Ξεκίνησε να εργάζεται από 14 ετών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, παίρνοντας ως αμοιβή σοκολάτες από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του οικογενειακού ομίλου Σαμπαντζί. Σήμερα η 47χρονη και μητέρα δύο παιδιών Σούζαν Σαμπαντζί Ντιντσέρ έχει αναλάβει τα ηνία της τουρκικής τράπεζας Akbank από τον πατέρα της, ο οποίος εγκατέλειψε το πόστο του προέδρου το 2008. Ετσι, η Σούζαν Σαμπαντζί Ντιντσέρ είναι μία από τις ισχυρότερες γυναίκες στην Τουρκία, αφού κινεί τα νήματα σε έναν χρηματοπιστωτικό οργανισμό με ενεργητικό 80 δισ. δολάρια. Έτσι ο χαρακτηρισμός που τη έχουν προσέξει οι συμπατριώτες της είναι η “Σιδηρά Κυρία” των τραπεζών.
Η «Wall Street Journal» τη χαρακτηρίζει επιχειρηματία η οποία από τον καιρό που ανέλαβε υψηλόβαθμη θέση στην τράπεζα κατάφερε να επιβιώσει από υποτιμήσεις του εθνικού νομίσματος, από μεγάλες αυξήσεις του πληθωρισμού, από ένα πραξικόπημα και από αρκετές οικονομικές υφέσεις.
Με τραπεζική εμπειρία που ξεπερνά τα 20 έτη, οι «Financial Times» την περιγράφουν ως την ισχυρότερη γυναίκα επιχειρηματία στην Τουρκία, ενώ το «Newsweek» τη θεωρεί μία από τις πλουσιότερες της χώρας. Βασικό της προσόν, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι ότι δεν αναλαμβάνει μεγάλα ρίσκα, όπως έκαναν στο παρελθόν συνάδελφοί της. Και έχει λόγους γι’ αυτό.
Πέρασε την καταιγίδα. Η εμπειρία της τη βοήθησε σε δύσκολους καιρούς. Η Σούζαν Σαμπαντζί Ντιντσέρ πέρασε την καταιγίδα της τραπεζικής κρίσης στην Τουρκία το 2001, η οποία προκάλεσε τεράστια προβλήματα στους περισσότερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της χώρας και κόστισε στην Τουρκία σχεδόν 50 δισ. δολάρια ή περίπου το ένα τρίτο του ΑΕΠ της την εποχή εκείνη, όπως έγραψε η «Wall Street Journal».
«Θυμάμαι ότι υπήρχαν χρονικά διαστήματα πριν από την κρίση του 2001 που κάποιοι διατύπωναν ερωτήματα σχετικά με εμάς (την τράπεζα) επειδή δεν ήμασταν αρκετά επιθετικοί σε κάποια τραπεζικά προϊόντα», διηγείται η ίδια στην αμερικανική εφημερίδα. «Οταν όμως ξέσπασε η κρίση, αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο να είμαστε συντηρητικοί σε κάποια πράγματα. Φυσικά η κερδοφορία είναι πολύ σημαντική, αλλά το ίδιο σημαντική είναι και η βιωσιμότητα», προσθέτει η Σούζαν Σαμπαντζί Ντιντσέρ στη «Wall Street Journal».
Με τη στρατηγική αυτή φαίνεται ότι συμφωνεί και η κυβέρνηση της Αγκυρας, αλλά και η κεντρική τράπεζα της χώρας, που θέλουν την οικονομία να αναπτύσσεται κατά περίπου 5% σε ετήσια βάση ώστε η Τουρκία να προσελκύει κεφάλαια με μακροπρόθεσμη προοπτική.
Σε ευνοϊκή θέση. Τι σημαίνει όμως για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της γείτονος χώρας η ευρωπαϊκή κρίση χρέους; Σήμερα η Akbank και οι υπόλοιπες τράπεζες βρίσκονται σε ευνοϊκή θέση για να παράσχουν κεφάλαια στην τουρκική οικονομία, επειδή δεν έχουν πληγεί από τα ευρωπαϊκά προβλήματα, λέει η Σούζαν Σαμπαντζί Ντιντσέρ.
Ο ισολογισμός της Abank είναι ισχυρός και η τράπεζα έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές. Είναι ενδεικτικό, αναφέρει η «Wall Street Journal», ότι η Akbank πούλησε πριν από μερικές ημέρες ομόλογα αξίας 1 δισ. δολαρίων με αρκετά χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με το 2011.
Η ικανότητα της τράπεζας της οποίας ηγείται η Σούζαν Σαμπαντζί Ντιντσέρ συνδέεται άμεσα με την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τελευταία η χώρα αυτή.
ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η Σούζαν Σαμπαντζί Ντιντσέρ πιστεύει ότι η τράπεζά της θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, φτάνει η κυβέρνηση στην Τουρκία να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει για δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις. Στόχος της Σιδηράς Κυρίας της Akbank είναι να επεκταθεί ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός στις αγορές κεφαλαίου και να χρηματοδοτήσει περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, επιχειρείται μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ιδιωτική τραπεζική και στη διαχείριση ενεργητικού.
Οι κίνδυνοι για την τράπεζα είναι οι ίδιοι με τους κινδύνους για την τουρκική οικονομία: το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας παραμένει υψηλό. Παράλληλα όμως υπάρχουν και γεωπολιτικοί κίνδυνοι, όπως είναι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι προστριβές με τη Συρία που έχουν φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα της σύγκρουσης.
ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ
Μπορεί οι πολιτικοί κίνδυνοι να είναι μεγάλοι, όμως μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι διεθνείς αγορές βλέπουν με καλό μάτι την Akbank. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει παρουσιάσει άνοδο 38,5% εφέτος ακολουθώντας τη γενικότερη ανοδική πορεία του τουρκικού Χρηματιστηρίου. Σημειώνεται ότι σχεδόν το 10% των μετοχών της Akbank βρίσκεται στα χέρια της Citigroup, οπότε η τουρκική τράπεζα έχει μεγάλους διεθνείς συμμάχους στην προσπάθεια που κάνει η επικεφαλής της να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ
Η Σούζαν Σαμπαντζί Ντιντσέρ γεννήθηκε το 1965 στην Κωνσταντινούπολη. Κατέχει πτυχίο στα οικονομικά και στο διεθνές μάρκετινγκ από το American International University του Λονδίνου και ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε επίσημα την καριέρα της το 1986 στο λογιστήριο της BNP – AK – Dresdner Bank, θυγατρικής της Sabanci, προτού μετακινηθεί το 2007 στην Akbank. Είναι παντρεμένη με τον Χαλούν Ντιντσέρ και έχουν δύο παιδιά. Ο πατέρας της Ερολ Σαμπαντζί είναι σήμερα επίτιμος πρόεδρος της Akbank, αφού διετέλεσε μέλος στο διοικητικό της συμβούλιο από το 1963. Σήμερα η Akbank είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Τουρκία.
ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΚΙΟ
«Πριν από την κρίση του 2001, κάποιοι ήγειραν ερωτήματα για μας, επειδή δεν ήμασταν αρκετά επιθετικοί σε τραπεζικά προϊόντα… Ομως αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο. Η κερδοφορία είναι πολύ σημαντική, αλλά το ίδιο σημαντική είναι και η βιωσιμότητα», λέει η Ντιντσέρ στην «Wall Street Journal»
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Η Σούζαν Σαμπαντζί Ντιντσέρ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Εχει πτυχίο στα οικονομικά και στο διεθνές μάρκετινγκ από το American International University στο Λονδίνο και ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ. Είναι παντρεμένη με τον Χαλούν Ντιντσέρ και έχουν μαζί δύο παιδιά
38,5% ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ
Οι μετοχές της Akbank έχουν παρουσιάσει άνοδο 38,5% φέτος ακολουθώντας την αντίστοιχη ανοδική πορεία του τουρκικού χρηματιστηρίου στο οποίο είναι εισηγμένες. Σχεδόν το 10% των μετοχών της Akbank ανήκει στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο Citigroup
Πηγή: tanea.gr