Η Ευρώπη ξεπέρασε το όριο των 100.000 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, από τα οποία περισσότερα από 41.000 στην Ιταλία, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου έως σήμερα στις 19.00 ώρα Ελλάδος.
Με τουλάχιστον 100.470 κρούσματα, από τα οποία 4.752 θάνατοι, η Ευρώπη είναι η πλέον πληγείσα ήπειρος από την πανδημία και ακολουθεί η Ασία (94.253 κρούσματα από τα οποία 3.417 θάνατοι).
Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν διαγνωστεί δεν αντανακλά ωστόσο παρά ένα μέρος του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων, καθώς μεγάλος αριθμός χωρών κάνει τεστ πλέον στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις.
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα το όριο των 10.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 και καταμετρούν 154 νεκρούς, σύμφωνα με τον απολογισμό του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Επομένως, οι ΗΠΑ είναι η έκτη κατά σειρά χώρα σε αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων, πίσω από την Κίνα, την Ιταλία, το Ιράν, την Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ την ακολουθούν η Γαλλία και η Νότια Κορέα.
Σε παγκόσμια κλίμακα, καταμετρώνται περισσότερα από 220.000 κρούσματα και ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου έως τις 13.00 ώρα Ελλάδας.
Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι αναμένουν πως ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, που υπερβαίνει πλέον τα 10.700, θα αυξηθεί ραγδαία τις επόμενες ημέρες, λόγω του μεγαλύτερου αριθμού διαγνωστικών τεστ που θα γίνουν.
Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, αυτή τη στιγμή, έχει καταγραφεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης (άνω των 4.000).
Κανείς Νεοϋορκέζος δεν θα φυλακισθεί μέσα στο ίδιο του το σπίτι
Δεν πρόκειται να δοθεί διαταγή γενικής απομόνωσης στη Νέα Υόρκη, διαβεβαίωσε σήμερα ο Άντριου Κουόμο, κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, η οποία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα.
“Ορισμένοι έχουν την ιδέα πως η πόλη της Νέας Υόρκης θα τεθεί σε καραντίνα, θα κλείσει, και όλοι θα βρεθούν κρατούμενοι στα σπίτια τους. Δεν γνωρίζω από που αντλούν το συμπέρασμα τούτο, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί αυτό”, δήλωσε ο Κουόμο σε συνέντευξη Τύπου.
Καθώς η Πολιτεία αριθμεί περίπου 2.400 κρούσματα–μακράν τα περισσότερα από κάθε άλλη αμερικανική Πολιτεία–ο κυβερνήτης υπογράμμισε πως θέλει να αποφύγει τον πανικό, που τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να ενσπείρουν στην πιο πολυπληθή από τις μητροπόλεις των ΗΠΑ. “Τούτη τη στιγμή υπάρχει παραπληροφόρηση, φόβος, πανικός κι αυτό είναι μεταδοτικό, πιο μεταδοτικό ακόμη κι από τον κορονοϊό και θα πρέπει να ασχοληθούμε με δύο μέτωπα”, πρόσθεσε.
Χθες, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο είχε ζητήσει από τα 8,6 εκατ. των Νεοϋορκέζων να “προετοιμασθούν για την πιθανότητα μίας διαταγής απομόνωσης”, τονίζοντας όμως πως η απόφαση τούτη εναπόκειται στον κυβερνήτη της Πολιτείας. Ο Κουόμο τόνισε πως μολονότι δεν έχει λάβει απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως το Σαν Φρανσίσκο ή άλλες περιοχές, τα μέτρα που έχει ανακοινώσει κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση: “αυτό που ονομάζουν αποκλεισμό τα άλλα μέρη, εμείς το κάνουμε ήδη”, με τους ανθρώπους να μπορούν, όπως κι αλλού, να βγαίνουν για να κάνουν τα ψώνια τους ή να βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους.
Απέναντι σε πολλούς ανθρώπους που θα χάσουν τη δουλειά και τον μισθό τους λόγω των ακόμη ανυπολόγιστών οικονομικών συνεπειών της επιδημίας, ο Κουόμο ανακοίνωσε πως οι καταβολές των δόσεων των στεγαστικών δανείων θα μπορούν να καθυστερήσουν για 90 ημέρες: “όλο αυτό μου θυμίζει την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Σε μία στιγμή, που ήταν αδιανόητη πριν, όλα αλλάζουν. Κανείς δεν μπορεί να μας πει, πού θα σταματήσει αυτό, κανείς δεν μπορεί να μας πει πότε θα επιστρέψουμε στις δουλειές μας”, υπογράμμισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ