Νοίκιασαν γραφεία σε ένα παλιό κτίριο στην καρδιά της Αθήνας όπου τριγύρω βρίσκονται μεταξύ άλλων κλαμπ με στριπτίζ για να κρατήσουν χαμηλό προφίλ. Εκεί στέγασαν την αντιπροσωπεία των περίπου 40 εργαζομένων τους που ήρθαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα συν αρκετούς ντόπιους μεταφραστές και ειδικούς συμβούλους. Τις μετακινήσεις τους τις ανέλαβαν 18 ένοπλοι φρουροί και χρησιμοποιούσαν διακριτικά βανάκια ή ακόμη και σε κάποιες περιπτώσεις μοτοσυκλέτες και απαγορεύτηκε στους εργαζομένους της να κρατούν ή να φορούν οτιδήποτε που θα πρόδιδε τον εργοδότη τους.
Οταν κάποιος ήθελε να αναφερθεί στην εταιρεία, χρησιμοποιούσε τον κωδικό «Solar» («ηλιακός») ώστε όλοι οι υπόλοιποι στο ίδιο κτίριο που στεγάζονταν τα μέλη της στην Αθήνα να πιστεύουν ότι οι γείτονές τους απασχολούνται σε επιχείρηση…
που ειδικεύεται στην ηλιακή ενέργεια. Και ο επικεφαλής της έχει στολισμένο το γραφείο του με αφίσα από την ταινία «Εξορκιστής».
Δεν πρόκειται για σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας ή για υπόθεση κατασκοπείας στην ελληνική πρωτεύουσα. Πρόκειται για την πραγματική ιστορία της παρουσίας στη χώρα μας της αμερικανικής BlackRock, η οποία ανέλαβε να ερευνήσει πόσα ακριβώς κεφάλαια θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν οι ελληνικές τράπεζες για να θωρακιστούν από την κρίση.
Για να προσδιορίσει τα ποσά αυτά η αμερικανική εταιρεία με υπό διαχείριση κεφάλαια αξίας 3,5 τρισ. δολαρίων, έβαλε στο μικροσκόπιο περισσότερα από 10 εκατ. δάνεια που έχουν χορηγήσει ελληνικές τράπεζες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να διαπιστώσει το ύψος των επισφαλειών. Τα μυστικά της παρουσίας της BlackRock στην Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα αποκάλυψαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» σε ανταπόκριση της Σούζαν Κρέιγκ.
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ. Η BlackRock μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή έξω από τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους, αν και διαχειρίζεται 3,51 τρισ. δολάρια. Η εταιρεία ασκεί τεράστια επιρροή στο παρασκήνιο ως σύμβουλος κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στην Ελλάδα βοηθά να διαπιστωθεί πόσα κεφάλαια θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι τράπεζες τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία. Εάν τα απαραίτητα κεφάλαια προσδιοριστούν σε πιο χαμηλά επίπεδα από όσο πρέπει, οι τράπεζες μπορεί να μην συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Εάν ο πήχης τεθεί πιο ψηλά από το κανονικό, οι τράπεζες θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν τους επενδυτές που θα τους δώσουν τα χρήματα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις τα χρήματα θα πρέπει να τα αναπληρώσει το κράτος δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση του.
Η BlackRock έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες αξιολογήσεις. Προσελήφθη το 2008 από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για να εκτιμήσει την αξία των στοιχείων του ενεργητικού που αγόραζε η Ουάσιγκτον από τις εγχώριες τράπεζες για να τις σώσει. Επίσης τα αποτελέσματα των ερευνών της στην Ιρλανδία αποτέλεσαν τη βάση για την προσπάθεια που έκαναν οι τράπεζες της χώρας να συγκεντρώσουν 34 δισ. δολάρια.
ΤΟ ΠΟΣΤΕΡ. Ο Κρεγκ Φίλιπς, ο επικεφαλής της BlackRock Solutions στην προσπάθεια αυτή της εταιρείας στην Ελλάδα, έχει κρεμάσει στο γραφείο του ένα πόστερ από την ταινία «Εξορκιστής». Λέει ότι το έκανε επειδή θεωρεί ότι δουλειά του είναι να βοηθάει κυβερνήσεις και εταιρείες να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους. Οπως έκανε και ο εξορκιστής στην ταινία.
Η αξιολόγηση για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών που ανέλαβε η εταιρεία ήταν από τα μεγαλύτερα συμβόλαιά της και η πρώτη δουλειά όπου τα στελέχη της πήγαιναν σε μια χώρα χωρίς να μιλάνε τη γλώσσα. Επίσης επειδή στην Αθήνα γίνονταν πολλές διαδηλώσεις, η προσπάθεια αυτή ήταν ιδιαιτέρως φορτισμένη πολιτικά.
Οι υπάλληλοι της BlackRock δεν επιτρεπόταν να φορούν ή να κρατάνε οτιδήποτε με το σήμα της εταιρείας. Προσελήφθησαν 18 οπλισμένοι φύλακες ασφαλείας για να τους μεταφέρουν με βαν ή ακόμη και μοτοσικλέτες. Η BlackRock είχε ακόμη και κωδικό όνομα: Solar. Αυτό έκανε κάποιους εργαζόμενους άλλων εταιρειών στο ίδιο κτίριο να πιστεύουν πως η γείτονές τους ασχολούνταν με την ηλιακή ενέργεια.
Παράλληλα, ακόμη και οι ίδιες οι τράπεζες ανησύχησαν για τα αποτελέσματα των ερευνών.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ. Ενα από τα πλεονεκτήματα της εταιρείας είναι ότι σε αντίθεση με άλλους οίκους όπως η Goldman Sachs, η BlackRock δεν είναι γνωστή σαν τράπεζα που λαμβάνει μέρος σε μεγάλα στοιχήματα για να κερδίσει. Πάντως, στις ΗΠΑ η BlackRock διαχειρίζεται χρήματα πελατών της για να βγάλει κέρδος και έχει δεχτεί κριτική ότι αγόρασε και πούλησε τα ίδια προϊόντα που η BlackRock Solutions αξιολογούσε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.
Πηγή: Τα Νέα (του Γ. Κανελλόπουλου)