Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρισκόμενο στο Χαρτούμ Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ για το μεταναστευτικό πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Νωρίτερα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και χθες το βράδυ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Είχε επίσης χθες συνάντηση και με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, στον οποίον είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το θέμα.
Είναι σαφές πως η κυβέρνηση περιορίζεται στο αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών προκειμένου να θέσει εκεί το ζήτημα, όπως ήδη το έπραξε δια του Μόνιμου Αντιπροσώπου της χώρας και στη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ υπό τον Γενς Στόλτενμπεργκ ασκώντας το δικαίωμα της αρνησικυρίας.
Αποφεύγει, όμως, προς το παρόν, να κάνει το ουσιαστικότερο βήμα που θα αναβάθμιζε την υπόθεση και θα ανάγκαζε τους Ευρωπαίους να πάρουν θέση έναντι της Τουρκίας. Να ζητήσει, δηλαδή, τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, κάτι που θα αναβάθμιζε το θέμα με ελληνική πρωτοβουλία, δεδομένου ότι η Τουρκία οργανωμένα καταργεί μονομερώς την Κοινή Δήλωση Ε.Ε- Άγκυρας που της απαγορεύει να ωθεί μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τα ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ερωτηθείσα σχετικά με κλιμακούμενη την κρίση στον Έβρο η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Γιόχανσον “ένιψε τα χείας της”:
I am in permanent contact with Ministers of Interior in Greece and Bulgaria concerning the extraordinary situation on the EU external borders. The Commission stands ready to address the situation.
— Ylva Johansson (@YlvaJohansson) February 29, 2020
Όλα, φυσικά, εξηγούνται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Άγκελα Μέρκελ -στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Παρασκευή- να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και εισέπραξε ένα ευγενικό “όχι”. Για τη Γερμανία και άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες σε αυτή τη φάση τουλάχιστον η Τουρκία είναι σύμμαχος χώρα στο συριακό μέτωπο και “κοινός στόχος” όλων είναι ο Άσαντ.
«Με την επίθεση στις τουρκικές δυνάμεις στο Ιντλίμπ ο Μπασάρ αλ Ασάντ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλουν να δώσουν ένα μάθημα στον πρόεδρο Ερντογάν και αν χρειαστεί να λύσουν με στρατιωτικά μέσα την διένεξη με την Τουρκία, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung και σημειώνει:
«Η επίθεση σε βάρος του τουρκικού στρατού κλιμακώνει επικίνδυνα τη κατάσταση στη Συρία. Αυτό το σενάριο ήθελαν να αποφύγουν τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η ΕΕ που φοβόταν αρνητικές εξελίξεις στο προσφυγικό.
Τώρα ο Ερντογάν ζητά τη στήριξη των συμμαχικών χωρών και εκείνες δύσκολα μπορούν να αρνηθούν. Για την Ευρώπη το ζητούμενο είναι τώρα να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη προς τους πληθυσμούς της βόρειας Συρίας. Παράλληλα η ΕΕ θα πρέπει από κοινού με τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες να αυξήσει τη πίεση προς τη Ρωσία επιβάλλοντας ακόμα και κυρώσεις. Στρατιωτικά ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν πρέπει να παρέμβουν στη διένεξη. Εν τέλει όμως η Τουρκία βρίσκεται, ηθικά τουλάχιστον, στη σωστή πλευρά σε αυτή την αντιπαράθεση: Στο πλευρό των άοπλων σύρων πολιτών. Η Τουρκία είναι ο σύμμαχός μας, όχι η Ρωσία και το καθεστώς του Ασάντ».
Η ανάλυση των γερμανικών μέσων είναι αποκαλυπτική των προθέσεων του Βερολίνου και επιβεβαιώνει εκείνους που λένε πως ο Ταγίπ Ερντογάν “εργαλιοποιεί” την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού εκβιάζοντας υποστήριξη στο Συριακό μέτωπο και η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση χωρίς να διαθέτει συμμαχίες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αμήχανοι για την κατάσταση και προσώρας διαχειρίζονται την πίεση των μεταναστευτικών ροών (που μεταφέρονται οργανωμένα στην μεθόριο από το καθεστώς Ερντογάν) με εσωτερικούς όρους, κάτι που αποδεικνύεται και από την απάντηση “κυβερνητικών πηγών” στην σχετικά ήπια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και την προτροπή για εκπόνηση εθνικής στρατηγικής
Η δε προσβλητική επίθεση με ειρωνικά σχόλια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά του Νίκου Δένδια δείχνει πως ο Ερντογάν τελεί υπό πίεση, γνωρίζει πως “παίζει τα ρέστα του” στη Συρία και κλιμακώνει εντελώς απρόβλεπτα την επιθετικότητά του προς την Ελλάδα.
ΌΠως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, πάντως, η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και όχι μόνο με αστυνομικό ή στρατιωτικό τρόπο στον Έβρο, όπου υπάρχει φόβος ότι στήνεται μια νέα…Ειδομένη με χιλιάδες μετανάστες που πιέζουν για να μπουν σε ελληνικό έδαφος. Ο πρωθυπουργός δέχεται αντιφατικές εισηγήσεις, είτε περί ψυχραιμίας, είτε περί αναβάθμισης της πίεσης προς την Ευρώπη. Οι επόμενες ώρες θα αποδειχθούν κρίσιμες.