«Θα μπορούσε, ενδεχομένως να βρεθεί μια λύση η οποία να ικανοποιεί εμάς και τους Τούρκους . Πέρα από το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τα υπόλοιπα που βάζει η Τουρκία, ίσως να μπορούν να λυθούν βαθμιαία μέσα από διερευνητικές επαφές» είπε ο Χρήστος Ροζάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Για το αν αυτό προϋποθέτει και κάποιους συμβιβασμούς, ο κ. Ροζάκης απάντησε “ασφαλώς” . «Δεν μπορούμε να έχουμε τα πάντα με το μέρος μας. Θα πρέπει να δώσουμε και κάτι. Για να πάμε στη Χάγη χρειάζεται συνυποσχετικό . Αν για κάποιους λόγους εμείς δεν συμφωνούμε επί όλων των θεμάτων δεν θα φθάσουμε στην υπογραφή, άρα δεν θα πάμε στο δικαστήριο».
Για την σκέψη που διατύπωσε ο ίδιος, να προσφύγει η Ελλάδα κατά της Λιβύης για το σύμφωνο Τουρκίας Λιβύης και αν το περιβάλλον για τη χώρα μας είναι ευνοϊκό προκειμένου να επιχειρήσει κάτι τέτοιο, ο κ. Ροζάκης είπε:
«Αν εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες στις διερευνητικές επαφές και εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε μπορούμε να πάμε στο Δικαστήριο με τη Λιβύη. Βεβαίως και έχουμε πολλές πιθανότητες να κερδίσουμε, δηλαδή να κριθεί παράνομη η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας και παράλληλα να μας δοθεί η δυνατότητα να έχουμε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που τώρα δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε. Μιλάμε φυσικά μόνο για τα νησιά που είναι συνυφασμένα με την περιοχή».
Αν είναι ώριμα τα ελληνικά κόμματα και η ελληνική κοινωνία να δεχθούν συμβιβασμούς προκειμένου να υπάρξει λύση σε μια διαπραγμάτευση με τη Τουρκία, ο καθηγητής υπογράμμισε:
«Φοβάμαι ότι η ελληνική κοινωνία γαλουχήθηκε μέσα από αρχές και αξίες που δεν είναι απαραίτητα σωστές, δηλαδή συνυφασμένες με το Διεθνές Δίκαιο. Εκεί θα βρούμε δυσκολίες. Ορισμένες διεκδικήσεις μας είναι μαξιμαλιστικές και ως εκ τούτου δύσκολα θα μπορέσει η ελληνική ηγεσία να πείσει τον ελληνικό λαό να υποχωρήσει απ’ αυτές».
Η παρέμβαση του Χρήστου Ροζάκη αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα η “Εστία” -και δεν έχει διαψευστεί- μετείχε σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τα ελληνοτουρκικά και την πιθανότητα προσφυγής στη Χάγη.
Συγκεκριμένα, όπως είχε γράψει η εφημερίδα:
” Ὅπως πληροφορεῖται ἡ «Ἑστία», τήν προηγούμενη Τρίτη τό ἀπόγευμα ὁ Πρωθυπουργός συνεκάλεσε ἔκτακτη μυστική σύσκεψη μέ στενούς του συνεργάτες, πρέσβεις, καθηγητές καί κορυφαῖα στελέχη τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἰνστιτούτου Ἄμυνας καί Ἐξωτερικῆς Πολιτικῆς (ΕΛΙΑΜΕΠ), ἡ ὁποία ἔγινε ἀμέσως μετά ἀπό πολύωρη συνάντηση πού εἶχε μέ τήν ἡγεσία τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ καί κορυφαίους Ἕλληνες ἀξιωματούχους σέ θέματα ἐθνικῆς ἀσφαλείας ὁ Τοῦρκος πρεσβευτής στήν Ἀθήνα. Συνάντηση ἡ ὁποία περιεῖχε ἐκπλήξεις, ἀποκαλύψεις καί ἀπειλές. Στήν σύσκεψη πού συνεκάλεσε ὁ κ. Μητσοτάκης ὑπό τόν συντονισμό τοῦ ὑφυπουργοῦ Ἄκη Σκέρτσου, μετεῖχαν ὁ ὑπουργός Ἐξωτερικῶν Νῖκος Δένδιας, ὁ ὑπουργός Ἐπικρατείας Γιῶργος Γεραπετρίτης, ὁ διευθυντής τοῦ γραφείου του Γρηγόρης Δημητριάδης, ὁ ἀναπληρωτής σύμβουλος Ἐθνικῆς Ἀσφαλείας καί πρώην πρόεδρος τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος, ὁ νέος γενικός διευθυντής τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής Γιῶργος Παγουλᾶτος, οἱ πρώην πρέσβεις Γιῶργος Κακλίκης καί Παῦλος Ἀποστολίδης, Γιῶργος Ζέππος, Βασίλης Κασκαρέλης καί οἱ καθηγητές-δραστήρια μέλη τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ, Χρῆστος Ροζάκης, Ἰωάννης Γρηγοριάδης, Ἀλέξης Ἡρακλείδης, Λουκᾶς Τσούκαλης (πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΑΜΕΠ), Παναγιώτης Τσάκωνας, Ἀλέξης Ἡρακλείδης, Δημήτρης Καιρίδης κ.ἄ.”
Πηγή: iefimerida.gr