Με την επιδημιολογική εικόνα να προκαλεί ικανοποίηση στους επιστήμονες – καταγράφηκαν μόλις 11 κρούσματα το Μεγάλο Σάββατο, ενώ την Κυριακή του Πάσχα δεν εκδόθηκε ανακοίνωση- πλέον αναμένεται η οριστικοποίηση του σχεδίου για την άρση των περιορισμών και ανοίγει ο δρόμος για την αργή επιστροφή σε κανονικούς αριθμούς.
Από την κυβέρνηση υπερτόνιζαν καθ’ όλη την περασμένη εβδομάδα το πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων, αλλά και το γεγονός ότι οι πολίτες δεν πρέπει να πάνε για επίσκεψη ή στα χωριά τους τις ημέρες του Πάσχα.
Μπορεί τα αυστηρά πρόστιμα να ισχύουν μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα, αλλά είναι εμφανές πως η χθεσινή ημέρα ήταν η πιο σημαντική και εκεί θα δοκιμαζόταν στην πράξη η αντοχή των περιορισμών. Και πράγματι, οι Έλληνες πειθάρχησαν για ακόμη μια φορά και πέρασαν την Κυριακή του Πάσχα στο σπίτι τους. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τους οβελίες στα μπαλκόνια και τις ταράτσες, αλλά και αυτές με τους άδειους δρόμους.
Και στοιχεία είναι και αυτά αδιάψευστος μάρτυρας:
Την Κυριακή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. βεβαιώθηκαν μόλις 52 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας [που επισείει 300 ευρώ πρόστιμο], καθώς επίσης και ακόμη 51 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις [150 ευρώ πρόστιμο].
Με άλλα λόγια όλα πήγαν κατ’ ευχήν και εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας θα οριστικοποιηθεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως ότι όλα θα γίνουν με σχέδιο και με προσοχή «για να μην έχουμε πισωγυρίσματα», είτε όπως είπε μιλάμε για μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, είτε εστίασης, είτε για τα τουριστικά καταλύματα όπου η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη.
«Θα ξεδιπλώσουμε αυτό το σχέδιο, αλλά θα ζητήσουμε ξανά τη στήριξη όλων των Ελλήνων όπως κάναμε μέχρι σήμερα για να πάμε, όπως πήγαμε και τώρα συντονισμένα με σχέδιο για να συνεχίσουμε να είμαστε το παράδειγμα της Ευρώπης».
Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις
Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες ανακοινώσεις αναμένονται στα τέλη Απριλίου και συγκεκριμένα μετά τις 27 του μήνα. Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως έως τότε τήρηση των μέτρων «θα οδηγήσει, κατά τη γνώμη μου, σε νέα μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης και θα δώσει στους ειδικούς επιστήμονες τη δυνατότητα να εισηγηθούν την αποκλιμάκωση των μέτρων με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων, αλλά αντίθετα με προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσουμε μετά από τόση ταλαιπωρία και τόσες απώλειες ένα δεύτερο κύμα διασποράς του κορωνοϊού».
Με δεδομένο πως υπάρχει χαμηλή ανοσία στον πληθυσμό και το εμβόλιο ή το φάρμακο για τον κορωνοϊό ακόμη δεν έχουν βρεθεί η κανονικότητα όπως την θυμόμασταν πριν την πανδημία δεν θα υπάρξει. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως κατά καιρούς έχει πει ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, οι ηλικιωμένοι θα είναι οι τελευταίοι που θα δουν χαλάρωση των μέτρων καθώς είναι η πιο ευπαθής ομάδα. Αυτό σημαίνει με άλλα λόγια, πως για μεγάλο χρονικό διάστημα οι όποιες απαγορεύσεις θα έχουν ηλικιακό όριο για αρκετά μεγάλο διάστημα.
Τι θα γίνει με τα σχολεία και τις Πανελλαδικές
Ως προς τα σχολεία, βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις όσο το δυνατό πιο κοντά στην ημερομηνία που ήταν προγραμματισμένες.
Η Νίκη Κεραμέως τη Μεγάλη Παρασκευή, είπε πως στόχος είναι οι εξετάσεις να διεξαχθούν τον Ιούνιο, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια. «Θέλω να πιστεύω ότι μετά τις διακοπές του Πάσχα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάποια βήματα για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα», είπε η υπουργός Παιδείας παραπέμποντας και αυτή με τη σειρά της για την ημερομηνία μετά τις 27 Απριλίου.