Μπορεί η λειτουργία της πλατφόρμας epidomagennisis.gr για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης παιδιού να τέθηκε χθες ομαλά σε λειτουργία, ωστόσο κάποιοι που θεωρούσαν πως ήταν επιλέξιμοι για το επίδομα των 2.000 ευρώ ανακάλυψαν πως δεν θα το λάβουν. Το γιατί, οφείλεται στο εισόδημα τους που εμφανίζεται πολύ υψηλό, λόγω τεκμηρίων.
Υπενθυμίζεται πως το επίδομα γέννησης καταβάλλεται αφού πρώτα κάποιος αξιολογηθεί ως δικαιούχους με βάση το ισοδύναμο οικογενειακό του εισόδημα. Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας.
Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν θέσει πολύ υψηλά τις σχετικές εισοδηματικές οροφές, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:
-Μονογονεϊκή οικογένεια, μητέρα, χωρίς άλλα παιδιά (αποκτά το 1ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ.
-Ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά (αποκτούν το 1ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 70.000 ευρώ.
-Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλο 1 ανήλικο παιδί (αποκτά το 2ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 70.000 ευρώ.
-Ζευγάρι με άλλο 1 ανήλικο παιδί (αποκτούν το 2ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ.
-Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλα 2 ανήλικα παιδιά (αποκτά το 3ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ.
-Ζευγάρι με άλλα 2 ανήλικα παιδιά (αποκτούν το 3ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 90.000 ευρώ.
-Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλα 3 ανήλικα παιδιά (αποκτά το 4ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 90.000 ευρώ.
-Ζευγάρι με άλλα 3 ανήλικα παιδιά (αποκτούν το 4ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 100.000 ευρώ.
Παρόλα αυτά υπάρχουν ζευγάρια που κυρίως λόγω της τεκμαρτής φορολόγησης τους υπερβαίνουν τα αυξημένα αυτά εισοδηματικά όρια.
Τα στοιχεία της εφορίας
Η ΑΑΔΕ εξέδωσε χθες απόφαση για την εύρυθμη λειτουργία της πλατφόρμας στην οποία αναφέρει πως η ΗΔΙΚΑ θα χρησιμοποιεί τα διαβιβαζόμενα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στοιχεία για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να ελέγχει τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος γέννησης στους ενδιαφερόμενους.
Σύμφωνα με την απόφαση οι διαβιβαζόμενες μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας πληροφορίες και στοιχεία που χορηγούνται με την προϋπόθεση της συναίνεσης του αιτούντος πολίτη και είναι οι εξής:
Για τον αιτούμενο ΑΦΜ:
Εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό που προκύπτει από τα δηλωθέντα εισοδήματα όλων των πηγών και τη διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος, αλλά και τα απαλλασσόμενα και τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, από τα οποία εξαιρούνται το επίδομα παιδιού, εφάπαξ χρηματικά ποσά, επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, αναπηρικά επιδόματα, επίδομα ανεργίας και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
Συνεχή έτη φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4659/2020.
Ένδειξη κατοίκου εξωτερικού από το Μητρώο Φορολογουμένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Ένδειξη εξαρτώμενου μέλους στη φορολογική δήλωση για το αιτούμενο έτος.
Ένδειξη εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης για το αιτούμενο έτος.
ΑΦΜ συζύγου ή έτερου μέρους συμφώνου συμβίωσης από το Μητρώο Φορολογουμένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εφόσον είναι ενεργή η σχέση κατά την υποβολή της αίτησης.
Στοιχεία εξαρτώμενων τέκνων και συγκεκριμένα ΑΦΜ εξαρτώμενου τέκνου, ΑΜΚΑ εξαρτώμενου τέκνου και έτος γέννησης εξαρτώμενου τέκνου.
Στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας από το Μητρώο Φορολογουμένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εφόσον υπάρχει ένδειξη κατοίκου Ελλάδας.
Πηγή: cnn.gr