Πριν την πανδημία, η Φώφη Γεννηματά σε κάθε δέκα λεπτά δημόσιας παρέμβάσης της “αφιέρωνε” τα πέντε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με κριτική σε ύφος μειλίχιο, σχεδόν υποστηρικτικό, και τα άλλα πέντε σε κεραυνούς κατά της (προηγούμενης) κυβέρνησης Τσίπρα. Στις παρεμβάσεις του ΚΙΝ.ΑΛ στη Βουλή και στα μέσα ενημέρωσης κυριαρχούσαν οι μύδροι του Ανδρέα Λοβέρδου και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, σε τέτοιο βαθμό που δύσκολα τους ξεχώριζες από εκείνους του Άδωνι Γεωργιάδη, του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και άλλων “επιφανών” του αντι-Σύριζα μετώπου της Ν.Δ.
του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ
Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο κοροναϊός δείχνει να έχει μεταδώσει στο ΚΙΝ.ΑΛ ένα ιδιότυπο αντι-δεξιό σύνδρομο. Τα στελέχη που επίμονα εδώ και πολύ καιρό φλερτάρουν με την ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη και επιτίθενται σε κάθε ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουν σε πολιτική καραντίνα και όποτε μιλούν δημοσίως είναι σαφώς ηπιότεροι.
Με την υπόθεση του “φιάσκου Βρούτση” και του σκανδάλου των voucher, η Φώφη Γεννηματά ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης, του υπουργού Εργασίας και του Μεγάρου Μαξίμου, με τρόπο που θα ζήλευε –μέχρι να αναπτύξει τα αντανακλαστικά του ο ΣΥΡΙΖΑ– ακόμα και ο Παύλος Πολάκης. Χθες, στην αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, οι βουλευτές όλων των κομμάτων κοιτάζονταν μεταξύ τους απορώντας για τις παρεμβάσεις της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. Η αναλογία “50-50%” στις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ μεταβλήθηκε, αίφνης, σε “90-10%”.
Κι αυτό το “10%” έμοιαζε περισσότερο σαν μια καταγραφή για την “τιμή των όπλων”, αφορούσε, δε, κυρίως μια υπενθύμιση σχετικά με την έμμεση αλλά σαφή πρόταση που είχε διατυπώσει –μια μέρα πριν, κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση μέσω της απλής αναλογικής.
Η ίδια η Φώφη Γεννηματά έδωσε τίτλο σε αυτή τη νέα αντιπολιτευτική τακτική και γενικότερα την πολιτική επανατοποθέτηση του ΚΙΝ.ΑΛ: “Έξυπνη σοσιαλδημοκρατία”…
Είπε χαρακτηριστικά: “Επιστρέφει μια νέα σοσιαλδημοκρατία, έξυπνη, ευέλικτη, ανθρώπινη και αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό και να επικεντρωθεί επιτέλους στα μεγάλα “θέλω” της ζωής των πολιτών: υγεία, παιδεία, εργασία, περιβάλλον. Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης”
Ο όρος έχει ενδιαφέρον, παρότι απροσδιόριστος και θολός. Κάπως, όμως, πρέπει να αρχίσει κανείς. Μένει να δούμε εάν η μετακίνηση προς μια αρκετά σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική συνιστά και ένα πολιτικό και ιδεολογικό rebranding. Όπως και αποτελεί ερωτηματικό εάν χωρούν σε αυτή τη νέα κατάσταση πραγμάτων εκείνα τα πρόσωπα που είχαν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με το ηγετικό “ρόστερ” του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμα και στις πιο υπερ-δεξιές εκδοχές του.
Η “έξυπνη σοσιαλδημοκρατία” της Φώφης Γεννηματά έχει αναμφίβολα χαρακτηριστικά προσπάθειας επιβίωσης.
Αφενός στοχεύει στην περιχαράκωση του χώρου (που διαθέτει ιστορικά αντιδεξιά γονίδια) και στην αξιοποίηση ενός κενού που άφησε η συναινετική στάση του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως ένα τμήμα του εκλογικού του ακροατηρίου εξέλαβαν ως “αντιπολιτευτική πλαδαρότητα”.
Αφετέρου, αποτελεί και μια πρόβα εκλογικής ετοιμότητας και προετοιμασίας για πιθανές –ίσως και αιφνιδιαστικές– πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε, η διάψευση των εκλογικών σεναρίων από τον πρωθυπουργό δεν θεωρείται από κανέναν επαρκής. Δια της “έξυπνης σοσιαλδημοκρατίας” η Φώφη Γεννηματά θεωρεί, πιθανώς, πως μπορεί να δώσει το παρών στα διλήμματα που θα προκύψουν σε μια τέτοια αλλαγή των συνθηκών, ακόμα και στους συσχετισμούς δυνάμεων που θα απαιτηθούν για κυβερνητικές συνεργασίες.
Θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς πως αυτή η στάση την τοποθετεί εξ ορισμού πιο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα απ΄ ότι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η “έξυπνη σοσιαλδημοκρατία” μπορεί να μάθει και “έξυπνα” να ελίσσεται, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των ακραίων δεδομένων που πιθανώς να διαμορφωθούν λόγω της οικονομικής κρίσης μετά την πανδημία.
Όμως, για πρώτη φορά, φαίνεται πως η απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ μικραίνει και εκείνη από τη Ν.Δ μεγαλώνει. Πολλά θα κριθούν από τις εσωτερικές διεργασίες στο ΚΙΝ.ΑΛ, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν τον σχεδιασμό της Φώφης Γεννηματά οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας.
Ο δεύτερος πρέπει να αποδείξει πως διαθέτει το πολιτικό απόθεμα και την “λευκή κάρτα” να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Η κατάσταση τον ευνοεί καθώς ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ηγεμονία του. Αρκεί να επανασυσπειρώσει το 32% που τον ψήφισε στις τελευταίες εκλογές, ένα μέρος του οποίου έχει μετακινηθεί δημοσκοπικά στην ζώνη της “αδιευκρίνιστης ψήφου”…
Διαβάστε: Προάγγελος εξελίξεων το “πολιτικό δια ταύτα” στις ομιλίες Τσίπρα-Γεννηματά