Η είδηση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη μέσα στο βουητό των εξελίξεων.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί Χριστόφια Χαρίλαος Σταυράκης τέθηκε επικεφαλής σχήματος επενδυτών που ιδρύουν σύντομα νέα τράπεζα. Ποιός αφελής, θα πει κανείς, δημιουργεί νέα τράπεζα την ώρα που το σύστημα καταρρέει;
Ο κ. Σταυράκης δεν μπορεί να θεωρηθεί αφελής. Ούτε οι Κύπριοι, Ρώσοι και Ινδοί επιχειρηματίες και διαχειριστές hedge funds που τον ακολουθούν. Ιδιαίτερα εάν θυμηθεί κανείς ότι πριν γίνει υπουργός Οικονομικών του Χριστόφια, ο κ. Σταυράκης διετέλεσε επί πάνω από 20 χρόνια μεγαλοστέλεχος της Τράπεζας Κύπρου.
Τα παραπάνω μάλλον επιβεβαιώνουν εκείνους που πιστεύουν πως τα ρωσικά κεφάλαια δεν θα φύγουν αμαχητί. ‘Αλλωστε, οι Ρώσοι γνώριζαν για το «κούρεμα» αρκετό καιρό πριν (διαβάζουν Financial Times και στη Μόσχα).
Που βρίσκεται το στοιχείο-κλειδί της ιστορίας; Στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας, λένε κάποιοι.
Οι Ρώσοι χρειάζονται χρηματοπιστωτικά καταφύγια, οι Κύπριοι ξέρουν να τα δημιουργούν και να τα διαχειρίζονται και οι Τουρκοκύπριοι δεν υπόκεινται στους ελέγχους των ευρωπαϊκών μηχανισμών.
Ίσως, λοιπόν, να μην έχουν άδικο εκείνοι που υποστηρίζουν πως η αντίδραση της Μόσχας ήταν «διπλωματική» και πως ήδη ετοιμάζονται νέα τραπεζικά σχήματα που θα διαδεχθούν το διαλυμένο «επίσημο» κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Εν κατακλείδι, business is business. ‘Η, απλώς –‘οπως λέει κι ο Μπογιόπουλος- «(έτσι) είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε…
Αναδημοσίευση από τη RealNews