει κλείσει η Ουρολογική Κλινική. Επίσης, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπάρχει μόνο ένας νεφρολόγος, ο οποίος δουλεύει συνεχώς για δύο μήνες και εξυπηρετεί με αιμοκαθάρσεις 25 ασθενείς.
Επίσης, δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας, αφού ως αναισθησιολόγος εργάζεται μόνο ένας επικουρικός γιατρός. «Δυστυχώς, ούτε γέννες μπορούν να γίνουν στο νησί μας, αφού δεν υπάρχουν μαιευτήρες. Αναγκάζονται να μεταφερθούν αλλού, αυτές που πρόκειται να γεννήσουν» λέει η κυρία Στεφανιδάκη
ΠΗΓΗ: ETHNOS.GR