Ανακοινώθηκε η τελική κατανομή των κοινοβουλευτικών εδρών με το Sinn Fein να ολοκληρώνει τον εκλογικό θρίαμβο προκαλώντας σεισμό στο δικομματικό πολιτικό κατεστημένο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Πλέον το αριστερό κόμμα που επιδιώκει την επανένωση της διχοτομημένης ιρλανδικής νήσου, θα «κυνηγήσει» συνεργασίες με άλλα μικρότερα κόμματα σε μια προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
Το Sinn Féin, αν και τερμάτισε πρώτο κερδίζοντας τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου, έρχεται δεύτερο στην τελική κατανομή των εδρών (σ.σ. εξαιτίας της πολυπλοκότητας του αναλογικού εκλογικού συστήματος) με 37 έδρες από τις 160 της ιρλανδικής κάτω Βουλής. Το Fianna Fáil, το ένα από τα μεγάλα κόμματα της κεντροδεξιάς, θα έχει μία περισσότερη έδρα, 38. Όσο για το φιλελεύθερο-κεντροδεξιό Fine Gael, αυτό περιορίζεται στις 35 έδρες, γεγονός που μπορεί να εξασθενίσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, στέλεχός του.
Το αριστερό κόμμα, που για καιρό θεωρείτο ο πολιτικός βραχίονας του IRA, αναζητά πλέον πολιτικές συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να σχηματίσει κυβέρνηση ωστόσο, για να το καταφέρει, θα πρέπει να πάρει με το μέρους του 43 βουλευτές άλλων κομμάτων με την εξίσωση να θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη αρχίσει με την επικεφαλής του, Μέρι Λου Μακντόναλντ, να δηλώνει: «Ο κόσμος που ψήφισε το Sinn Fein ψήφισε ώστε το Sinn Fein να είναι στην κυβέρνηση, έτσι αρχίσαμε συνομιλίες και ήρθαμε σε επαφή με τους ηγέτες μικρών παρατάξεων της αριστεράς όπως οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες». Και συνέχισε: «Αυτό είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τα δύο παραδοσιακά κόμματα του κατεστημένου, η κυριαρχία τους τερματίστηκε, ο κόσμος θέλει άλλη πολιτική».
H Μακντόναλντ πρόσθεσε ότι σκοπεύει να συνομιλήσει και με τους Μάρτιν (Fianna Fáil) και Βαράντκαρ (Fine Gael), σημειώνοντας δηκτικά πως «έτσι κάνουν οι ενήλικοι»…
Όποια κατάληξη και να έχουν οι διαπραγματεύσεις, δύο πράγματα είναι σίγουρα: Πρώτο, θα είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθεί το Σιν Φέιν σε οποιονδήποτε υπολογισμό για τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και, δεύτερο, ο μεγάλος χαμένος αυτών των εκλογών είναι το Fine Gael του πρωθυπουργού Βαράντκαρ, που προφανώς υπέστη φθορά έπειτα από τρία χρόνια στην εξουσία.
Οι διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση συμμαχίας ίσως κρατήσουν εβδομάδες, αν όχι μήνες. Μετά τις προηγούμενες εκλογές, το 2016, πέρασαν πάνω από δύο μήνες προτού σχηματιστεί κυβέρνηση.