Σε κανέναν δεν αρέσουν οι αλλαγές. Έχεις συνηθίσει μια ρουτίνα. Οποιαδήποτε διατάραξή της αναπόφευκτα προκαλεί εκνευρισμό. Ειδικά μια αλλαγή η οποία σου επιβλήθηκε. Δεν επέλεξες να περνάς τόσο χρόνο με το σύντροφό σου. Δεν επέλεξες να περνάς τόσο χρόνο με τα παιδιά σου. Και τώρα αναγκάζεσαι να το κάνεις.
Είναι δύσκολο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το δεις.Υπάρχει όμως άλλος τρόπος να το διαχειριστείς. Ιδού τι προτείνει να θυμόμαστε το enallaktikidrasi.com:
1. Δεν είσαι μόνος στη δυσκολία σου
Και ο σύντροφός σου και τα παιδιά σου ζορίζονται αυτόν τον καιρό. Οι εντάσεις είναι αναμενόμενες. Οι άνθρωποι ξεσπάμε συχνά στους κοντινούς μας ανθρώπους. Όχι επειδή δεν τους αγαπάμε. Ξεσπάμε επειδή τους αγαπάμε πολύ. Αυξημένες αντοχές θα χρειαστούν ακριβώς όταν κανείς δεν τις έχει. Τι μπορείς να κάνεις;
Το αντίδοτο στην ένταση είναι η κατανόηση
Κάνε μια συζήτηση με τον σύντροφό σου ή με την οικογένεια. Όταν θα είστε καλά μεταξύ σας. Αποδεχτείτε ότι θα υπάρξουν στιγμές που δε θα είστε καλά. Πολλές. Είναι φυσιολογικό. Και με τη βοήθεια όλων θα τις διαχειριστείτε.
Θα θυμάστε ότι δε μου φταίει απαραίτητα ο άλλος. Και εκείνος θα το παίρνει λιγότερο προσωπικά. Είναι οι συνθήκες δύσκολες. Όσο άβολα και περίεργα νιώθεις εσύ, άλλο τόσο άβολα και περίεργα νιώθει και ο σύντροφός σου και τα άλλα μέλη της οικογένειάς σου.
Κι εγώ τι φταίω; θα πεις. Δε φταις. Κανείς (από το σπίτι σου) δε φταίει. Εντάξει αυτά, αλλά αν ο άλλος δε συνεργάζεται; θα πεις. Αυτό λένε όλοι. Έκανες εσύ ό,τι μπορούσες; Έκανες ό,τι περνάει από το χέρι σου; Διαβάσατε μαζί το άρθρο;
Αγάπη είναι η γενναιοδωρία στην ερμηνεία της συμπεριφοράς του άλλου. Ας είμαστε έξτρα γενναιόδωροι αυτές τις μέρες. Δε θα είναι εύκολο. Τίποτα δεν είναι εύκολο τώρα. Δε θα σας βγει. Θέλει συνειδητή προσπάθεια.
2. Δεν είσαι ο μοναδικός υπεύθυνος για τη διάθεση του σπιτιού
Είναι οκ να μην υπάρχει καλή διάθεση. Δώσε φωνή σε όλα τα συναισθήματα μέσα στο σπίτι. Άκου τη γκρίνια των παιδιών σου και του συντρόφου σου. Ας ακούσουν και εκείνοι τη δική σου.
Στην κοινωνία μας προσπαθούμε να αποφύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα και αυτό είναι μια μάχη ενάντια στον εαυτό μας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Θα εκνευριστούμε, θα θυμώσουμε, θα απελπιστούμε, θα γκρινιάξουμε, θα φοβηθούμε, θα ανησυχήσουμε. Προβλέπεται. Δείξε κατανόηση τόσο στον εαυτό σου όσο και στους υπόλοιπους.
Αν δεν έχεις όρεξη είναι οκ. Αν δεν έχουν όρεξη είναι οκ. Θα το διαχειριστείτε. Σκεφτείτε μαζί: Πώς μπορούμε να κάνουμε αυτή τη φάση όσο πιο ανώδυνη γίνεται;
3. Είναι εντάξει να βαριέσαι
Δεν είναι ευχάριστο. Αλλά είναι εντάξει. Είναι μάλιστα πάρα πολύ χρήσιμο. Υπάρχει λόγος που οι καλύτερες ιδέες έρχονται στο ντουζ. Είναι η στιγμή που το μυαλό μας δεν «πρέπει» να δουλεύει. Είναι ξέγνοιαστο. Είναι η στιγμή που ο βαθύτερος εαυτός σου βρίσκει μια χαραμάδα για να επικοινωνήσει μαζί σου.
Άκου τον. Εκείνη τη στιγμή βρίσκουν την ευκαιρία να αναδυθούν στην επιφάνεια, οι ιδέες που είναι κρυμμένες λίγο πιο κάτω και να ανακοινώσουν την παρουσία τους. Όλες οι σκέψεις που παραμελείς επειδή είσαι διαρκώς απασχολημένος.
Επίτρεψε στον εαυτό σου να βαρεθεί. Μόνο καλό θα σου κάνει. Ο Ralph Waldo Emerson είπε: «Στα μυαλά των ιδιοφυιών βρίσκουμε τις δικές μας παραμελημένες σκέψεις».
4. Είναι εντάξει να βαριούνται τα παιδιά σου
Πολλοί γονείς έχουν το άγχος να κρατούν τα παιδιά τους διαρκώς απασχολημένα. Και αυτό είναι ένα τεράστιο βάρος. Κι όμως, όπως στους μεγάλους, έτσι και στα παιδιά η βαρεμάρα είναι πολύ επωφελής.
Όταν τα παιδιά βαριούνται, αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων αλλά και την αυτοπεποίθησή τους, όταν καταφέρνουν και διαχειριστούν το χρόνο τους επιτυχώς. Επίσης, το να παίζουν χωρίς δομή με άλλα παιδιά (αν έχουν αδέρφια), τα βοηθά να δημιουργήσουν καλύτερες σχέσεις, καθώς θα χρειαστεί να διαπραγματευτούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους.
5. Πάρε χρόνο μόνος σου
Η εργασία πέρα από χρήματα, μας δίνει και χρόνο μακριά από την οικογένειά μας. Πολύτιμο χρόνο. Όσο και να αγαπάμε τους δικούς μας ανθρώπους, είναι μεγάλη η ένταση των συναισθηματικών δεσμών και μας εξαντλεί.
Συνεννοηθείτε μέσα στην οικογένεια ώστε κάποιες ώρες την ημέρα να μπορεί ο κάθε σύντροφος να απομονώνεται. Κάτσε μόνος σου σε ένα δωμάτιο και κάνε κάτι για σένα. Χωρίς ενοχές. Έτσι επωφελείται όλη η οικογένεια. Θυμήσου, είναι εντάξει να βαριέται και ο σύντροφός σου και τα παιδιά σου.
5+1. Αντιμετώπισε την κατάσταση σαν να είναι εδώ για να μείνει
Πάρ’το απόφαση. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Όσο ανυπομονείς να γυρίσεις στην «κανονική» ζωή, τόσο αυτή η ανυπομονησία θα ευθύνεται για τη δυσφορία που νιώθεις.
Είναι σαν να είσαι καπνιστής και έχεις μια δωδεκάωρη πτήση για Νέα Υόρκη. Δε θα είναι ευχάριστο, αλλά το αποδέχεσαι. Αν όμως πιστεύεις ότι η πτήση είναι μόνο τρεις ώρες και διαρκώς νομίζεις ότι όπου να ‘ναι προσγειώνεσαι και τελικά προσγειωθείς μετά από πέντε ώρες, τα νεύρα σου θα είναι σπασμένα ακόμα και αν έμεινες λιγότερο χρόνο άκαπνος. Γιατί η προσδοκία είναι που σε διαλύει. Όχι το χρονικό διάστημα.
Πάρε το απόφαση. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα
Σε μια έρευνα ρώτησαν ασθενείς που έκαναν αιμοκάθαρση πόσο ευτυχισμένοι νιώθουν. Οι μισοί ασθενείς έκαναν αυτή την πολύ επίπονη διαδικασία μόνο για έξι μήνες και οι άλλοι μισοί για όλη τους τη ζωή. Πιο ευτυχισμένοι αναδείχθηκαν οι δεύτεροι.
Γιατί οι πρώτοι περίμεναν να τελειώσει αυτή η ταλαιπωρία να ξαναγυρίσουν στην «κανονική» ζωή τους. Οι δεύτεροι είχαν εντάξει την επίπονη διαδικασία στην καθημερινότητά τους. Το είχαν πάρει απόφαση. Κάνε το ίδιο. Η ζωή σου για το επόμενο διάστημα θα είναι διαφορετική από αυτό που έχεις συνηθίσει.
Όσο πιο γρήγορα το αποδεχτείς, τόσο λιγότερο θα υποφέρεις. Μην εστιάζεις στο πόσο γρήγορα θα επανέλθει η παλιά ισορροπία. Εστίασε στο πώς θα κάνεις την τωρινή συνθήκη καλύτερη για σένα. Τήρησε τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας και μείνε σπίτι.
Και αυτό θα περάσει…
Και ποιος ξέρει; Ίσως να φέρει μαζί του μια άλλη οπτική ζωής. Μια οπτική απλότητας και ουσίας. Δώσε την ευκαιρία στον ιό να σε μεταμορφώσει και να σε επαναφέρει στο κέντρο σου.