Όπως αναφέρει η Daily Mail, η τελευταία έκθεση του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής αναφέρει ότι ο ιός σκότωσε 217 ηλικιωμένους που ζούσαν σε οίκους ευγηρίας στην Αγγλία και την Ουαλία έως τις 3 Απριλίου. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που αναφέρουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, πιθανώς 4.000 από την έναρξη της επιδημίας.
Η 43χρονη υπουργός Πρόνοιας Έλεν Γουάτελι κλήθηκε να απαντήσει σε αυτές τις αναφορές για τους «κρυφούς» θανάτους και επέμεινε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο παρουσιαστής Πιρς Μόργκαν, την πίεσε να δώσει απαντήσεις σχετικά με τους θανάτους στα κέντρα φροντίδας.
«Είναι αλήθεια ότι 4.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο σπίτι φροντίδας; Ναι ή όχι;» ρώτησε ο παρουσιαστής της υπουργό και τότε εκείνη τον ευχαρίστησε που αναγνώρισε τι κάνει η κυβέρνηση και είπε ότι το έργο ήταν «πολύ σημαντικό».
Ο Πιρς τη διέκοψε τονίζοντας ότι είναι πιο σημαντικό το γεγονός ότι έχουν πεθάνει 4.000 άτομα και η υπουργός άρχισε να γελάει, με αποτέλεσμα ο παρουσιαστής να εξοργιστεί. «Γιατί γελάτε; Τι θεωρείτε αστείο σε όλο αυτό;» τη ρώτησε. Η υπουργός υπεραμύνθηκε τη στάσης της και εξήγησε ότι δεν γελάει.
«Κυριολεκτικά απλώς σας ρώτησα αν είναι αλήθεια ότι 4.000 ηλικιωμένοι έχουν πεθάνει στο νοσοκομείο και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να γελάσετε; Τι συμβαίνει με εσάς;».
Συνολικά έως και τις 3 Απριλίου είχαν αναφερθεί 6.235 θάνατοι στην Αγγλία και στην Ουαλία λόγω κορωνοϊού, αριθμός κατά 15% μεγαλύτερος από τα αντίστοιχα στοιχεία που είχε παρουσιάσει το Υπουργείο Υγείας.
Τα στοιχεία για τους εκτός νοσοκομείων θανάτους από κορωνοϊό θα δημοσιεύονται από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής κάθε Τρίτη, με καθυστέρηση μιάμισης εβδομάδας από την περίοδο την οποία θα αφορούν.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι φόβοι για την εξάπλωση του κορωνοϊού μεταξύ των περίπου 400.000 πολιτών που ζουν σε οίκους ευγηρίας και άλλες μονάδες κοινωνικής περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τη Δευτέρα ο επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος της Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι αποκάλυψε ότι κρούσματα του κορωνοϊού έχουν αναφερθεί στο 13,5% των οίκων ευγηρίας της χώρας, κάτι που στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι μεταφράζεται σε 2.099 μονάδες.
Πάντως δημοσιεύματα που επικαλούνται στελέχη του τομέα παροχής κοινωνικής περίθαλψης εκτιμούν πως η εξάπλωση του ιού είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, μόνο δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής κοινωνικής φροντίδας, η HC-One και η MHA έχουν αναφέρει 521 θανάτους σε πάνω από 300 μονάδες τους.