Την προμήθεια πλωτών φραγμάτων για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προκηρύσσει με διαγωνισμό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
Επιβεβαίωση από τον Στ. Πέτσα για την προμήθεια πλωτών φραγμάτων
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ενεργό συμμετοχή του Στρατού στην αποτροπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.
Μάλιστα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για έκτακτες καταστάσεις και, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που παρουσιάζει το Documentonews, δρομολογείται η δημιουργία φράγματος ανάσχεσης αυξημένων ροών προσφύγων στη θάλασσα.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου (που θέτει και τεχνικά ερωτήματα…) και ο δήμαρχος Χίου σχολιάζουν σοβαρά-σοβαρά τις κυβερνητικές φαιδρότητες για πλωτά φράγματα (απ’ αυτά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ρύπανσης…) για αποτροπή των προσφυγικών λεμβών.
Είναι ενδεικτικό ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθεια πλωτού προστατευτικού συστήματος (ΠΠΣ), το οποίο, όπως αναφέρεται σε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς εταιρείες, «θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής / προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών».
Η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει κάνει προκήρυξη αγοράς μηχανημάτων εξοπλισμού και προμήθειας πλωτού φράγματος , με τεχνικά χαρακτηριστικά όπως αυτών για αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης περιοχής θαλασσίου χώρου, για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων Στρατού Ξηράς, όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο έγγραφο με την Υπ’Αριθμ.02/20 πρόσκληση του υπουργείου Αμυνας (ΑΔΑ:Ρ1Γ16-ΡΧ6) , το οποίο εκδόθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020, σημειώνεται ότι αντικείμενο της σύμβασης είναι, η προμήθεια 2.700 μέτρων πλωτού προστατευτικού συστήματος , «μη στρατιωτικών προδιαγραφών, συγκεκριμένων χαρακτηριστικών για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων ΣΞ, στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής/ προσφυγικής ροής».
Δείτε τη σχετική προκήρυξη
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της προμήθειας ο οικονομικός φορέας, δηλαδή η εταιρεία η οποία θα επιλεγεί, υποχρεούται να αναλάβει την τεχνική υποστήριξη συντήρησης/ επισκευών 4 ετών, ενώ έχει υποχρεώσεις για «τυχόν απαιτήσεις προμήθειας και εγκατάστασης συγκεκριμένων συστημάτων επί των σκαφών της στρατιωτικής Υπηρεσίας (ΣΥ) για την χρήση (τοποθέτηση και απεγκατάσταση) των εν λόγω ΠΠΣ, καθώς επίσης αντίστοιχη εκπαίδευση συγκεκριμένου αριθμού εκπροσώπων της αναθέτουσας αρχής(ΑΑ)».
Η προϋπολογισθείσα αξία αυτού του έργου είναι 500.000 € και κριτήριο ανάθεσης ορίζεται η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής .
Αυτά τα πλωτά συστήματα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να μπορούν να φωτοσημαίνονται, σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων η οποία ορίζει την απαιτούμενη απόσταση φράγματος /φωτοσήμανσης και να καλύπτουν τις προδιαγραφές φωτοσήμανσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Συστήματος, δηλαδή, φανός φωτοσήμανσης πάνω από 1,5μ ύψος, κίτρινου χρώματος, με 30-40 αναλαμπές ανά λεπτό κτλ….. Εναλλακτικά δύναται η τοποθέτηση φανών φωτοσήμανσης, σε χαμηλότερο ύψος και επάνω στο φράγμα.
Πηγή: left.gr