Φρένο στη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank βάζει η τρόικα. Όπως αποφασίστηκε στη χθεσινοβραδινή συνάντηση των «τροϊκανών» με τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οι δύο τράπεζες θα ξεκινήσουν ξεχωριστά τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησής τους.
Με τον τρόπο αυτό, αναδεικνύεται ως τέταρτος πόλος του τραπεζικού συστήματος η Eurobank…
Η τρόικα είχε ενστάσεις για τη συγχώνευση, θεωρώντας ότι το ενεργητικό της νέας τράπεζας θα ανέλθει σε περίπου 170 δισ. ευρώ, ίσο περίπου με το ΑΕΠ της χώρας, δημιουργώντας προβληματισμό για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου.
Όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι (μετά την ανάληψη των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς) πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank και, επίσης, το θέμα είναι εάν χρειάζεται να δημιουργηθεί ή όχι ένας νέος πόλος στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρξει νέο «ραντεβού», στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προχωρά κανονικά. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος.»
Έπειτα από το φρένο στη συμφωνία για την Εθνική και την Eurobank, οι δύο τράπεζες περνούν υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο τις «κρατικοποιεί». Και, ως βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η συγχώνευση, ή εάν οι δύο τράπεζες θα πωληθούν.
Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη θα λάβει το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος. Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά, ανέφερε ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.