Κατηγορηματική είναι, παρά τις συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η άρνηση των εκπροσώπων των θεσμών στο ελληνικό αίτημα παράτασης του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεδιάσκεψης.
Η συμφωνία, των δύο πλευρών προ της επέλασης της πανδημίας προέβλεπε λήξη του ισχύοντος πλαισίου στο τέλος Απριλίου και μετάβαση από την 1η Μαϊου σε ένα νέο περιβάλλον πτωχευτικού δικαίου, χωρίς δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Η κυβέρνηση, δεδομένων των συνθηκών έχει ζητήσει παράταση του υφιστάμενου πλαισίου έως το τέλος του έτους, αλλά προς μεγάλη έκπληξη των συμμετεχόντων στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των θεσμών συνέχισαν να χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιούσαν προ κοροναϊού για να υποστηρίξουν ότι το ισχύον πλαίσιο πρέπει να λήξει στο τέλος Απρίλη και να υπάρξει μετάβαση στην «κανονικότητα».
Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και την εμμονή των θεσμών στην τήρηση των συμφωνηθέντων επιβεβαίωσε στον Σκάι, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης λέγοντας πως μετά από 4,5 ώρες τηλεδιάσκεψης δεν υπήρξε συμφωνία. Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά θεωρείται δεδομένο πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται στην παρούσα συγκυρία να νομοθετήσει τις απαιτούμενες από τους θεσμούς αλλαγές.
Με τα δικαστήρια κλειστά και τους πλειστηριασμούς, όπως και όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης «παγωμένους», πρακτικά η αλλαγή του πλαισίου δεν θα είχε ισχύ. Πολιτικά όμως εγείρεται μείζον ζήτημα σε μία συγκυρία όπου η επιδίωξη αποκατάστασης της κουλτούρας πληρωμών είναι σχήμα οξύμωρο.
Πηγή: Euro2day.gr