Θα «σβήσουν» περίπου 30 δισ. ευρώ (34 δισ. δολάρια) από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα επόμενα τρία χρόνια, ως αποτέλεσμα της οικονομικής επιβράδυνσης που φέρνει η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Goldman Sachs.
Η μείωση του κέρδους, που ισοδυναμεί με το 7% του συνόλου, θα προκύψει από τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο, τα ασθενέστερα έσοδα και γενικά το σταθερό κόστος, ανέφεραν αναλυτές της GS, όπως οι Jernej Omahen και Jean-Francois Neuez σε σημείωμα την Τρίτη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο δείκτης Stoxx 600 Banks ανέκαμψε 5,3% από το ισχυρό sell off της Δευτέρας, το οποίο «γκρέμισε» τον δείκτη κατά 11%, εν μέσω ανησυχιών για τον κοροναϊό και τα επισφαλή δάνεια μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης την πιθανότητα να βλέπουν τα περιθώριά τους να συμπιέζονται από τις περικοπές στα ήδη χαμηλά επιτόκια, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας.
Οι τράπεζες με χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα θα επηρεαστούν δυσανάλογα από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κοροναϊού, ενώ οι τράπεζες της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και οι μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες θα ανταπεξέλθουν καλύτερα, αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Η Goldman Sachs εκδηλώνει την προτίμησή της σε τράπεζες όπως η BNP Paribas SA, η ING Groep NV, η Banco Santander SA και η HSBC Holdings Plc, αλλά και σε τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όπως η Erste Group Bank AG και η Bank Pekao SA.
«Συνολικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες σήμερα βρίσκονται στην πιο ισχυρή θέση της τελευταίας δεκαετίας», από πλευράς οικονομικής ισχύος, ανέφεραν οι αναλυτές.
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, επισημαίνοντας ότι ο κοροναϊός θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Στο βασικό σενάριό του, μίας σημαντικής παγκόσμιας αποδιάρθρωσης, ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για το σύνολο των οικονομιών της G-20 το 2020 έναντι 2,4% που προέβλεπε πριν από τρεις εβδομάδες (16 Φεβρουαρίου), ενώ για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% και 1,5% έναντι 1,2% και 1,7%, αντίστοιχα. Για την Ιταλία, ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομία της βρίσκεται ήδη σε ύφεση, καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος μετά τη συρρίκνωσή της κατά 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Για το 2021, το βασικό σενάριο προβλέπει ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας – στο 2,8% για τη G-20, στο 1,5% για την Ευρωζώνη και στο 1,9% για τις ΗΠΑ.