Ειδική αναφορά έκανε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, από το βήμα της Ολομέλειας στην τροπολογία που κατέθεσε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας μέχρι της 31 Δεκεμβρίου του 2020.
«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σύσσωμη η κοινοβουλευτική μας ομάδα κατέθεσε τροπολογία όσον αφορά την προστασία της α’κατοικίας. Αν αυτό ήταν επιτακτικό και το θέταμε όλο το προηγούμενο διάστημα,καταλαβαίνετε ότι τώρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ζούμε της πανδημίας, των ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους, που έχουν μειωμένους μισθούς γίνεται πλέον επιτακτικό και εντάσσεται και μέσα στα μέτρα που οφείλετε να πάρετε όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας», είπε κατά την ομιλία της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου.
«Προτείνουμε να υπάρχει παράταση της προστασίας της α΄ κατοικίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και αναστολή μέχρι τότε των πλειστηριασμών.
Το θέσαμε στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, δυστυχώς δεν πήραμε σαφή απάντηση,αλλά μισόλογα. Δεν είναι η ώρα για μισόλογα. Ο κόσμος που μας ακούει αγωνιά.Είναι ευκαιρία λοιπόν στην ώρα της ψηφοφορίας να πάρετε επιτέλους μια κατηγορηματική θετική θέση. Να πείτε το αυτονόητο, ότι παρατείνεται η προστασία της α΄κατοικίας μέχρι το τέλος του χρόνου».
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της κοιν. επροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου:
Είναι αλήθεια ότι σε αυτή τη πολύ μεγάλη δοκιμασία που περνά η χώρα μας μαζί με όλο τον κόσμο, αυτό που έχει πρώτη αξία και προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή.
Γι’ αυτόν τον λόγο, εμείς, από τη πρώτη στιγμή, ταχθήκαμε αλληλέγγυοι σε κάθε προσπάθεια που έχει να κάνει με την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής με τα μέτρα πρόληψης για να εμποδίσουμε τη διασπορά αυτής της μεγάλης πανδημίας.
Το κρίσιμο θέμα σήμερα δεν είναι ότι περιοριζόμαστε μόνο εκεί. Πρέπει να μείνουμε όρθιοι συνολικά ως λαός, ως χώρα, ως κοινωνία, ως Ε.Ε. Πρέπει να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε τις πολύ σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες οι οποίες θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά σε πάρα πολλές πτυχές της ζωής μας ακόμα και στην ίδια την υγεία και την ανθρώπινη ζωή, καθώς όλοι οι επιστήμονες μας προειδοποιούν – και το απευχόμαστε βέβαια- αλλά οφείλει η Βουλή και η Κυβέρνηση, να είμαστε προετοιμασμένοι, ότι μπορεί από το φθινόπωρο να δούμε και ένα επόμενο κύμα.
Συνεπώς για να μείνουμε όρθιοι δεν αρκούν αποσπασματικά μέτρα. Χρειάζονται σήμερα γενναία ολοκληρωμένα μέτρα όπως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε πριν δύο μέρες σε όλες τις πτυχές. Μέτρα για τη στήριξη του ΕΣΥ, πάνω απ’ όλα με τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις και όχι απλώς με τις προσλήψεις συμβασιούχων που ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρη ακόμα εικόνα πόσοι από αυτούς τους συμβασιούχους έχουν προσληφθεί.
Και αυτό δεν είναι κάτι που το λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ή η αντιπολίτευση. Σας καλώ να διαβάσετε και τη σημερινή «Καθημερινή», όπου ακριβώς μέσα στο σκεπτικό της μεγάλης κρίσης και της δυσμενούς προοπτικής που έχουμε μπροστά μας για όλα αυτά τα ζητήματα, βάζει το θέμα από τη δική της σκοπιά, των μόνιμων πλέον προσλήψεων και της μόνιμης στήριξης του ΕΣΥ.
Το δεύτερο θέμα είναι οι μεγάλες κοινωνικές συνέπειες και δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι ανάλογες πρωτοβουλίες και τα ανάλογα μέτρα από τη πλευρά της κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σύσσωμη η κοινοβουλευτική μας ομάδα κατέθεσε τροπολογία όσον αφορά την προστασία της α’ κατοικίας. Αν αυτό ήταν επιτακτικό και το θέταμε όλο το προηγούμενο διάστημα, καταλαβαίνετε ότι τώρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ζούμε της πανδημίας, των ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους, που έχουν μειωμένους μισθούς γίνεται πλέον επιτακτικό και εντάσσεται και μέσα στα μέτρα που οφείλετε να πάρετε όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Προτείνουμε να υπάρχει παράταση της προστασίας της α΄ κατοικίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και αναστολή μέχρι τότε των πλειστηριασμών. Το θέσαμε στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, δυστυχώς δεν πήραμε σαφή απάντηση, αλλά μισόλογα. Δεν είναι η ώρα για μισόλογα. Ο κόσμος που μας ακούει αγωνιά. Είναι ευκαιρία λοιπόν στην ώρα της ψηφοφορίας να πάρετε επιτέλους μια κατηγορηματική θετική θέση. Να πείτε το αυτονόητο, ότι παρατείνεται η προστασία της α΄ κατοικίας μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο εισηγητής μας κ. Τσίπρας έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των αναγκαίων, οριζόντιων εμπροσθοβαρών και γενναίων μέτρων που χρειάζεται να πάρει η κυβέρνηση σήμερα για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, για να αντιμετωπιστεί μια βαθύτατη ύφεση που έρχεται μπροστά μας, τα «λουκέτα», η ανεργία, οι μεγάλες ανισότητες που συνεχώς διευρύνονται το επόμενο διάστημα αν τώρα δεν πάρετε τα μέτρα. Τα μέτρα που έχετε πάρει ως τώρα είναι ιδιαίτερα αποσπασματικά.
Μας ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας μια σειρά από προσπάθειες που γίνονται στο Eurogroup. Το θέμα είναι πώς αποτυπώνεται αυτή η προσπάθεια, με τα όποια μέτρα ήδη έχουνε ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία. Γιατί αν δεν γίνει αυτό τώρα με γενναιότητα ανάλογη, όπως έχουν κάνει οι άλλες χώρες της Ε.Ε -γιατί ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε μια μερική εικόνα από τον πίνακα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα που παρουσίασε- η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα είναι στις χαμηλότερες θέσεις σε σχέση με το ΑΕΠ τι οριζόντια μέτρα έχει λάβει. Και επειδή είπε ο κ. Σταικούρας για την ύφεση και την πολύ δυσμενή πρόβλεψη ότι μπορεί να φτάσει από 5 ως 10% αυτό ανησυχεί ακόμα πιο πολύ το δικό μας επιχείρημα ότι αν περιμένετε και κάνετε μια τέτοια πρόβλεψη τώρα είναι η ώρα για να πάρετε μέτρα γιατί η επανεκκίνηση δεν θα γίνει άμεσα πατώντας ένα κουμπί την επόμενη μέρα όταν σταδιακά θα αρχίσουμε να γυρνάμε πίσω σε μια κανονικότητα της οικονομίας.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι υπήρχε μια θετική τάση μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά προφανώς ξέχασε να αναφέρει ότι ο χρόνος έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2019 με 1% ανάπτυξη όταν τον Ιούλιο ήταν 2,8. ανάπτυξη. Άρα λοιπόν τα στοιχεία της επιβράδυνσης και της ύφεσης είχαν ξεκινήσει στη χώρα μας , όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης πολύ νωρίτερα από την κρίση της πανδημίας.
Τώρα είναι η στιγμή για να γίνουν αυτές οι γενναίες, εμπροσθοβαρείς προβλέψεις και μέτρα όσον αφορά την πραγματική οικονομία, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αναγκαία ρευστότητα.
Στο θέμα της εργασίας, η εικόνα δυστυχώς δεν είναι ακριβώς όπως παρουσίασε τα στοιχεία ο κ. Βρούτσης. Θα ήθελα να αναφέρω τα ακριβή στοιχεία όσον αφορά τα ζητήματα της ανεργίας και των συγκρίσεων που έκανε. Τον Μάρτιο του 2019 το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 44.000, οι αποχωρήσεις ήταν 158.784 και οι προσλήψεις 202.000. Τον Μάρτιο του 2020 έχουμε ένα αρνητικό ισοζύγιο 41.000 και μάλιστα ο φόβος είναι, ότι είναι πολύ μεγαλύτερη η απώλεια των θέσεων εργασίας γιατί πήρε η κυβέρνηση και το μέτρο, που είναι και αμφισβητούμενο μέσα σε αυτή τη διαδικασία και σε αυτή τη κρίση που περνάμε, όποιος χάνει τη δουλειά του να πηγαίνει στον ΟΑΕΔ όχι αναγκαστικά άμεσα όπως είχε την υποχρέωση, αλλά να μπορεί σε πρώτη φάση και χειρόγραφα. Δυστυχώς ο φόβος μας είναι ότι η ανεργία είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτή που παρουσίασε ο κ. Βρούτσης.
Δεν μπορούμε να ακούμε από τη κυβέρνηση ότι το μέτρο αναστολής των συμβάσεων εργασίας ή της εκ περιτροπής εργασίας και της μείωσης κατά 50% των μισθών για 6 μήνες είναι ασπίδα, όπως μας παρουσιάζεται, για τη στήριξη των μισθών και της εργασίας. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Ίσα-ίσα ανοίγεται εδώ την πόρτα για μαζικές απολύσεις στο μέλλον. Διότι τα μέτρα που έχετε πάρει δίνουν εγγύηση μόνο για την περίοδο της κρίσης, δηλαδή για όσο ισχύουν αυτά τα μέτρα που αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι την επόμενη μέρα οι ίδιοι εργαζόμενοι θα έχουν δουλειά ή θα υπάρχει ο ίδιος αριθμός θέσεων.
Το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι οριζόντια μέτρα για την πραγματική οικονομία, πραγματική στήριξη μισθών και των θέσεων εργασίας. Κάτι το οποίο όπως μας είπατε και εμείς καλόπιστα το δεχόμαστε και το χαιρετίζουμε από τον κ. Σταικούρα ότι δίνουν αυτή τη μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δε μπορεί όμως να υπάρχει αυτή η ανακολουθία. Δηλαδή αυτά να τα προασπίζεστε στην Ευρώπη και να μην τα εφαρμόζετε στην Ελλάδα.
Είναι δημοκρατική μας υποχρέωση – και αυτό το τόνισε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας- να ερχόμαστε και να ασκούμε κριτική, να κάνουμε προτάσεις όχι για μικροπολιτικούς λόγους, αλλά με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης, της κοινωνικής και της συλλογικής της συγκυρίας για να προτρέπουμε προκειμένου πραγματικά η χώρα μας να μπορέσει να βγει όρθια και να βγούμε όρθιοι από αυτή τη κρίση.