Βίντεο-ντοκουμέντο της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture η οποία έχει φωτίσει τις υποθέσεις του Ζακ Κωστόπουλου και του Παύλου Φύσσα, διερευνά υπόθεση παράνομης επαναπροώθησης 28χρονης Τουρκάλας από την Ελλάδα στην Τουρκία τον περασμένο Μάιο. Η έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στα γερμανικά και τα αγγλικά στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, τεκμηριώνει ότι η γυναίκα βρισκόταν στην Ελλάδα στις 4 Μαΐου 2019.
Η 28χρονη δασκάλα ονόματι Αϊσέ Ερντογάν είχε διαφύγει από την Τουρκία για να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Κατά την επαναπροώθησή της συνελήφθη και βρίσκεται κρατούμενη πλέον στις γυναικείες φυλακές Γκεμπζέ στην Κωνσταντινούπολη. Η Αϊσέ έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για συμμετοχή στο κίνημα Γκιουλέν
Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, το παραπάνω βίντεο ανασυστήνει στον χάρτη την πορεία της Αϊσέ Ερντογάν από τη στιγμή που πάτησε σε ελληνικό έδαφος μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας, όταν εντοπίζεται το ίχνος της στο αστυνομικό τμήμα Χειμωνίου, από όπου έστειλε στον αδελφό της μήνυμα με το γεωγραφικό στίγμα της μέσω της εφαρμογής WhatsApp.
Το υλικό τού βίντεο, αποτέλεσμα συνεργασίας της Forensic Architecture με την ελληνική οργάνωση HumanRights360, βασίζεται στην αξιοποίηση φωτογραφιών, βίντεο, μηνυμάτων στο WhatsApp, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αστυνομικών αναφορών και δικαστικών εγγράφων.
"We are Turkish political asylum seekers. We fled persecution back in Turkey and crossed Evros on May 4 at 5 am. We are hiding near Nea Vyssa in fear of push-back. We urge the United Nations and Greek authorities to protect us from being pushed back." pic.twitter.com/VGtedENSDo
— Zübeyir Koçulu (@zubeyirkoculu) May 4, 2019
Όπως αναφέρει το Spiegel, η Αϊσέ Ερντογάν κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην ελληνική Δικαιοσύνη μέσω της δικηγόρου Μαρίας Παπαμηνά, ωστόσο η Εισαγγελία έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, αρκούμενη στη διαβεβαίωση των αστυνομικών αρχών ότι το όνομα της Αϊσέ δεν έχει καταγραφεί στα αρχεία της αστυνομίας.
Το ίδιο άλλωστε ισχυριζόταν η αστυνομία όταν ρωτήθηκε στις 4 Μαΐου από δικηγόρο και από τον αδελφό τής Αϊσέ, που είχαν πάρει το μήνυμα με το γεωγραφικό στίγμα και την αναζητούσαν εναγωνίως στο αστυνομικό τμήμα του Χειμωνίου. Το υλικό των Forensic Architecture καταφέρνει να συγκεντρώσει και να αξιολογήσει τα στοιχεία.
Το Spiegel πρότεινε σε εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. να δει το βίντεο για να το σχολιάσει, αλλά συνάντησε άρνηση. Εκπρόσωπος της αστυνομίας σημείωσε μάλιστα ότι “δεν θα γίνει καμία έρευνα για την υπόθεση, διότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις στον Εβρο”.
Παρόμοια ήταν η απάντηση των Αρχών σε πρόσφατα δημοσιεύματα του Spiegel με στοιχεία των τουρκικών αρχών για δεκάδες χιλιάδες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα, όπως και οπτικό υλικό που αξιολογήθηκε από τη Forensic Architecture και έδειχνε ένστολους να μεταφέρουν ανθρώπους σε βάρκες από το ποτάμι στην τουρκική όχθη.
Πηγή: news247.gr