Επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και, όπως υποστηρίζει, είναι νωρίς για να αξιολογηθεί ο πλήρης αντίκτυπος.
Επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και, όπως υποστηρίζει, είναι νωρίς για να αξιολογηθεί ο πλήρης αντίκτυπος. Κατά τη χθεσινή παρουσίαση των εκθέσεων της Επιτροπής για τον συντονισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να ληφθεί υπόψη ο οικονομικός αντίκτυπος της εξάπλωσης του ιού στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής στην αρχή του μήνα, ωστόσο είχε συμπεριλάβει το ζήτημα αυτό στους καθοδικούς κινδύνους. Τώρα ο κίνδυνος αρχίζει και επιβεβαιώνεται, συμπλήρωσε ο Ιταλός επίτροπος, σημειώνοντας ότι είναι πλέον αναμενόμενες οι επιπτώσεις.
Η επιδημία, η οποία εμφανίστηκε από την περασμένη εβδομάδα στη βόρεια Ιταλία με ταχεία εξάπλωση, προκάλεσε ανησυχία για έναν ενδεχόμενο μεγαλύτερο αντίκτυπο για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, κάτι που συζητήθηκε στο εβδομαδιαίο Κολέγιο των Επιτρόπων.«Ακόμη δεν είναι δυνατή η αξιολόγηση και μια σοβαρή πρόβλεψη» είπε ο Τζεντιλόνι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, αναγνωρίζοντας ότι έχει ήδη υπάρξει «μερική υλοποίηση» του κινδύνου για τυχόν οικονομικό πλήγμα εξαιτίας της επιδημίας.
Με αφορμή την περίπτωση της Ιταλίας και το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στην οικονομία και στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών της στόχων, ο Τζεντιλόνι πρόσθεσε ότι, με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι δυνατές περισσότερες κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Οι συνθήκες με βάση τις οποίες μπορούν οι χώρες να αξιοποιήσουν αυτό το περιθώριο θα αξιολογηθούν μέσα στους επόμενους μήνες, είπε ο ίδιος.
Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκθέσεις της Επιτροπής για πρώτη φορά αξιολογείται η πρόοδος των κρατών – μελών ως προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών και υπογραμμίζονται οι μακροοικονομικές πολιτικές και οι πολιτικές απασχόλησης που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξή τους. Επίσης, αναλύονται οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που συνεπάγεται η κλιματική και ενεργειακή μετάβαση για κάθε χώρα. Σ’ αυτό το πνεύμα προσδιορίζονται οι προτεραιότητες που θα πρέπει να στηριχθούν από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.