Δέσμη προτάσεων με στόχο της αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο φέρνει η Αθήνα στις προσεχείς συζητήσεις με την Άγκυρα, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χειριστεί υπό το “δόγμα της ψυχραιμίας” την ελληνοτουρκική κρίση, αντιδρώντας υποτονικά ακόμα και στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Άγκυρας (“Oruz Reis”, υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κ.ά), στο πλαίσιο της προσπάθειας να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ. Θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα εισέλθει αναγκαστικά σε περίοδο ύφεσης. Όπως έχει δηλώσει, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η έναρξη του διαλόγου για τα ΜΟΕ και η αποκλιμάκωση της κρίσης θα μπορούσε να οδηγήσει στο μέλλον σε μια γενικευμένη συζήτηση για πιθανή προσφυγή στη Χάγη.
Οι πληροφορίες θέλουν, πάντως, τον υπουργό Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλο να εξέρχεται μάλλον ανήσυχος από την μόλις 15 λεπτών συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσι Ακάρ, καθώς, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, άκουσε το τυπικό τουρκικό “ευχολόγιο”, χωρίς, όμως, ουσιαστικές δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, μόλις προ ημερών, έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών κατά πλήρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών, κάτι που επιβεβαιώνει εκείνους που λένε πως υπάρχει συνολική προβολή αιτιάσεων και διεκδικήσεων από την Άγκυρα, πιθανώς στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συγκροτήσει μια μελλοντική “ατζέντα”.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στην ατζέντα της ελληνικής αντιπροσωπείας κυριαρχούν τρία βασικά σημεία.
Πρώτον, πρόκειται να καταθέσει μια σειρά από προτάσεις σχετικά με τη δέσμευση υποθαλάσσιων περιοχών για τη χρήση υποβρυχίων (με SubNOTAM).
Δεύτερον, την ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική διοίκηση τακτικής αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, με σκοπό την άμεση επικοινωνία σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής στον αέρα.
Και, τρίτον, να δοθεί δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Εβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων. Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να τεθούν ακόμα ορισμένες πάγιες απόψεις. Οπως ο περιορισμός εκπομπής ακυρωτικών NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας για τις οδηγίες που εκδίδονται από την Ελλάδα για την Ανατ. Μεσόγειο, οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων και η πρακτική των πτήσεων άνωθεν ελληνικών νησιών αλλά και πλοίων.
Το ζήτημα των υπερπτήσεων τείνει να γίνει πολύ πιεστικό για την ελληνική πλευρά, καθώς μόνο από την αρχή του χρόνου έως σήμερα έχουν καταγραφεί 78. Πέντε από αυτές καταγράφηκαν χθες άνωθεν του Φαρμακονησίου, των Λειψών, του Αγαθονησίου, της Παναγιάς και των Οινουσσών.
Η Αθήνα επιθυμεί να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι ενόψει της επανέναρξης των συζητήσεων Ελλάδας- Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Συζητήσεις που εάν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα από τις 17 έως τις 21 Φεβρουαρίου, με την τουρκική αντιπροσωπεία να καταφθάνει στην ελληνική πρωτεύουσα στις 16 του μηνός.
Στο Μόναχο, πάντως, το Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, ο Νίκος Δένδιας θα έχει σημαντικές επαφές και με άλλους ξένους αξιωματούχους, με το τελικό πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών να είναι ανοιχτό μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης.