Οριστικά “καμμένο χαρτί” θεωρείται για το Μέγαρο Μαξίμου ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και σύμφωνα με πληροφορίες του ασκούνται πιέσεις να υποβάλλει την παραίτησή του -πιθανώς με την αιτιολογία της “διευκόλυνσης της κυβέρνησης”- ακόμα και εντός των επομένων ωρών.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές,οι εξελίξεις στο θέμα με τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη και η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός αναγκάζουν το Μέγαρο Μαξίμου να “θυσιάσει” τον υφυπουργό Αθλητισμού. Τόσο η πλευρά του Ιβάν Σαββίδη, όσο και εκείνη του Βαγγέλη Μαρινάκη, θεωρούν “persona non gratta” τον Λευτέρη Αυγενάκη, γεγονός που εγείρει μείζον θέμα διαχείρισης του νέου ποδοσφαιρικού τοπίου μετά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή.
Εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες θεωρείται πιθανότερο να μην γίνει ευρύτερος ανασχηματισμός αλλά αντικατάσταση μόνο του κ. Αυγενάκη, ο οποίος θα αναλάβει σε αυτή την περίπτωση την ευθύνη της κατάστασης που δημιουργήθηκε και θα παραιτηθεί για να διευκολύνει την κυβέρνηση.
Συνεργάτες του ίδιου, πάντως, διαψεύδουν πως έχει πρόθεση να παραιτηθεί, αν και οι πιέσεις που ασκούνται στο Μέγαρο Μαξίμου από βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας και του Πειραιά είναι πολύ έντονες.
Πλέον, όπως αναφέρει και το iefimerida.gr, μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας, η υπόθεση θα περάσει στον αθλητικό δικαστή της Super League (αφού επιδοθεί πρώτα στην ΕΠΟ) και εκείνος είναι αυτός που θα αποφασίσει για τις ποινές που θα επιβληθούν στον ΠΑΟΚ και στην Ξάνθη για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας και του μετοχολογίου, αντίστοιχα. Η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ήταν να αφαιρεθούν τα πιστοποιητικά από τις δύο ΠΑΕ (κάτι που θα σήμαινε υποβιβασμό), ωστόσο με την τροπολογία της κυβέρνησης οι ποινές πλέον είναι μικρότερες και αφορούν αφαίρεση βαθμών (από -5 έως -10) και χρηματικό πρόστιμο.
Ο αθλητικός δικαστής, λοιπόν, αφού εξετάσει τον φάκελο της υπόθεσης (συμπεριλαμβανομένης της εισήγησης της ΕΕΑ), θα αποφασίσει για τις ποινές που θα επιβληθούν σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Το πιθανότερο σενάριο είναι αφαίρεση βαθμών και για τις δύο ομάδες, αλλά και βαρύ πρόστιμο. Συνεπώς, στη βαθμολογία θα είναι πρώτος ο Ολυμπιακός, δεύτερος ο ΠΑΟΚ (ακόμα κι αν του αφαιρεθούν 10 βαθμοί), ενώ στην τρίτη θέση θα είναι η ΑΕΚ. Όσο για την Ξάνθη, θα πέσει από την εξάδα στην οποία βρίσκεται τώρα (ισόβαθμη με τον ΟΦΗ στην 6η θέση, με 27 βαθμούς) και θα βρεθεί σε θέση πλέι άουτ, τα οποία θα προσπαθήσει να αποφύγει στις εναπομείνασες αγωνιστικές της Super League.
Φυσικά, ο ΠΑΟΚ έχει διαμηνύσει ότι θα προσφύγει στα διαιτητικά δικαστήρια, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η προσφυγή θα αφορά, όπως ισχυρίζεται ο ΠΑΟΚ, την παράνομη σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, προχώρησε σε αντικατάσταση δύο μελών της Επιτροπής, κάτι που στον ΠΑΟΚ θεωρούν πως δεν έχει νομιμότητα, βάσει του νόμου Βασιλειάδη και γι’ αυτό προσφεύγουν στα διαιτητικά δικαστήρια. Ο πρωταθλητής Ελλάδας θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για πολλούς δικονομικούς λόγους σχετιζόμενους με τη διαδικασία, αλλά και για μη νόμιμη σύνθεση, με στόχο την ακύρωση της απόφασης.
Το Μέγαρο Μαξίμου ανέθεσε στην υπουργό Πολιτισμού Λένα Μενδώνη να χειριστεί το θέμα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναζητείται πρόσωπο που θα θελήσει να αναλάβει τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού σε μια εξαιρετικά θερμή περίοδο που επιφυλάσσει πιθανότατα νέα επεισόδια. Στον Λευτέρη Αυγενάκη χρεώνεται και το “ναυάγιο” με τη συνάντηση των Big4, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα και η στάση που θα κρατήσουν FIFa και UEFA έναντι της τροπολογίας αφού συνιστά παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου εν μέσω, μάλιστα, εκκρεμοδικίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την παραίτηση Αυγενάκη ζητούν ακόμα και φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση δημοσιογράφοι, όπως ο εκδότης του “Φιλελεύθερου” Θανάσης Μαυρίδης:
” Η ώρα της παραίτησης για τον Λευτέρη Αυγενάκη έφτασε όταν η κάμερα συνέλαβε τον Ιβάν Σαββίδη να τον απαξιώνει και ο ίδιος να τρέχει στο Μακεδονία Παλλάς πίσω από τον ολιγάρχη, ζητώντας συγχώρεση και… ακρόαση. Ο ίδιος δεν έκανε την χάρη τότε στον εαυτό του. Ας την κάνει σήμερα. Ως υπουργός απέτυχε. Υπάρχει ακόμη διαθέσιμος ο ρόλος της Ιφιγένειας…
Έτσι γίνεται στις κυβερνήσεις. Δεν τελειώνουν όλοι μαζί που ξεκίνησαν στην πρώτη ορκωμοσία. Ο μόνος σταθερός σε μία κυβέρνηση είναι ο πρωθυπουργός. Όλοι οι άλλοι είναι αναλώσιμοι στην μεγάλη ιδέα, στην επιτυχία του κυβερνητικού έργου. Το θέμα για έναν υπουργό που δεν τραβάει στο παιγνίδι είναι αν θα προλάβει να ζητήσει ο ίδιος την αντικατάστασή του ή θα αναγκαστεί ο προπονητής να τον αλλάξει αφού θα έχει εξοργιστεί η εξέδρα. Το πρόβλημα με τον Λευτέρη Αυγενάκη είναι ότι η εξέδρα ήδη βράζει.
Φταίει ο υπουργός για το μπάχαλο που έγινε; Σε έναν μεγάλο βαθμό ναι! Από την ώρα που δημοσιεύτηκαν τα πρώτα ρεπορτάζ για την πολυιδιοκτησία της Ξάνθης, θα έπρεπε να σκεφτεί ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να φτάσουν τα πράγματα εδώ που έφτασαν. Ήταν θέμα απλής λογικής και όχι πυρηνικής φυσικής. Και σε κάθε περίπτωση όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος…”