Κατηγορηματικός αναφορικά με την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στο πλαίσιο συνέντευξής του σε κρατικό τηλεοπτικό κανάλι. Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στο ελληνικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι έχει δύο σκέλη, αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την εξυγίανση των υπολοίπων.
“Έχουμε προχωρήσει στην εξυγίανση επτά τραπεζών. Το τι κάναμε στο πρόσφατο παρελθόν δείχνει τι θα κάνουμε και τους επόμενους μήνες”, τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει υστέρηση εσόδων, ο κ. Προβόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η άποψη ότι μπορεί λόγω της υστέρησης εσόδων να πληγούν οι καταθέσεις είναι λανθασμένη. Πρόσθεσε δε, ότι η αντιμετώπιση πιθανής υστέρησης εσόδων θα γίνει με άλλου είδους μέτρα και όχι από τις τράπεζες.
Σχετικά με το θέμα της Κύπρου, ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι δεν ήρθε… ουρανοκατέβατο, ενώ αναφέρθηκε στην επίσκεψη στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου τον περασμένο Μάιο, κατά την οποία ζητήθηκε η θυγατρικοποίηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, για τη λύση της “θυγατρικοποίησης” σημείωσε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει θα ήταν να ισχύσει ότι και για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες δηλαδή να υπάρξει προηγουμένως μια διαγνωστική μελέτη και στη συνέχεια εφόσον χρειάζεται να μπουν τα αναγκαία κεφάλαια για να λειτουργήσουν σαν θυγατρικές.
Σημείωσε ωστόσο ότι το πακέτο των 50 δισ. ευρώ είναι για τις ελληνικές τράπεζες και εφόσον θα έπρεπε να μεγαλώσει θα χρειάζονταν να γίνουν συζητήσεις με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για να δοθούν οι εγκρίσεις κάτι πολύ δύσκολο.
Παράλληλα, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν είναι λύση, αλλά θα πρέπει να επιτευχθεί η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, “κάτι που δεν καταφέραμε”.
Σχετικά με την άφιξη της Τρόικας, ανέφερε ότι η ατζέντα είναι συγκεκριμένη. Αν δουν αποκλίσεις τότε θα πρέπει να δουν πως θα κάνουν την όποια διόρθωση ή να κάνουν το “by pass”, συμπλήρωσε για να προσθέσει ότι το θέμα είναι κυρίως των ελλειμμάτων και τίποτε άλλο.
“Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιστραφεί η συγχώνευση Εθνική-Eurobank”
“Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιστραφεί η συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank”. Αυτό τόνισε ο κ. Προβόπουλος αναφερόμενος στα σενάρια που θέλουν την Τρόικα να έχει ενστάσεις για την ενοποίηση των δύο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τρόικα έχει διάφορες ενστάσεις, όπως το γεγονός ότι δημιουργείται ένας μεγάλος παίχτης, με μερίδιο της τάξης του 40%, ο οποίος ενδέχεται να βρεθεί υπό κρατικό έλεγχο. “Αυτό που λέει η Τρόικα, και θα μπορούσα να το πω κι εγώ, είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στο άθροισμα δυνάμεων της Εθνικής με την Eurobank, καθώς θέλουν περίπου 1,5 διΣ. ευρώ, ποσό που είναι αρκετά μεγάλο στις παρούσες συνθήκες.
Επίσης, η Τρόικα εκτιμά ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, ωστόσο η καταληκτική ημερομηνία έως το τέλος Απριλίου είναι “μη ρεαλιστική” και αναμένεται να δοθεί παράταση λίγων εβδομάδων, έως τα τέλη Μαΐου.
Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε παράλληλα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βελτιώνεται σταθερά. “Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών από το PSI και την αύξηση των επισφαλειών διορθώνονται, τα λεφτά είναι εδώ, μας περιμένουν και θα μπουν σύντομα”, τόνισε.
Σημείωσε ταυτόχρονα ότι οι καταθέσεις αρχίζουν να επιστρέφουν με συνολικά 19 δισ. ευρώ καταθέσεων να έχουν γυρίσει στο τραπεζικό σύστημα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες δειλά – δειλά προσεγγίζουν και πάλι τις αγορές και ταυτόχρονα εμπεδώνεται και πάλι η εμπιστοσύνη στην οικονομία. Ακόμη και το Μάρτιο, που υπήρχε το θέμα της Κύπρου, δεν υπήρξαν εκροές αλλά εισροές καταθέσεων, είπε.
Εγκληματικό λάθος η έξοδος από το ευρώ
Εγκληματικό λάθος χαρακτήρισε ο κ. Προβόπουλος ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, εκτιμώντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα βλέπαμε απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου κατά 50%-60% ή 70%. Αν το βιοτικό επίπεδο έπεφτε απότομα θα είχαμε αιματηρές θυσίες, όχι σαν αυτές που έχουν ήδη γίνει. Η Ελλάδα του 2009 και όχι μόνο, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια ξόδευε παραπάνω από αυτά που είχε και εμείς οι ιδιώτες ξοδεύαμε πολλά παραπάνω. Είχαμε ξεφύγει, συμπλήρωσε. “Ρωτάει κανείς τους άλλους αν θέλουν να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν τους Έλληνες;”
Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα τα αγαθά θα αποσύρονταν, θα έλειπε το εισαγόμενο πετρέλαιο και ο στρατός και η αστυνομία δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα οχήματα τους και ο δημόσιος τομέας θα υπολειτουργούσε, τόνισε.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο κίνδυνος του Grexit έχει απομακρυνθεί, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός εφόσον η χώρα εκτροχιαστεί από το πρόγραμμα, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθηση του ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν κατά του ευρώ “κάηκαν”.
“Δεν υπάρχει ανησυχία για το ευρώ, φυσικά δυσκολίες υπάρχουν”, σημείωσε.
Σχολιάζοντας, τέλος, τις δηλώσεις γνωστών οικονομολόγων και ξένων σχολιαστών για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δήλωσε ότι “πολλοί αναλυτές που κάθονται στην ασφάλεια της Νέας Υόρκης βγάζουν όλα αυτά που λένε, ενώ δεν ξέρουν την ίδια στιγμή σε ποιο σημείο του χάρτη είναι αυτή η χώρα”.
“Κάναμε ασυγχώρητα λάθη”
Για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι “κανείς δεν προειδοποίησε την κοινωνία ότι η συμμετοχή στο ευρώ δεν έχει μόνο οφέλη αλλά υπάρχουν και δεσμεύσεις και υποχρεώσεις”.
Αντίθετα, επισήμανε, όλη αυτή την περίοδο τα ελλείμματα μας ήταν πάντα υψηλά και το χρέος μεγάλωνε.
Υπογράμμισε ότι οι “πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι”, προσθέτοντας ότι “κάναμε ασυγχώρητα λάθη στο παρελθόν, οδηγήσαμε το σκάφος στα βράχια και μοιραία τώρα θα πονέσουμε”.
“Λυπάμαι που δεν έχει γίνει μια συζήτηση στη Βουλή για το τι πήγε στραβά”, πρόσθεσε.
Πηγή:www.capital.gr