Σε μια εποχή εντεινόμενης αβεβαιότητας που καλλιεργεί η επιδημία του κορωνοϊού, ασκώντας πιέσεις στις αγορές ανά τον κόσμο και στην παγκόσμια οικονομία, ένα σοκ από μια αιφνίδια πτώση των τιμών πετρελαίου προκάλεσε χθες κραδασμούς στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο οδηγώντας τα στη μεγαλύτερη πτώση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Την ώρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωνε χθες διψήφια πτώση, για να κλείσει τελικά με απώλειες 13,39%, και ακολουθούσε τη «βουτιά» των αγορών σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, η προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης στις ΗΠΑ για 15 λεπτά έδινε το στίγμα της χθεσινής «Μαύρης Δευτέρας». Είχε υπαγορεύσει τη διακοπή της συνεδρίασης η ελεύθερη πτώση των βασικών δεικτών της Γουόλ Στριτ, καθώς η αμερικανική αγορά και μαζί της τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο συμπαρασύρονταν από την ελεύθερη πτώση του πετρελαίου.
Νωρίτερα, οι αγορές στην Ασία είχαν κλείσει με απώλειες, με τον δείκτη Nikkei 225 του Τόκιο να έχει υποχωρήσει κατά 5%. Ο πόλεμος τιμών που ξεκίνησε χθες η Σαουδική Αραβία, οδηγώντας την τιμή του «μαύρου χρυσού» σε πτώση 20%, βρήκε τις διεθνείς αγορές αλλά και την παγκόσμια οικονομία υπό την πίεση της επιδημίας του κορωνοϊού και οδήγησε τον δείκτη SPNY των ενεργειακών εταιρειών σε βουτιά 17,3%, με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς Exxon, Chevron, Shell και BP να υποχωρούν κατά 15%.
Ο πόλεμος τιμών που ξεκίνησε χθες η Σαουδική Αραβία, οδηγώντας την τιμή του «μαύρου χρυσού» σε πτώση 20%, βρήκε τις διεθνείς αγορές αλλά και την παγκόσμια οικονομία υπό την πίεση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η χθεσινή «Μαύρη Δευτέρα» βρήκε την παγκόσμια οικονομία ευάλωτη στην επιδημία, τον πλούσιο βιομηχανικό Βορρά της Ιταλίας αποκλεισμένο από την υπόλοιπη χώρα και από τον κόσμο, τους τραπεζικούς κολοσσούς και τις επιχειρήσεις να στέλνουν τους υπαλλήλους στα σπίτια τους και την ανησυχία να διαχέεται σε κυβερνώντες και σε πληθυσμούς.
Ηχηρή η προειδοποίηση για μεγάλο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, που έχει χαρακτηρίσει την επιδημία «μαύρο κύκνο» της παγκόσμιας οικονομίας, όπως συνηθίζουν οι οικονομολόγοι να αποκαλούν ένα απρόοπτο συμβάν που προκαλεί ολέθριες εξελίξεις. Εξίσου ηχηρή και η έκκληση της Lufthansa που, αφού καθήλωσε το 25% του στόλου της στο έδαφος, ζήτησε χθες από το Βερολίνο να επιδοτήσει τους μισθούς του προσωπικού της για να αποφύγει τις απολύσεις.
Εχουν προηγηθεί προειδοποιήσεις του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το πλήγμα που μπορεί να δεχθεί η παγκόσμια οικονομία από τη νέα επιδημία. Εξωθούνται, έτσι, κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, από την Ουάσιγκτον μέχρι το Βερολίνο και την Ιβηρική Χερσόνησο, να εξετάσουν μέτρα για τη θωράκιση των οικονομιών τους. Μέχρι στιγμής, πάντως, μόνον η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, έχει σπεύσει από την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τα επιτόκια του δολαρίου σε έκτακτη συνεδρίασή της. Προκάλεσε, όμως, επικρίσεις από πλευράς οικονομικών αναλυτών, που θεώρησαν ότι αστόχησε, καθώς έδειξε υπερβολική ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας. Οσον αφορά τη διακοπή της χθεσινής συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ, που άνοιξε με πτώση του S&P 500 κατά 7%, οφείλεται σε προστατευτικό μηχανισμό που ενεργοποιείται αυτομάτως σε περιπτώσεις μεγάλης πτώσης. Ο μηχανισμός αυτός στοχεύει στο να αποτραπεί μια επανάληψη της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987, όταν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε σημειώσει πτώση σχεδόν 23%. Με την επανέναρξη της συνεδρίασης, οι τρεις βασικοί δείκτες S&P 500, Dow Jones και Nasdaq υποχώρησαν αμέσως περισσότερο από 6%. Την ίδια στιγμή, το αποκλεισμένο Μιλάνο σημείωνε απώλειες γύρω στο 10%, ενώ οι αγορές Λονδίνου, Φρανκφούρτης και Παρισιού υποχωρούσαν σε ποσοστά που πλησίαζαν το 7%.
Πηγή: Καθημερινή