Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διοικήσεις τόσο της Εθνικής Τράπεζας όσο και της Eurobank με στόχο να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια κάλυψης του 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια…
Ο αγώνας δρόμου για τις δυο τράπεζες ξεκινά σήμερα με την συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων τους με στόχο την ανακοίνωση του ακριβούς χρονοδιαγράμματος για τη σύγκληση των γενικών συνελεύσεων των μετοχών τους, απαραίτητο βήμα για την έγκριση της ανακεφαλαιοποίησης.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου οι γενικές συνελεύσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Απριλίου και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας ανέρχονται σε 9,756 δισ. ευρώ και ισόποσα δύναται να διαμορφωθεί και το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ποσό ωστόσο που μπορεί να είναι μειωμένο καθώς η ΕΤΕ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (Cocos) περίπου 1 δισ. ευρώ.
To 10% που χρειάζεται να συγκεντρώσει η διοίκηση της τράπεζας για να αποφύγει την κρατικοποίηση διαμορφώνεται με βάση το σύνολο των αναγκών στα 975, 6 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της Εθνικής εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα να συγκεντρώσει το πόσο της ιδιωτικής συμμετοχής προσελκύοντας ξένα επενδυτικά κεφάλαια ενώ στην αύξηση αναμένεται να ασκήσουν τα δικαιώματα τους και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν μετοχές της Τράπεζας, όπως το ΙΚΑ που διαθέτει το 8% και τα ταμεία των εργαζομένων της, στο χαρτοφυλάκιο των οποίων υπάρχουν μετοχές που εκπροσωπούν το 4,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.
Στον όμιλο της Eurobank οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε 5,839 δισ. ευρώ με την Τράπεζα να έχει δυνατότητα έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών έως 1,5 δισ. ευρώ. Το 10% των συνολικών αναγκών διαμορφώνεται στα 583,9 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της Τράπεζας φέρεται αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση. Μεταξύ των εναλλακτικών που εξετάζονται είναι και η κάλυψη μέρους της ιδιωτικής συμμετοχής με εθελοντική συνεισφορά από τους εργαζόμενους και από το Ασφαλιστικό τους ταμείο.
ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΡΟΜΠΟΤΗ – ΠΗΓΗ: real.gr