Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, κατηγόρησε την ΝΔ ότι ως αντιπολίτευση «πότισε» τον κόσμο με μίσος και ρατσιστικά κηρύγματα και αναφέρθηκε στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.
Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό δήλωσε στον Alpha και το “Εκτός Γραμμής”, με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα: «Η ΝΔ έκανε πολιτική διχάζοντας τον κόσμο, ενστάλαξε μίσος, τα ρατσιστικά κηρύγματα όλα τα προηγούμενα χρόνια απλά και μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους, προς τον ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται τώρα ως κυβέρνηση, 7 μήνες μετά να καλύψει ότι κακώς διέλυσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εμείς κάναμε ότι μετά από 7 μήνες η ΝΔ αναγνώρισε ότι πρέπει να υπάρχει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εμείς διαχειριστήκαμε ροές πάνω από 1 εκατομμύριο, αποσυμπιέσαμε την κατάσταση, είχαμε πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών που λειτούργησε. Η ΝΔ είναι αντίπαλη με τον ίδιο της τον εαυτό. Έρχεται σε αντίθεση με τους τοπικούς παράγοντες που αρνούνται να αναλάβουν το προσφυγικό φορτίο που τους αναλογεί. Πρέπει να υπάρξει ισοκατανομή σε όλη τη χώρα και είναι μια πρόταση που θα πρέπει να στηρίξουμε. Η ΝΔ θα τριπλασιάσει τον πληθυσμό και θα κάνει φυλακές τα νησιά».
Για την επίταξη των εκτάσεων: «Είναι απαράδεκτη. Παροξύνει με την πολιτική της το πρόβλημα στα νησιά. Εμείς θα κάναμε άμεση αποσυμφόρηση. Όμως όταν κάνεις αντιπολίτευση με λαϊκισμό θα το βρεις μπροστά σου. Δεν στηρίζουμε το σχέδιο των κλειστών φυλακών. Το δεύτερο σκέλος που πρέπει να δούμε είναι η συνεννόηση με τους ευρωπαίους για το μερίδιο ευθύνης τους. Πρέπει να υπάρχει διαρκής πίεση από εμάς. Όμως όταν είσαι στο ίδιο κόμμα με τον Όρμπαν, που θέλει κλειστά σύνορα δεν μπορείς να το καταφέρεις».
Για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος στον ΣΥΡΙΖΑ που να εναντιώνεται σε αυτό που ονομάζουμε διεύρυνση. Στην πρόσφατη ιστορία, από το 2010 και μετά, αυτή η πορεία από το 3-4% μέχρι το 2015 και το 2019 με το 33% δεν είναι μια πορεία διεύρυνσης; Άρα τον δρόμο της διεύρυνσης μας τον έδειξε ο κόσμος, μέσα από την ψήφο του, σε διάφορους εκλογικούς σταθμούς αναγνωρίζοντας κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά σε αυτόν τον χώρο».
Για το αν τα στελέχη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα είναι στελέχη που έχουν αντιστοίχηση με αυτή την διεύρυνση από το 3% στο 33% ή είναι ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ του 3%:
«Διαφωνώ με τον τεχνικό διαχωρισμό με τον παλιό και τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς επειδή ξεκίνησε από το 3%, αν δεν υπήρχε αυτό δεν θα φτάναμε στο 33%. Αν δεν υπήρχε μια δύναμη η οποία να έλεγε ότι η κρίση είναι βαθιά και δεν έχει να κάνει μόνο με το εγχώριο παραγωγικό μοντέλο αλλά και με τις ατέλειες της Ευρώπης, αν δεν έλεγε ότι είναι μια ενωτική δύναμη, αν το 2012 δεν έλεγε ότι είμαστε μια αριστερά η οποία θέλει να αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας, αν δεν έκανε ένα ενωτικό κάλεσμα, δεν θα έφτανε εκεί που έφτασε. Ο κόσμος βρήκε πολιτική έκφραση στον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν έφυγαν από τα άλλα κόμματα δεν ήθελαν να ξαναβρούν αυτό που άφησαν. Η συνάντηση όλου αυτού του κόσμου έγινε στο έδαφος της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που θέλουμε να αντιστοιχήσουμε τώρα πηγαίνοντας προς το 3ο μας συνέδριο είναι αυτήν την επιρροή προς την κεντρική πολιτική σκηνή, με μια αντίστοιχη παρουσία του κόμματος και στην αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα και στα σωματεία. Εμείς δεν θέλουμε με μεταγραφές να κάνουμε τη διεύρυνση».
Για τις μετακινήσεις από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και αν το δυναμικό του κόμματος είναι το ΠΑΣΟΚ: «Αυτό το έλεγαν και το 2012 και το 2015 γιατί ήθελαν να προβοκάρουν αυτή τη συνάντηση. Το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του. Εδώ προκύπτουν τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας αριστεράς της εποχής μας, ικανής να εκφράζει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο».
Για την ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ και αν θα υπάρξει δεύτερη πρόταση εκτός από αυτή του Τσίπρα: «Αυτή η συνάντηση πρέπει να αποτυπωθεί και στον τίτλο, όμως δεν το θεωρώ το μείζον. Εμείς αυτό που έχουμε ανάγκη είναι όχι να εμπλακούμε στο ονοματολογικό, αλλά να κάνουμε αυτόν τον τρόπο αντιπολίτευσης για να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία με το κομμάτι των πολιτών μας που είναι πέρα από το 33%. Μακάρι να καταλήξουμε έτσι ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη να πάμε σε ένα δημοψήφισμα και αυτή η πρόταση να πάει εισηγητικά στο συνέδριο που θα αποφασίσει επίσημα».
Για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: «Ο Χρυσοχοΐδης τελικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ζητήματα οξύνει τα θέματα της ασφάλειας. Το να μαζεύεις τις κάμερες και όλους τους αστυνομικούς στα Εξάρχεια, αφήνεις αφύλακτες όλες τις υπόλοιπες περιοχές».
Πηγή: newpost.gr