Σε συνθήκες τρόμου έχει φέρει το Χρηματιστήριο Αθηνών η βίαιη διόρθωση της τελευταίας εβδομάδας η οποία φτάνει το -14% και περνά πλέον στην ιστορία ως η χειρότερη από την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τα capital controls, τον Αύγουστο του 2015 (-15,2%).
Η εικόνα της αγοράς έχει πάψει πλέον να είναι απλά… απογοητευτική και έχει εξελιχθεί σε επικίνδυνη, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες για τη συνέχεια, με σχεδόν 8 δισ. ευρώ να έχουν κάνει φτερά από την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών εισηγμένων φέτος.
Μια ήδη ρηχή και προβληματική αγορά, όπως αυτή της Αθήνας, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ευάλωτη στις διεθνείς πιέσεις και στην ραγδαία αλλαγή συνθηκών, ενώ ταυτόχρονα εκφράζονται φόβοι πως η επίδραση του κοροναϊού θα γενικευτεί στην ελληνική οικονομία και θα επηρεάσει τις επενδύσεις, τον τουρισμό και εν τέλει τον ρυθμό ανάπτυξης. Κάτι που θα θέσει την οικονομία εκτός στόχων και θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε έκτακτα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη εξεταστεί, όπως διαμήνυε χθες το βράδυ ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο -19% από τα πρόσφατα υψηλά του Ιανουαρίου και τις 948 μονάδες, δηλαδή “χτυπά” ήδη την πόρτα της bear market έχοντας βυθιστεί σε χαμηλά εννέα μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση έχοντας καταγράψει βουτιά άνω του 30% από τα πρόσφατα υψηλά του, και έχει ήδη περάσει το κατώφλι της αγοράς των… αρκούδων, η οποία και ορίζεται ως πτώση της τάξης του 20% από την τελευταία “κορυφή”.
Όπως αναφέρει το capital.gr, η εξάπλωση του κοροναϊού σε πολλές χώρες πλέον και φυσικά εντός και των ελληνικών συνόρων, έχει οδηγήσει τους επενδυτές σε μαζική φυγή από το Χ.Α αλλά και από τα ομόλογα, τα οποία το τελευταίο διάστημα παρουσίαζαν σημαντικές αντιστάσεις.
Πλέον πυκνά και γκρίζα σύννεφα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από όλα τα ελληνικά assets, μετατρέποντάς τα από το μεγάλο επενδυτικό story μετά και τα ιλιγγιώδη κέρδη του 2019, στα assets με τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς από τις αρχές του έτους. “Η αδυναμία ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα και η έλλειψη ορατότητας αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα εξομάλυνσης της ταχύτητας διάδοσης της επιδημίας εξηγούν το γιατί οι αγορές έχουν επιστρέψει σε μια έντονη τοξική καθοδική πορεία. Τα θεμελιώδη και οι επιμέρους προοπτικές των εταιρειών δεν υπάρχουν στο πλάνο, υπάρχουν μόνο τιμές και πανικόβλητοι πωλητές. Η πτωτική εικόνα της αγοράς είναι καθολική, η προσφορά δεν κάνει διακρίσεις σε άμεσα εμπλεκόμενους και μη, αυτό φαίνεται και από τον τζίρο των τελευταίων συνεδριάσεων ο οποίος παραμένει σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ”, όπως σχολιάζει η Beta Securities.
Φόβοι για τον τουρισμό
Ωστόσο, το βασικότερο αίτιο της μεγάλης φυγής των επενδυτών από τα ελληνικά assets, εντοπίζεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στους φόβους γύρω από τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του ιού στον τουρισμό. Ο τουρισμός αποτελεί ένα από βασικά στηρίγματα της ελληνικής οικονομίας, και το πιθανό πλήγμα που θα δεχθεί, τόσο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις όσο και τις εισπράξεις, θέτει σημαντικούς κινδύνους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημείωσε χθες και η Capital Economics, οι πιο ευάλωτες στην τρέχουσα κρίση του κοροναϊού, είναι οι αναδυόμενες αγορές και οι οικονομίες που έχουν μεγάλη εξάρτηση στον τουρισμό. Η Ελλάδα ανήκει και στα δύο αυτά “γκρουπ”. Άλλωστε, αυτό σημείωσε χθες και το Bloomberg: “oι επενδυτές που πόνταραν μαζικά στο ελληνικό χρηματιστήριο πέρυσι, τώρα τρέχουν προς την έξοδο, υπό το βάρος των ανησυχιών πως η εξάπλωση του κοροναϊού θα πλήξει την τουριστική βιομηχανία της χώρας”.
Με πληροφορίες από το capital.gr